Ankét: mi vár ránk 2024-ben?

Vasárnap

Két választás is vár az országra jövőre, hogyan befolyásolja ez a kormány döntéseit? Milyen hatással lesz ez ránk, magyarokra? Lassul az infláció, nőnek a bérek. De a kormány költekezését ki fogja megfizetni?

A szomszédban dúló háború és a gázai konfliktus is elhúzódik, és tanúi lehetünk egy új nagyhatalom felemelkedésének. 2024-ben további melegrekordok dőlhetnek meg, de talán már a mesterséges intelligencia is segítségünkre lesz az éghajlatváltozás jelentette komplex feladatok megoldásában.

A Vasárnap újévi ankétjában szakértőket kérdeztünk arról, hogy szerintük milyen lesz a 2024-es év.

Mit hozhat Szlovákiának 2024?

Hangácsi István politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa

2024 szuperválasztási év lesz Szlovákiában, tavasszal államfőt, nyár elején EP-képviselőket választunk. A Fico-kormány – főleg a Smer és annak elnöke – feszegeti a határokat, meddig mehet el a jogállamiság és az intézményrendszerek átalakításában. Kérdéses, hogy ezek a tevékenységek mennyire esnek egybe Peter Pellegrini és a Hlas ambícióival, hogyan hatnak Pellegrini imázsára az államfőválasztáson. A Fico-kormány szempontjából fontos lesz, hogy mutat-e majd bármilyen megingást a Peter Pellegrini vezette Hlas. Az is kérdéses, megmarad-e az ellenzéki hármas (PS, KDH, SaS) egységes szembenállása a kormánnyal. A szlovákiai magyarság szempontjából kiemelt figyelmet érdemel a kisebbségügyi kormánybiztos személye, és az, hogy lesz-e változás a kisebbségekkel kapcsolatos intézményekben. A Magyar Szövetségnek a legfontosabb, hogy képesek lesznek-e kialakítani egy pártimázst, kommunikálni ezt a választók felé, és Forró Krisztián pártelnök az államfői kampány során meg tud-e fogalmazni olyan üzenetet, amely lendületet ad a jelöltségének.

Vasárnap
Az év lehetséges kulcsszavai a szlovákiai közéletben:

Erősebb Európai Unió vagy erősebb Szlovákia, mérlegelés a mélyebb integráció és az erős nemzetállam között. Torzsalkodás a kormány és az ellenzék között, az ellenzéken belül, a Magyar Szövetségben.

A pénztárcánk szempontjából milyen év lesz 2024?

Dudás Tamás közgazdász

Sok jel mutat arra, hogy gazdaságilag jobb évnek nézünk elébe. Túl vagyunk már a nagy inflációs hullámon, ezért pénztárcáinkban jövőre kicsit több pénz marad. Az alacsony energiaárakat ismét a kormány garantálja, és jövőre már az élelmiszer-vásárlás sem lesz olyan traumatikus élmény, mint az idén. Az alacsonyabb inflációnak köszönhetően a jegybankok is elkezdik csökkenteni a kamatokat, ami jó hír mindenkinek, aki ingatlanvásárlásban gondolkodik. Két év után a bérek is végre gyorsabban növekednek majd az inflációnál, és a munkanélküliség is alacsonyabb lesz. A szlovák gazdaság is valamivel gyorsabban fog növekedni, mint az idén, de a tátrai tigris éveire továbbra is csak nosztalgiával emlékezhetünk. Ami aggodalomra adhat okot, az a szlovák kormány gazdaságpolitikája, mely eddig az osztogatásban merült ki. A jövő évre a kormány csak tessék-lássék költségvetési konszolidációt tervezett be, aminek a jövőben még megisszuk a levét.

Vasárnap
Az év lehetséges kulcsszavai a gazdaságban:

A 2024-es év kulcsszava az „óvatos optimizmus” lehet, a világ az ideinél jobb évnek néz elébe. Mindemellett azonban nem szabad elfelednünk, hogy a világgazdaság egy törékeny gépezet, és az elmúlt évek ismételten megmutatták, hogy mennyire könnyű ezt megakasztani.

Hogyan változik a nagyhatalmak pozíciója, és mi várható a világ háborús övezetiben 2024-ben?

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő

A 21. században elkezdődött egy változás, a vesztfáliai világrendszer válsága és vége. Nem az államok a nemzetközi kapcsolatok egyetlen szereplői, vannak olyan intézmények vagy csoportok, amelyek államként viselkednek. Ennek lehetünk tanúi az izraeli háborúban. Felborult a korábbi viszonylagos rend, a nemzetközi jog meggyengült. Egyre több olyan szereplő van, amelyeknek eszük ágában sincs betartani a nemzetközi jogot. Ilyenkor nehéz azt várni, hogy a demokratikus államok válaszukban minden szabályt betartsanak. Megjelenik egy új, feltörekvő szuperhatalom, Kína. Ráadásul ez az új szuperhatalom a történelem során először nem az euroatlanti civilizációból kerül ki, ami tovább bonyolítja az egyébként is nagyon összetett folyamatot. Az orosz–ukrán háború könnyen megoldható lenne, de Oroszországnak esze ágában sincs befejezni, mert azt gondolja, hogy ha elhúzza, akkor jobb eredményeket érhet el. A gázai háborúnak nem lesz vége, csak a formája fog megváltozni.

