Nézet

Nagy hatalmas röhögés

Háʼszen mindjárt szilveszter, mikor röhögjön az ember, ha ilyenkor nem. Legalább ilyenkor!
author
Cs. Liszka Györgyi

2021. december 28. 15:26

Vasárnap
- Canva/ Somogyi Tibor felvétele

Főleg hogy a váratlan, hatalmas röhögések általában nagy ijedelmeket szoktak követni. Ijedelemből meg volt éppen elég ez évben is. És bosszúságból. Bár a világjárvány most mindent eltakarni látszik, alatta ott burjánzik a sok-sok bosszantó, elkeserítő, sőt ijedelmekre okot adó nagy-nagy baj. Például a szemét. A műanyag. Amiről egész évben, és az ezt megelőzőekben is, rengeteget írtunk, annak idején még Rizsányi kolléga hozta létre az Ökotudat rovatot (aki most így év végén a Naplóban köszön be ismét hozzánk), Veres István pedig viszi tovább utána is becsülettel. De több felvilágosító, utánajárós Témát is szántunk a problémának, merthogy probléma, azt már mindenki tudja, aki csak egy picit is gondolkodik. (És még oltás sem fejleszthető ki ellene.) Legutóbb Vrabec Mária novemberi szemétügyes írása kapcsán gondolkodtam el, és bosszankodtam nagyon Samu-sétáltatás közben, kinek ürülékét papírzacskóba magam is felszedem (nem azért, hogy hazavigyem, hanem hogy bele ne lépjen valaki utánunk jövő, persze, olvasónk tippje alapján a kisásón is elgondolkodom), szóval, bandukolva a főrévi házak közt, arra lettem figyelmes, hogy a lehullott falevelek (az avar!) műanyag zsákokba szedve, műanyag zsinórral megkötve sorakoznak a kerítések mellett, gondolom, arra várva, hogy a szemetesautó elvigye őket. Az avar! Értik? Befóliázott avar. Többször meg is álltam, megdörzsöltem a szemem, mert inkább hittem volna abban, hogy rosszul látok, mintsem a valós látványnak. Meséltem is a velem egy húron pendülő kassai barátnénak, képzeld, mik vannak manapság Pozsonyban, mire ő megnyugtatott, nemcsak Pozsonyban, a híradóban ő meg azt látta, a Magas-Tátrát önkéntesek tisztítják így. Sorakoznak a műanyag zsákok, mellettük fotózkodnak a természetvédő jótékonyok. Röhöghettünk is volna akár nagy hatalmasat, hiszen ez olyan abszurd, mintha csak Örkény találta volna ki, de valahogy nem sikerült nevetni. Aztán pár napra rá megjött Martosról Sedliakné György Ilona hozzászólása a témához (lásd a Kopertában), és akkor roskadtam csak igazán magamba. Ezek szerint nem álmodtam, de még csak nem is egyedi, főrévi baklövés a dolog, széleskörű módi az avar a nájlonban. Jóságos mézesbödön, megérett a világ a kiröhögésére, mármint a világ proletárjai, akik ekkorát tudtak ismét újítani. Ha nem volna mindez annyira, de annyira siralmas.

Egyben viszont vitatkoznék a kedves levélíróval, lapunk egykori növényvédelmi rovatának szaktanácsadójával. Ez pedig a fiatalok kritikája. Abban ugyanis nem tudok egyetérteni, hogy az ő kényelmük veszélyeztetné a jövőt, persze, azt el kell ismernem, lehetnek különbségek a világ, a nagyvárosok és a vidék fiataljai között. Amit én a szűkebb környezetemben tapasztalok, az éppen bennük csillantja fel számomra a reményt, hiszen csak a Vasárnapba érkezett új generáció is egyöntetűen a takarékosság híve, a fogyasztás visszaszorításán, az észszerű megoldások keresésén munkálkodó méhecskék, akik a divatot, az öltözködést is egészen másképp értelmezik már, mint a mi nemzedékünk, kik sóvárogtunk a nyugati választék után, s amikor kinyíltak előttünk meg az áruforgalom előtt a határok, nem bírtunk betelni a halmozással. Ezek már egymás közt cserélgetik a megunt darabjaikat, turkálókban szerzik be a különlegességeket, és bizony, de bizony, mosható pelenkát meg pelenkabugyit vásárolnak, gyártanak saját kezűleg, sőt intimbetétet is hasonlót (nem is oly rég írt erről is Szászi Fanni, egyik a sok fiatal közül), és ecettel meg szódával mosnak, s mennek a kiskannáikkal a nagybaniba a kifogyott olajosüveget, szappanosdobozt feltölteni. És biciklire ülnek, nem autóba, hátizsákkal a hátukon vonattal utazzák be a világot, meg gyalog. Nem, nem szidják ők, pontosabban nem ők szidják a politikusokat, ők teszik a dolgukat az elveik szerint, csak éppen a politikai akarat hiányzik a törvényhozásban ahhoz, hogy érezhető eredményeket is felmutathassanak. Egyetlen reménységünk tehát a jövő, egyelőre, kis lépésekben a jövő év, hátha elhozza végre az egyéni felelősséget, amikor az egyes ember önmagát kezdi el megjavítani. De Vasárnap még lesz.

És nem viccelek.

Ahogy kanyargok felfelé a Szalapartra, azon vigyorgok magamban, hogy na, megállj, Ferike, ma beadom neked, hogy péntek van. Lesz majd nagy ijedelem, hogy akkor holnap nem is VASÁRNAP lesz, aztán majd nagy hatalmas röhögés, ha elmondom, hogy vicceltem, másnap mégis VASÁRNAP lesz.

Péterfy-Novák Éva: Egy asszony

Akinek módjában áll segíteni, hogy még évekig olvashassuk a Vasárnapot, kérjük, tegye meg, minden egyes euró számít. Mi pedig továbbra is megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/52. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

Peter Visolajský
Frissítve

A tömeges felmondáson kívül nem látnak más lehetőséget az orvosok

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Északi Áramlat-1

A Gazprom három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.