Huncutka

Adventi mesekalendárium 7.: A beszélő kemence

Advent 7. napja – december 5. – SZOMBAT
author
Basity Gréta

2020. december 5. 08:30

Adventi mesekalendárium 7.: A beszélő kemence
- pixabay

Aznap este Hanna, Fedor és Reményke az egér és a fenyőfa vendége voltak az erdőben. A száraz ágakból jó nagy tüzet raktak, az egér ropogós cipót sütött nekik a télire elraktározott kukoricadarájából, a tölgyfa odvában élő mókuscsalád pedig mogyoróval és mandulával kedveskedett az „erdei manóknak”. Ugyanis egérke szerint Fedorék csakis erdei manók lehetnek, hiszen lila a fülük. De azt már észre sem vette, hogy a tűz melege mellett ismét fülszínűvé vált Hanna és Fedor fülcimpája, ők pedig jobbnak látták szóvá sem tenni, hogy mégiscsak embergyerekek.

Reggel elbúcsúztak a vendéglátóiktól, akiktől megtudták, hogy a nagy gomolyfelhő, amit keresnek, éppen Holle anyó háza felett telepedett meg az erdőben.

Itt a csipkebogyóbokornál forduljatok balra, aztán menjetek egyenesen az erdész kunyhójáig. A vörös vadszőlőlugas jelzi majd az utat, amerre Holle anyó háza van – mutogatta apró ujjacskáival az egér. – Adok nektek egy szálat a bajuszomból, azt fújjátok meg háromszor, ha bajba kerülnétek. Mi, egerek, nagyon összetartó népség vagyunk, az összes egér a környéken segítségetekre siet, ha eltévednétek. És köszönöm a kesztyűt, kedves Hanna, már be is költözködtem a hüvelykujjába.

Halk zizegés hallatszott a kis fenyőfa ágai közül. A facsemete minden apró levélkéje egyszerre rezgett és rázkódott:

Hanna, igaz, amit tegnap meséltél? Hogy cserepestől díszítitek fel a fenyőfákat?

Hogyne volna igaz! Te csak állj itt büszkén, húzd ki magad, ha embereket látsz az erdőben, hátha éppen téged kötnek földlabdába és kerülsz a piacra, anyáék pedig hazahoznak hozzánk. Éppen ilyen karácsonyfát szeretnék!

Éppen ilyen karácsonyfát szeretnék – mondta Fedor is, óvatosan megsimogatva a kis fenyő apró hegyes levélkéit.

Viszlát! – kiáltott hátra Reményke, és nagyon húzott a kerekes szánon.

Viszlát! – dörmögte az öreg tölgy is, aki belátta, hogy 150 év után is van még mit tanulnia a világ dolgairól.

Reményke lába már alig-alig fájdogált, de a repülést még nem kockáztatta meg, hiszen a felszálláshoz minden erejére és teljes sebességére szüksége lett volna. Viszont a földön máris szélsebesen húzta a szánt. Hanna és Fedor füle ismét kipirosodott a menetszélben. A csipkebogyóbokornál majd kifordultak a szánkóból, olyan balkanyart vettek, és már messziről megérezték az erdészlak előtti kemencében sülő kenyerek illatát. Az erdész nem volt otthon. A kemence viszont hangos kiáltozásba kezdett, amint meglátta a szarvasfogatot:

Szedjétek ki a cipóimat, mind megsültek, ha tovább bennem maradnak, hamuvá fognak égni – kiáltozta a kemence.

Én ismerem ezt a mesét – örvendezett Hanna. – Rajta, Fedor, szedjük ki gyorsan a cipókat, mert jótett helyében majd mi is jót várhatunk. Emlékszem, amikor Dédimama mondta, hogy a szorgalmas lány kiszedte a kemencéből a kenyereket, még ki is pucolta a kemencét, a lusta meg nem akarta összepiszkolni magát, és pórul is járt a mese végén.

Ti aztán jó sok mesét ismerhettek – álmélkodott a kemence.

Fedor és Hanna egy öreg péklapáttal mind kiszedegették a frissen sült cipókat a kemencepadkára. Reményke pedig egy hosszú drótkefével lepucolta a kormot a kemence faláról.

Nagyon köszönöm a jóságotokat! Biztosan Holle anyóhoz tartotok. Csavarjátok be a legpuhább kenyeremet abba a piros babos varázskendőbe, és vigyétek el az anyó házához. Biztosan megörül majd, hogy nem üres kézzel mentek vendégségbe. És ne felejtsétek el jól letörölni a sarat a csizmátokról, mielőtt beléptek a házba. Holle anyónál minden csupa fehér, mint a hó. Tegyétek a cipőtöket a küszöbre, és reggelre meglesz a jutalmatok! – búcsúzott Hannáéktól a kemence, majd három nagy búcsúfüstgolyót pöfögött fel a kéményéből.

Reményke pedig ismét meglódult a szánnal a vörös vadszőlővel szegélyezett hosszú ösvényen, napnyugtakor pedig ott álltak Holle anyó fehérre meszelt takaros házikójának kapujában. Jól leverték a sarat a csizmájukról, Hanna kezébe vette kemencétől kapott cipót, és kétszer megnyomta az ezüstcsengőt a jóságos anyóka vidám állatfigurákkal díszített kapuján.

 

Basity Gréta

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.