Vasárnap
Az év lehetséges kulcsszavai a külpolitikában:

Háború, Kína, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok, globalizáció. A történelemben korábban csak egyszer volt példa olyan rendezett világra, mint amit az elmúlt ötven évben megszokhattuk. Egyébként kaotikus viszonyok uralkodtak. Most is erre kell készülni.

Milyen lesz 2024 az éghajlatváltozás szempontjából?

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora és az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének (IPCC) alelnöke

2024 valószínűsíthetően még melegebb lesz, mint 2023, a civilizációnk eddigi legmagasabb átlaghőmérsékletű éve. A 2023-ban jelentkező El Niño, vagyis a Föld átlaghőmérsékletét jelentősen meghatározó óceánáramlási jelenség hatása át szokott nyúlni a következő évre. Már megdőltek az időjárási és éghajlati rekordok, valószínűsíthető, hogy 2024 még szélsőségesebb lesz. A vidékünkön jelentkezhet aszály, erősebb és gyakoribb viharok, özönvizek, hőséghullámok formájában. Ugyanakkor hideghullám vagy extrém nagy téli csapadékmennyiség is előfordulhat. Az északi jégsapka gyorsabb olvadása miatt megváltoztak az északi félteke légáramlási rendszerei, ami a többi légáramlási rendszerre is hatással van. Ennek következménye lehet extrém, akár sarki hideg érkezése, vagy a nagy hó formájában érkező csapadék tavasszal. De arra is van esély, hogy az előttünk álló év szélsőségeiben némileg elmarad 2023-tól.

Vasárnap
Az év lehetséges kulcsszavai a klímapolitikában:

A fosszilis tüzelőanyagok teljes kivezetése, a szén-dioxid kivonása a légkörből és tárolása. Nagyon fontos kulcsszó: klímavédelem válság alatt – azt látjuk, hogy háborúból háborúba, energiaválságból, pandémiából következő pénzügyi válságba megyünk. Úgy kell megvédenünk a lakosságot és a civilizációt az éghajlatváltozás hatásaitól, hogy közben más prioritások szinte mindig fontosabbak lesznek. 2024-ben ezt kell felismerni, és olyan klímapolitikát építeni, amit integrálunk az egyéb prioritásokba.

Milyen lesz 2024 a sportvilágban?

Bőd Titanilla sportújságíró

2024 a sportban sűrű lesz, amolyan szupersportév, hiszen lesz futball-Eb és nyári olimpia is. Ráadásul mind a két csúcsesemény Európában lesz, a foci-Eb Németországban, az olimpia pedig Párizsban, így vélhetően sok magyar szurkoló ott lesz a helyszínen. Hosszú idő után ezek lesznek az első nagy sportesemények, amelyekre már, remélhetőleg, nem fogja rányomni bélyegét a Covid, és igazi, felhőtlen szórakozást jelentenek majd a szurkolóknak.

Sajnos azonban a háború rányomhatja a bélyegét az olimpiára. Jelen állás szerint néhány orosz sportoló – semleges zászló alatt, csakis egyéni sportágban, békepárti nyilatkozatot aláírva – részt vehet majd a párizsi olimpián. Bár a feltételek szigorúak, és vélhetően tíznél kevesebb ilyen sportoló lenne, elég visszás ezt látni, főleg úgy, hogy egyes ukrán sportolók és edzők már soha semmilyen olimpián, sőt semmilyen versenyen nem vehetnek részt, mert meghaltak a háborúban. Az ukránok nem zárták ki azt sem, hogy bojkottálni fogják a párizsi játékokat.

Vasárnap
Az év lehetséges kulcsszavai a sportvilágban:

Könnyen előfordulhat, hogy az év sporttal kapcsolatos kulcsszavai nevek lesznek, például Marco Rossi, Szoboszlai Dominik vagy akár Szilágyi Áron. Nagyon szeretném, hogy a kulcsszavak között ne szerepeljen a bojkott, de ezt nehéz előre látni.

 

Milyen területeket hódít meg a mesterséges intelligencia 2024-ben? Lesznek-e új digitális eszközeink?

Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az ITBN (az Informatikai Biztonság Napja konferencia) alapítója

A mesterséges intelligenciában a nagy nyelvi modellek és azok variációi lesznek a zászlóvivők. Ezek az eszközök már most képesek képek, hangok, videóanyagok készítésére, értelmezésére és elemzésére. Azokon a területeken láthatjuk majd a mesterséges intelligencia további fejlődését, ahol ezekre a képességekre szükség van: bevásárlólista felismerése, biztosítási helyzet elemzése, de akár egy orvosi diagnózis felállítása is. A fejlesztők közelebb hozzák az emberi intelligenciával megegyező mesterséges intelligenciát. Nagyon könnyen megértetjük magunkat a digitális eszközökkel, beszéddel irányíthatjuk ezeket, értik a kontextust, megoldásokat javasolnak.

Vasárnap
Az év lehetséges kulcsszavai a digitális világban:

Az ember digitális fejlesztése, vagyis a mesterséges intelligencia használata a mindennapokban. Kérdéses lehet az MI által előállított adatok hitelessége és minősége. Az adathitelesség és az ember hitelessége is fontos kérdés lesz. Mitől hisszük el, hogy az, akivel éppen beszélünk, tényleg létezik-e? Ha a képességeit MI-vel javította, akkor valóban őt látjuk-e? Hol lesz a határ? Hasonló ez, mint a hölgyek sminkje.

A cikk a Vasárnap családi magazin 1-es számában jelent meg, 2024. január 2-án.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?