Lájkolom a Newslettered

Vasárnap

Ha nincs komolyabb oldanivaló, teszem azt egyik vagy másik köztársasági elnöknő outfitje, frizurája, szőkesége, barnasága, térdkalácsa, tehensége és ehhez fogható releváns dolog, rendre előtérbe tolakodik a szlovakizmusok ártó alattomossága, mely édes anyanyelvünk életére tör. S még ha csak törne, de mi magunk uszítjuk rá! Vígan és dalolva, azaz önként, ohne pardon. Hanyagságból, kényelemből, mert folyó beszédben könnyebb előkapni a többség használta, hivatalokban, boltokban alkalmazott megjelölést, mint gondolkodni a magyar megfelelőjén. Így vásárolunk párkit, treszkát, teniszkit, slapkit, így mutatjuk be az obcsánszkit, vípiszt, dohodát, így adva okot az időről időre felbukkanó masszív felháborodásra.

Nem mondom, hogy a túlzott és permanens használat engem nem zavar, de e tekintetben is sokkal megengedőbb vagyok, elbírja a beszélt nyelv, nem gondolom, hogy ettől hal ki a magyar, annál is inkább, mivel a nyelvtörténet órákon tanultuk, hogy a szomszédos népek nyelvei mindig is hatottak egymásra, nekünk például nem volnának ezek a szépen csengő magyar kifejezéseink, ha nem szlávokkal keveredünk: ablak, abrak, akol, apáca, apát, asztal, bab, bajnok, bán, barack, bárány, barát, barázda, barlang, beléndek, berkenye, bérmál, birka, bivaly, bodnár, bolha, borostyán, borotva, család, császár, csép, cseresznye, cserje, csésze, csütörtök, dajka, deszka, dunna, ebéd, ecet, gabona, galagonya, galamb, gerenda, gomba, guzsaly, hörcsög, iga, iszap, jászol, jegenye, juhar, kakas, kalász, kalitka, kanca, kánya, kapor, káposzta, karácsony, kása, kémény, kereszt, keresztény, király, kolbász, konkoly, konyha, kovács, kovász, kulcs, lánc, lapu, len, lencse, macska, mák, malaszt, medve, megye, mezsgye, mocsár, moha, molnár, moly, muslica, nadrág, nyoszolya, palack, palást, pap, parlag, párna, pásztor, patak, patkó, pázsit, pecsét, péntek, pénz, perel, pernye, pince, pisztráng, polc, pünkösd, rák, répa, rozs, ruha, szajkó, szalma, szalonna, szappan, szarka, szekerce, szent, szerda, szikla, szikra, szilva, szoknya, szolga, takács, tészta, udvar, ugar, unoka, vacsora, vajda, veréb, vidra, zarándok, zsolozsma.

Ez a gyönyörű magyar nyelv, ugye? Senkinek nincsenek ilyen szép szavai, mint nekünk. És nem véletlenül kevertem ám fentebb a magam szövegébe más népektől vett idegen kifejezéseket, mint a probléma (gond), outfit (ruha, előírásos ruházat, szerelés), frizura (hajviselet), releváns (tárgyhoz tartozó, fontos, lényeges), ohne pardon (bocsánatkérés nélkül), permanens (állandó, folytonos, tartós, végtelen). Olyik angol, olyik francia, latin vagy német, de míg a tyepláki s a horcsica a műveletlenséget evokálja (!), a permanensen releváns outfit előkelővé tesz. Gondolják sokan.

Hogy miről jutott ez most eszembe? Céges levelet kaptam a minap, ez hozta belőlem elő az egyébként most e kormányválságos és a Jóistennek sem, nem és nem összeragadó szövetségesek, meg háborús és környezeti katasztrófák időszakában az alvó oroszlánt. Megmutatom, aztán gondoljon ki-ki, amit akar.

Íme:

Legoptimálisabb, ha nem klikkeltek még a lájk gombra…, a usert nem szabad provokálni. Az oldal akkor is szól, ha be van kapcsolva az adblock, a reklámokat eltüntető tool. Új boxot nem preferálunk facelift előtt, newslettert viszont korrigálni, a komment-szekciót oldani, a modul updateje is rákerül a to do listemre. Kell egy meeting, hogy brainstormingozzunk.”

Már csak azt nem tudom, mehetek-e tyeplákiban, riflében, vagy vegyem fel a koktélkámat, lesz-e vajon dress code? Ezen kívül mindent értek.

Lájkolom.

Vasárnap este. Elvonult a hadnép. Ahogy néztem a vacsorázó társaságot, az az érzésem támadt, hogy mennyire elhatalmasodott a második generáció.

Móricz Virág: Tíz év

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/22. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?