Nézet

Lájkolom a Newslettered

author
Cs. Liszka Györgyi

2022. június 1. 19:17

Vasárnap
- Canva
Talán Önök is megfigyelték már, hogy egyre zsugorodó közösségünkben, ebben a nyelvileg is meghatározható szövetségünkben, amit mi magyarok alkotunk itt Szlovákia területén szétszórva, időről időre felbukkan a tyeplákik, nanukok és horcsicák problémája, mint Damoklész kardja létünk, anyanyelvünk megmaradása felett.

Ha nincs komolyabb oldanivaló, teszem azt egyik vagy másik köztársasági elnöknő outfitje, frizurája, szőkesége, barnasága, térdkalácsa, tehensége és ehhez fogható releváns dolog, rendre előtérbe tolakodik a szlovakizmusok ártó alattomossága, mely édes anyanyelvünk életére tör. S még ha csak törne, de mi magunk uszítjuk rá! Vígan és dalolva, azaz önként, ohne pardon. Hanyagságból, kényelemből, mert folyó beszédben könnyebb előkapni a többség használta, hivatalokban, boltokban alkalmazott megjelölést, mint gondolkodni a magyar megfelelőjén. Így vásárolunk párkit, treszkát, teniszkit, slapkit, így mutatjuk be az obcsánszkit, vípiszt, dohodát, így adva okot az időről időre felbukkanó masszív felháborodásra.

Nem mondom, hogy a túlzott és permanens használat engem nem zavar, de e tekintetben is sokkal megengedőbb vagyok, elbírja a beszélt nyelv, nem gondolom, hogy ettől hal ki a magyar, annál is inkább, mivel a nyelvtörténet órákon tanultuk, hogy a szomszédos népek nyelvei mindig is hatottak egymásra, nekünk például nem volnának ezek a szépen csengő magyar kifejezéseink, ha nem szlávokkal keveredünk: ablak, abrak, akol, apáca, apát, asztal, bab, bajnok, bán, barack, bárány, barát, barázda, barlang, beléndek, berkenye, bérmál, birka, bivaly, bodnár, bolha, borostyán, borotva, család, császár, csép, cseresznye, cserje, csésze, csütörtök, dajka, deszka, dunna, ebéd, ecet, gabona, galagonya, galamb, gerenda, gomba, guzsaly, hörcsög, iga, iszap, jászol, jegenye, juhar, kakas, kalász, kalitka, kanca, kánya, kapor, káposzta, karácsony, kása, kémény, kereszt, keresztény, király, kolbász, konkoly, konyha, kovács, kovász, kulcs, lánc, lapu, len, lencse, macska, mák, malaszt, medve, megye, mezsgye, mocsár, moha, molnár, moly, muslica, nadrág, nyoszolya, palack, palást, pap, parlag, párna, pásztor, patak, patkó, pázsit, pecsét, péntek, pénz, perel, pernye, pince, pisztráng, polc, pünkösd, rák, répa, rozs, ruha, szajkó, szalma, szalonna, szappan, szarka, szekerce, szent, szerda, szikla, szikra, szilva, szoknya, szolga, takács, tészta, udvar, ugar, unoka, vacsora, vajda, veréb, vidra, zarándok, zsolozsma.

Ez a gyönyörű magyar nyelv, ugye? Senkinek nincsenek ilyen szép szavai, mint nekünk. És nem véletlenül kevertem ám fentebb a magam szövegébe más népektől vett idegen kifejezéseket, mint a probléma (gond), outfit (ruha, előírásos ruházat, szerelés), frizura (hajviselet), releváns (tárgyhoz tartozó, fontos, lényeges), ohne pardon (bocsánatkérés nélkül), permanens (állandó, folytonos, tartós, végtelen). Olyik angol, olyik francia, latin vagy német, de míg a tyepláki s a horcsica a műveletlenséget evokálja (!), a permanensen releváns outfit előkelővé tesz. Gondolják sokan.

Hogy miről jutott ez most eszembe? Céges levelet kaptam a minap, ez hozta belőlem elő az egyébként most e kormányválságos és a Jóistennek sem, nem és nem összeragadó szövetségesek, meg háborús és környezeti katasztrófák időszakában az alvó oroszlánt. Megmutatom, aztán gondoljon ki-ki, amit akar.

Íme:

Legoptimálisabb, ha nem klikkeltek még a lájk gombra…, a usert nem szabad provokálni. Az oldal akkor is szól, ha be van kapcsolva az adblock, a reklámokat eltüntető tool. Új boxot nem preferálunk facelift előtt, newslettert viszont korrigálni, a komment-szekciót oldani, a modul updateje is rákerül a to do listemre. Kell egy meeting, hogy brainstormingozzunk.”

Már csak azt nem tudom, mehetek-e tyeplákiban, riflében, vagy vegyem fel a koktélkámat, lesz-e vajon dress code? Ezen kívül mindent értek.

Lájkolom.

Vasárnap este. Elvonult a hadnép. Ahogy néztem a vacsorázó társaságot, az az érzésem támadt, hogy mennyire elhatalmasodott a második generáció.

Móricz Virág: Tíz év

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/22. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.