Szászi Zoltán naplója: Öcsi bácsik, egyesüljetek!

Vasárnap

Hetente látom a multiban. Őstípus. Egyenruhás, kényszerítő eszközök alkalmazására felhatalmazott egyén.

Ő úgy véli, jelenléte nélkül értelmetlen lenne ez a kereskedelmi vállalkozás. Fontossága teljes tudatában áll az üzletház bejáratánál, és sajnos beszél. Akiket ismer vagy ismerni vél, azokkal következetesen Főnöknek szólíttatja magát. Idegenek felé lópokróc külsőt mutat, zavarja az, hogy figyelnie kell, ja, egyébként ez a munkatöltete. Gyakran úgy tesz, mintha telefonálna, ez a fontosságát bizonyítandó viselkedés. Első látásra látszik rajta, bizony, nemhogy egy tolvajt nem volna képes elkapni, de még egy repkedő szúnyoggal is gondja lenne, ha az kihívná. Az is kétszer ráverne egy menetben, ha vetekednének gyorsaságban. Kapásból megsaccolva, jó, ha tíz métert fut százon, hogy az örök klasszikust idézzük, Hofit!

Hogy minek tartja a multi? Nem tudom. Informátor szerepre és vagyonőrként szerződtették vagy bérelik. E két dologra nem látom alkalmasnak. Akkor talán azért van itt, mert elrettentő? Annak eléggé az. Miért? Mert beszél, mert folyamatosan dől belőle a szöveg. Értelmezhetetlen, ostoba szavak özöne. Azzal nem volna baj, hogy egy vagyonőr a boltban beszélget a boltba érkezőkkel, ott-tartózkodókkal. Ez még esetleg kedves, vonzó is lehetne. (Láttam már olyat is máshol, hogy idős embernek, gyerekkocsis anyukának segített a biztonsági, nagyon kedvesen!) Adott esetben azzal van baj, amit mond, s ahogy mondja ez a hatalommal felruházott ember. Ő az! Öcsi bácsi, a biztonsági őr, a cerberus és dumagép, aki minden bizonnyal nem egyedi példány itt ebben a galaxisban, ezen a bolygón.

Ez az Öcsi bácsi mitől más? Mert ebben a városban ő a mindenféle hoaxok és rémhírek, a hamis hírek, az összeesküvés-elméletek legelszántabb terjesztője, a mindent is tudó, mindenhol is járt már és mindenkit is ismerő ember. Aki úgy hiszi, kizárólagosan neki van igaza, ő a tudás, a pontos értesülések és a kinyilatkoztatás egyedüli és kizárólagos letéteményese. Ő maga az igazság.

Legutóbbi esetét írnám le, tanulságos és rémisztő egyszerre. Magam is e multi rendszeres vásárlója vagyok (ők tudnak az árakkal számomra elérhető minőséget folyamatosan kínálni) így rendszeresen találkozom Öcsi bácsival. Míg legutóbb a krumplik és hagymák közt válogattam, ő két kopottas öltözetű nyugdíjast igyekezett arról meggyőzni, hogy Franciaországban élő ismerőse azzal hívta fel, az egész országban – így, kihangsúlyozva, hogy az egész országban – nem lehet sehová se kimenni! Mert az elvadult afrikai bevándorlók gyújtogatnak, Franciaország polgárháborúban, a nyugdíjasokat verik, kutyát se lehet már sétáltatni. Mintha az ominózus jereváni rádióadást hallottam volna, mely szerint Moszkvában autókat osztogatnak, de az igazság az, hogy Moszkvában autókat fosztogatnak. A két riadt kisnyugdíjas fejében mit indíthat el egy ilyen támadó hazugság? Hogy mi az igazság? Igen, Franciaországban tényleg voltak, vannak tüntetések, tényleg voltak gyújtogatások, de nem az egész ország, azaz 551 695 km² területe égett. Akkora tűz lángja látszódna a helyi bevásárlóközpontig. Igaz, hogy voltak tüntetők, Párizsban sokezerre becsülték a számukat, sokakat vettek őrizetbe. Igaz, voltak, vannak, lehetnek sztrájkok, jó ideig ellepte a fővárost például a szemét. De nem valószínű, hogy egyetlen nyugdíjast is azért megvertek volna, mert nyugdíjas. Pláne nem elvadult afrikai bevándorlók. A tüntetéseket a híresen jól szervezett és erős francia szakszervezetek kezdeményezték. Mert 62 évről 64 évre emelték a nyugdíjkorhatárt. Elöregedőben a társadalom, nincs, aki a nyugdíjasokra dolgozzon. Persze, ez rossz hír, a demokrácia megengedi, hogy tiltakozzanak ellene az érintettek. Akár munkabeszüntetéssel is. A demokrácia viszont nem tűri az anarchiát, a gyújtogatást, a közrend felforgatását. Kinek van igaza? Majd a franciák eldöntik maguk. Elég fejlett nemzet ehhez 1789 óta. Majdnem 65 millióan vannak. Vagy nyitnak és beengedik a fiatal munkaképes bevándorlókat, vagy magukba zárkóznak, és beroppan a rendszer. Szóval sokféle vélemény lehet ott is.

Álljon meg hát a nászmenet! Nehogy Öcsi bácsi mondja meg a tutit, akinek halványlila dunsztja sincs az egészről, és rémhírként adja tovább, amit valahol félrehallott. Mi a slusszpoén? A két nyugdíjas nem volt vevő a francia hírekre. Erre Öcsi bácsi azzal folytatja, hogy tegnap látta, amint chemtrailt engedett ki egy repülő a város felett. Ez is egy összeesküvés-elmélet, hívei azt állítják, hogy repülőgépek titokban vegyi anyagokat permeteznek, melyek megmérgezik és butítják a lakosságot. Öcsi bácsit valóban elkaphatta valami permet. (A szomszéd bordói vize a penész ellen?) Attól lett ilyen? Világ Öcsi bácsijai, egyesüljetek! (Különben a multiban a krumpli olcsó volt, és a hagyma is!)

*

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 23-ai számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?