Abortusz járvány idején

Vasárnap

Gondolhat hitbéli meggyőződése, politikai állásfoglalása vagy konzervatív világnézete alapján bárki bármit, a művi terhességmegszakítás nem halasztható orvosi beavatkozás – még a Covid idején is

Aki egyszer rászánta magát, annak legfeljebb tizenkét hete van, és egyáltalán nem mindegy, hogy a legközelebbi kórházban, vagy csak az ország másik végében, esetleg egy magánklinikán tudja elvégeztetni a beavatkozást.

Tavasszal, a koronavírus járvány első hulláma idején komoly vita bontakozott ki Mária Patakyová emberjogi biztos és az egészségügyi miniszter között arról, halaszthatatlan egészségügyi ellátásnak minősül-e a művi terhességmegszakítás. Patakyová szerint az abortusz a nők törvényes joga, amelyet a kormánynak válsághelyzet idején is tiszteletben kell tartania. Ezzel szemben az egészségügyi minisztérium álláspontja az volt, hogy az interrupció nem elkerülhetetlen orvosi beavatkozás, és járvány idején nem is ajánlott.

Nem halasztható beavatkozás

Remélem, hogy az emberjogi biztos is megérti, hogy minden sebészi beavatkozás, így az abortusz abszolválása is gyengíti az immunitást. Minden nő, aki úgy dönt, elveteti a magzatát, fokozott fertőzésveszélynek teszi ki magát. Ráadásul ez a beavatkozás feleslegesen terheli a kórházak személyzetét, ezért indokolt leállítani, pont úgy, mint a halaszthatatlan műtéteket” – fogalmazott Marek Krajčí, aki azokat a kérdéseket, hogy a művi terhességmegszakítást halaszthatatlan beavatkozásnak tekinti-e, mindig megkerülte. Inkább arról beszélt, hogy ez a helyzet most esély a nők számára, hogy megfontolják, mégis megtartják a gyermeküket.

Bár a minisztérium az abortuszok leállítását csak ajánlásként fogalmazta meg, és a döntést az egyes kórházakra bízta, tavasszal több járásban is elérhetetlen volt az interrupció. A kórházak leterheltségre, a tervezett műtétek halasztására hivatkoztak, de volt olyan intézmény is, ahol valamennyi nőgyógyász lelkiismereti okokkal érvelt. Ezért az emberjogi biztos mellett jogvédő szervezetek is tiltakoztak, és egy nemzetközi felhíváshoz csatlakozva arra irányították a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány egyik mellékhatása, hogy elérhetetlenné válik a művi terhességmegszakítás. „Ezt a beavatkozást nem lehet három-négy hónappal elhalasztani, a nők nem várhatnak tovább a terhesség tizenkettedik heténél, és minél hamarabb végzik el, annál biztonságosabb. Nem igaz, hogy ez fokozottan veszélyes beavatkozás, ha megfelelő az orvos szakmai tudása. A megfertőződéssel való riogatás a nők megfélemlítése, és az őket törvény alapján megillető, fizetett szolgáltatás megtagadása” – fogalmazott Adriana Mesochoritisová, a Választás Lehetősége emberjogi szervezet képviselője.

Abortusztabletta a műtét helyett

A művi terhességmegszakítást nem térítik a biztosítók, 300–500 euróba kerül. Ugyanennyi az abortusztabletta ára is, ezért Mesochoritisová szerint járvány idején megoldást jelenthetne, ha Szlovákiában is engedélyeznék a tablettás terhességmegszakítást. Jelenleg a helyzet felemás, az abortusztablettát ugyan bejegyezték a szlovák hatóságok, de az egészségügyi minisztérium máig sem adott ki rendeletet arról, hogyan kellene ezt a beavatkozást elvégezni. „Hivatalosan csak a sebészi úton elvégzett abortuszt ismerik el, ezért ha tablettát adnánk valakinek, törvényt sértenénk, miközben tudjuk, hogy nők tucatjai járnak át Ausztriába tablettás abortuszra. Persze, lehet vitatkozni arról, hogy elvi, etikai, vallási szempontból helyes-e az abortusz. De Szlovákiában a törvény engedélyezi, és innen kezdve kizárólag szakmai kérdésnek kellene lennie, hogyan lehet a legkíméletesebb módon elvégezni” – mondja Martin Redecha nőgyógyász.

