Nyári vakáció. Mit tanácsol a gyermekpszichológus?

Vasárnap

Mind a két hónapot nem lehet, talán nem is ildomos táborokban, kirándulásokon tölteni, és a legtöbb nagyszülő is csak néhány hétre tudja vállalni az unokákat. Mi legyen tehát azokkal, akik hetekig otthon vakációznak, hogy ne egye őket az unalom, de azt se érezzék, hogy a nyári szünet is csak a feladatokról szól? A témáról Hadas Katalin gyermekpszichológust kérdeztük.

Sok gyerek otthon tölti a szünidőt vagy annak részét. Mivel lehet őket lefoglalni, hogy ne unatkozzanak?

Nagy valószínűséggel nincs olyan gyerek, aki az egész szünidőt nyaralással, táborokban tölti. Mindenkinek kijut az otthoni nyaralásból is, kinek hosszabb, kinek rövidebb idő. Ahogy a nyaralás is lehet szuper jó vagy kimondottan pocsék, ugyanez vonatkozik az otthon eltöltött napokra, hetekre is. A gyerek csak az iránt érdeklődik, amiről már tud valamit. Beszéltek róla, felkeltették az érdeklődését valami iránt, ezért jobban meg szeretné ismerni, többet szeretne tudni róla. Ily módon bármilyen témába beleáshatja magát. De az unalomtól mentheti meg az is, ha bekapcsolódik valamilyen házimunkába. Kuktáskodhat a konyhában, kipróbálhat a szülőkkel új recepteket, amire év közben nincs idő. Gondozhatja a növényeket a lakásban, ha van kert, kertészkedhet. Megtanulhatja, hogyan kell egyszerű dolgokat megjavítani.

De a legfontosabb az, hogy ha jó az idő, a gyerekek a vakáció idején legyenek kint a szabadban. Kerékpározzanak, futkározzanak, a barátaikkal közös játékokat játsszanak.

Nem pénz kérdése, hogy a család kint a természetben fogyassza el az ebédjét vagy a vacsoráját, piknikezzenek együtt. Előtte, utána sétálhatnak, élvezhetik a szabad levegőt. És természetesen még mindig lehet könyvet is olvasni. Akár a következő tanév kötelező olvasmányait is elolvashatja, most van rá bőven idő, és nem is érzi annyira kötelességnek, mint iskola alatt. Beszélgethetnek is az olvasottakról a szülőkkel, megnézhetik a könyv filmváltozatát, ez mind tartós élmény marad.

Mekkora gyerek maradhat szülő nélkül egyedül otthon?

Erre nincs egységes recept, már ami a kort illeti. Minden gyerek a saját tempójában fejlődik, válik éretté. A szülőnek kell éreznie, mennyire bízhat meg a gyerekben, hogy nem tesz majd rossz fát a tűzre, betartja azt, amiben megegyeztek. Tudnia kell a gyereknek, hogy mihez nyúlhat, és mihez nem. Ne tegye a kutyát a mosógépbe, ha csatakos lett, a macskát se tegye a mikróba megszáradni, ha véletlenül vizes lett az öntözésnél. Tudnia kell azt is, hogy kiket engedhet be a lakásba, házba. Ha ő hagyja el az otthonát, akkor azt feltétlenül kulccsal be kell zárnia, vigyáznia kell a kulcsra stb.

Nyilván más a helyzet falun és városon. Biztonságos lehet még a lakótelepen vagy akár a határban bóklászni? Tudnak egyáltalán a mai gyerekek játszani egymással?

Azt is a szülő tudja megítélni, hogy mennyire biztonságos a környék, ahol laknak, s mehet-e ki a gyerek bóklászni. Még ha biztonságosnak is tűnik a lakótelep vagy a falusi környezet, ott is előfordulhatnak váratlan események, amivel addig még nem találkozott a gyerek, ezért arra is fel kell készíteni, hogy vészhelyzet esetében mi a teendője. A játékokra ma már meg kell tanítani a gyerekeket, hogy ismerjék a szabályokat, s ha együtt vannak, tudjanak játszani egymással. Nagyon sok gyerekjáték van, olyanok is, amikhez nem kell semmilyen játékszer, csak a gyerek, de ezeket meg kell mutatni nekik.

Szervezzen a szülő programot, adjon feladatot, vagy csak hagyja a gyereket pihenni?

Ha két hónapig csak pihenni fog egy gyerek, úgy elunja magát, hogy attól lesz beteg. Szervezzen a szülő időnként programot a gyereknek, de ne legyen két hónapon keresztül reggeltől estig betáblázva minden napja. A programokat előre beszélje meg a gyerekkel, mondja el a szülő, hogy miért tartja jónak, mit profitálhat belőle. Feladatokat is kapjon a gyerek, s ha ezeket teljesíti, dicsérje meg érte a szülő, s ha olyan feladat volt, amivel a szülőnek segített, azt ne felejtse el megköszönni. A gyerek is boldog lesz, hogy fontos munkát végzett, s a szülő is, hogy egy munkával kevesebb vár rá.

Hogyan lehet gátat szabni annak, hogy a gyerek egész nap a számítógép előtt üljön, mobilozzon?

