Lelki fröccs: Adni és fogadni

Vasárnap

Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Ismerős igaz, ezzel nem mondtam újat. A szólások, közmondások nem is igazán szoktak, kivéve, ha belemélyedünk valódi jelentésükbe, esetleg más köntöst akasztunk rájuk, mint amellyel eredendően felruháztuk őket. Meg is kísérlem.

Szívélyes fogadtatás. Ismerjük, s bízom benne, jó párszor volt is már benne részünk. Akár vendégségben, akár családban, bárhol. Vélhetően kedvesen, örömmel vártak, fogadtak, ahogy a szóban is rejlik, szívvel, szívből. Szívtelen fogadtatás. Ismerjük, s bízom benne, nem volt még benne részünk. Akár vendégségben, akár családban, bárhol. Vélhetően kedvtelenül, rosszabb esetben szívtelenül, az öröm hiányában fogadnának. Ettől függetlenül biztosan ismered utóbbit is, megtapasztaltad már akár kisebb-nagyobb formájában is – csavarok rajta egyet –, nem is kell, hogy mástól. Mert az adjon isten meg a fogadj isten egyáltalán nem kell, hogy mástól jöjjön. Pontosan tudjuk mindkét energiát működtetni magunkban és magunkkal kapcsolatban. Nem kell ahhoz másik ember, hogy megéljük ezt is, meg azt is. Amit ugyanis adok magamnak, azt is fogom kapni, magamtól. Az első és legfontosabb kiindulási pont végtére is mindig mi magunk vagyunk. Szívélyesen fogadom magam, avagy szívtelenül? Megadom magamnak azt, amit kell? Szeretetet, tiszteletet, törődést, lelkiséget, odafigyelést, bármit? Vagy a másiktól várom, hogy megadja?
Adom is, vagy csak fogadnám? Ha adom, fogadhatom, ha nem adom, nem (is biztosan) kapom. Adjon hát előbb az adás istene, hogy legyen hová érkeznie a fogadás istenének is.

Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/48. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?