Megkeresik a megoldást

A tablettás abortusz során az első pirulát a sárgatest hormont, azaz progeszteron hatását közömbösítő preparátumot a nő egészségügyi intézményben veszi be, és egy napig megfigyelés alatt tartják. Két nap után otthon veszi be a másik gyógyszert, a prostagladint, amelynek hatására bekövetkezik a vetélés. A pandémiára való tekintettel Nagy-Britannia és Írország enyhített az előírásokon, és lehetővé tette, hogy a nők az első tablettát is otthon vegyék be, állapotukról telefonon konzultálva a nőgyógyászukkal. Az adatok azt mutatják, hogy nem került sor váratlan szövődményekre, ennek ellenére a közép-európai országok továbbra is elutasítók.

A járvány első hullámával ellentétben most már a kórházak többségében elvégzik a művi terhességmegszakítást. Még Nyitrán is, ahol országos viszonylatban a legsúlyosabb a helyzet, mert amint a kórház szóvivője, Tatiana Kubinec tájékoztatott, ezt halaszthatatlan műtétnek tekintik. Abban, hogy tavasz óta így megváltozott az egészségügyi intézmények hozzáállása, minden bizonnyal szerepe volt az emberjogi biztos közbenjárásának is, aki arra figyelmeztette a szaktárcát, hogy ha a nők számára nem lesz elérhető a legális abortusz, illegális és életveszélyes megoldásokat fognak keresni. „Ezek pedig nem csak, hogy szövődményeket okoznak és további egészségügyi ellátást igényelnek, de az anyák halálozási arányát is növelik” – írta megkeresésünkre Michaela Pavelková, az emberjogi biztos szóvivője.

Pokolra kell menni?

Miután a probléma nyilvánosságra került, az egészségügyi minisztérium is visszakozott, és az abortuszt a halaszthatatlan ellátások közé sorolta. Az egyetlen törvényes ok arra, hogy valahol ne végezzék el, ha az elérhető orvos lelkiismereti okokra hivatkozik. Ez most, hogy a nőgyógyászok a Covid-osztályokon teljesítenek szolgálatot, vagy maguk is betegek, előfordulhat, de ilyen esetben más időpontot vagy más kórházat ajánlanak a nőknek. „Jelenleg nincs olyan információnk, hogy bármelyik kórház azzal az indoklással utasítaná el a művi terhességmegszakítás elvégzését, hogy ez nem tartozik a halaszthatatlan ellátás kategóriájába” – tudtuk meg Michaela Pavelkovától.

Ugyanakkor több kórházban is úgy tájékoztattak, hogy a járvány kitörése óta, azaz márciustól csökkent a művi terhességmegszakítások száma. Ezek ugyan csak megfigyelések, konkrét statisztikák még nincsenek, ezért a kórházak hivatalosan nem is tehetik közzé a számokat, de minden jel arra mutat, hogy vészhelyzetben mindenki óvatosabb, a bezártság és a félelem pedig nem babyboomot, sokkal inkább a várandósságok számának csökkenését hozta. Sokan most munkanélküliek lettek, hónapok óta szünetel a vállalkozásuk, elveszítették hozzátartozóikat vagy maguk is leküzdötték a fertőzést – ez mind nem növeli a reprodukciós kedvet. Aki viszont akarata ellenére esik teherbe, és nem szeretné megtartani a gyermekét, az minden körülmények között mindent meg fog tenni azért, hogy megszabaduljon tőle. Ahogy Czeizel Endre mondta: a nők két dologért hajlandók pokolra menni, azért, hogy legyen, és azért, hogy ne legyen gyerekük. A kérdés az, valóban, a mai lehetőségek mellett is mindenáron pokolra kell-e menniük?


 

A teljes írás a VasárnapLélekben mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?