Több olyan szülőt ismerek, aki naponta csak bizonyos időre adja oda a gyereknek a mobilját, nincs nála egész nap. A számítógépen való internetezést is kordában lehet tartani, sőt kell is, mert vannak olyan témák, amikkel még nem kell foglalkoznia a gyereknek. Jó, ha a szülő tudja, mit néz az interneten a gyereke.

Okosan használhatja az internetet, sok mindent elsajátíthat, sok mindennel megismerkedhet, de módjával.

Előfordult az is, hogy a nagyszülők megengedték az unokának, hogy használhatja a számítógépüket, s a nyolcéves kisfiúnak rémálmai voltak, mert nem értette a sok ijesztő képet, amit látott. Hiába marasztalták el a szülők a nagyszülőket, őket is előre kellett volna figyelmeztetni, hogy nem kell mindig az unoka kedvében járniuk, mert akadhatnak dolgok, amik balul sülnek el.

Mennyire és hogyan kell a gyereket nyári szünetben bevonni a házimunkába?

Nagyobb mértékben, mint év közben, de ügyelni kell arra, hogy ne csak házimunkával teljen az egész napja. Sok olyan munka van a lakásban, házban és a ház körül, amiket a gyerek is képes elvégezni. Ha jól megcsinálta, amivel megbíztuk, dicsérjük meg érte, hogy milyen ügyes.

Kell a gyerekkel nyáron olvasni, írni, számolni, tanulni? Mert ha belegondolunk, a szülőnek sem tetszene, ha a szabadsága idejére a főnöke feladatot adna neki.

Olvastatni úgy is lehet a gyereket, hogy „sütni fogunk, légy szíves, olvasd el a receptet, mik a hozzávalók, miből mennyit kell beletenni, milyen sorrendben”. Ha a szükséges 40 dekagramm liszt helyett még csak 25 deka van a mérlegen, akkor mennyit kell még hozzátenni? Este pedig pár mondattal leírhatja egy füzetbe, hogy a mai nap mi volt a legérdekesebb, amit csinált. Még számos más feladatot adhat a szülő a gyereknek, amit nem úgy él meg, hogy most tanulnia kellett.

Léteznek trükkök, tanácsok, amelyek segítségével az otthon töltött vakáció is trükkössé, kalandossá tehető?

Egy gyereknek kaland lehet a nagyszülők padlásán található tárgyak felfedezése. Internet és könyvek segítségével is megismerhetnek új tájakat, vidékeket, embereket, sorsokat. A régi kacatok valódi kincseknek tűnnek. Ha van kert, egy fa tetején kialakított lesállás is kalandos lehet. Az udvaron felállított sátorban aludni, közben hallani a kinti zajokat, zörejeket. A gyerekek fantáziája szinte kimeríthetetlen, bizonyára akad ötletük, ami kalandossá teszi a szünidejüket.

Mitől kell leginkább óvni, mire kell figyelmeztetni az otthon vakációzó, kamasz gyerekeket?

Ha nagyobb gyerekről van szó, aki elmegy a barátokkal szórakozni, akkor csak olyan üvegből igyon, amit ő nyitott ki, nehogy mások beletegyenek valamilyen drogot. Ha megkínálják cigarettával, droggal, utasítsa vissza, mert a pillanatnyi jó érzés után már csak a problémák jönnek majd.

Lehet egy teljes egészében otthon töltött vakáció is pihentető a gyerek számára? Hogyan kell vele elfogadtatni, hogy nem maradt le semmiről, ha nem volt tengernél, élménytáborban, fesztiválon?

Ha otthon jó hangulatban telik a vakáció, jól érzi magát minden családtag, elviccelődnek, jókat beszélgetnek, ez is pihentető lehet a gyerek számára. A szülők elmesélik saját gyermekkorukat. Mit szoktak csinálni a nyáron, hogyan teltek napjaik, miben segítettek szüleiknek. Lehet együtt társasjátékot játszani, filmeket nézni, grillezni, medencézni, biciklizni, és ez sokszor jobb, mint egy kényszerű táboroztatás. Nem biztos, hogy mindig az a jobb, ha a gyerekek távol vannak az otthonuktól. Volt már rá példa, hogy pár nap táborozás után haza kellett hozni a gyereket, mert kibírhatatlan szobatársa volt, állandóan zaklatta, tönkretette a dolgait, ruháit, megfélemlítette, hogy nem mondhatja el a táborvezetőknek, mit csinál vele. A szülőknek volt gyanús, hogy a máskor olyan közlékeny gyerekük nem számol be semmiről, mit csinálnak a táborban. Így telt el pár nap, a gyerek nem bírta tovább, és elsírta magát, így adta tudtul a szüleinek, hogy valami nincs rendben. Most, hogy Rodosz szigetéről menekítik a turistákat, elgondolkodhatunk azon is, hogy nem minden nyaralás fenékig tejfel, akadhatnak különféle problémák, amiket idegenben kell megoldani, kerülhet idegen országban kórházba a gyerek, szüleit érheti szerencsétlenség, és még sorolhatnám a nyaralást elrontó okokat. De csak rajtunk múlik, és otthon is lehet élményekben gazdag a nyár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?