Huncutka

Adventi mesekalendárium 7.: A beszélő kemence

Advent 7. napja – december 5. – SZOMBAT
Basity Gréta

2020. december 5. 08:30

Adventi mesekalendárium 7.: A beszélő kemence
- Fotó: pixabay

Aznap este Hanna, Fedor és Reményke az egér és a fenyőfa vendége voltak az erdőben. A száraz ágakból jó nagy tüzet raktak, az egér ropogós cipót sütött nekik a télire elraktározott kukoricadarájából, a tölgyfa odvában élő mókuscsalád pedig mogyoróval és mandulával kedveskedett az „erdei manóknak”. Ugyanis egérke szerint Fedorék csakis erdei manók lehetnek, hiszen lila a fülük. De azt már észre sem vette, hogy a tűz melege mellett ismét fülszínűvé vált Hanna és Fedor fülcimpája, ők pedig jobbnak látták szóvá sem tenni, hogy mégiscsak embergyerekek.

Reggel elbúcsúztak a vendéglátóiktól, akiktől megtudták, hogy a nagy gomolyfelhő, amit keresnek, éppen Holle anyó háza felett telepedett meg az erdőben.

Itt a csipkebogyóbokornál forduljatok balra, aztán menjetek egyenesen az erdész kunyhójáig. A vörös vadszőlőlugas jelzi majd az utat, amerre Holle anyó háza van – mutogatta apró ujjacskáival az egér. – Adok nektek egy szálat a bajuszomból, azt fújjátok meg háromszor, ha bajba kerülnétek. Mi, egerek, nagyon összetartó népség vagyunk, az összes egér a környéken segítségetekre siet, ha eltévednétek. És köszönöm a kesztyűt, kedves Hanna, már be is költözködtem a hüvelykujjába.

Halk zizegés hallatszott a kis fenyőfa ágai közül. A facsemete minden apró levélkéje egyszerre rezgett és rázkódott:

Hanna, igaz, amit tegnap meséltél? Hogy cserepestől díszítitek fel a fenyőfákat?

Hogyne volna igaz! Te csak állj itt büszkén, húzd ki magad, ha embereket látsz az erdőben, hátha éppen téged kötnek földlabdába és kerülsz a piacra, anyáék pedig hazahoznak hozzánk. Éppen ilyen karácsonyfát szeretnék!

Éppen ilyen karácsonyfát szeretnék – mondta Fedor is, óvatosan megsimogatva a kis fenyő apró hegyes levélkéit.

Viszlát! – kiáltott hátra Reményke, és nagyon húzott a kerekes szánon.

Viszlát! – dörmögte az öreg tölgy is, aki belátta, hogy 150 év után is van még mit tanulnia a világ dolgairól.

Reményke lába már alig-alig fájdogált, de a repülést még nem kockáztatta meg, hiszen a felszálláshoz minden erejére és teljes sebességére szüksége lett volna. Viszont a földön máris szélsebesen húzta a szánt. Hanna és Fedor füle ismét kipirosodott a menetszélben. A csipkebogyóbokornál majd kifordultak a szánkóból, olyan balkanyart vettek, és már messziről megérezték az erdészlak előtti kemencében sülő kenyerek illatát. Az erdész nem volt otthon. A kemence viszont hangos kiáltozásba kezdett, amint meglátta a szarvasfogatot:

Szedjétek ki a cipóimat, mind megsültek, ha tovább bennem maradnak, hamuvá fognak égni – kiáltozta a kemence.

Én ismerem ezt a mesét – örvendezett Hanna. – Rajta, Fedor, szedjük ki gyorsan a cipókat, mert jótett helyében majd mi is jót várhatunk. Emlékszem, amikor Dédimama mondta, hogy a szorgalmas lány kiszedte a kemencéből a kenyereket, még ki is pucolta a kemencét, a lusta meg nem akarta összepiszkolni magát, és pórul is járt a mese végén.

Ti aztán jó sok mesét ismerhettek – álmélkodott a kemence.

Fedor és Hanna egy öreg péklapáttal mind kiszedegették a frissen sült cipókat a kemencepadkára. Reményke pedig egy hosszú drótkefével lepucolta a kormot a kemence faláról.

Nagyon köszönöm a jóságotokat! Biztosan Holle anyóhoz tartotok. Csavarjátok be a legpuhább kenyeremet abba a piros babos varázskendőbe, és vigyétek el az anyó házához. Biztosan megörül majd, hogy nem üres kézzel mentek vendégségbe. És ne felejtsétek el jól letörölni a sarat a csizmátokról, mielőtt beléptek a házba. Holle anyónál minden csupa fehér, mint a hó. Tegyétek a cipőtöket a küszöbre, és reggelre meglesz a jutalmatok! – búcsúzott Hannáéktól a kemence, majd három nagy búcsúfüstgolyót pöfögött fel a kéményéből.

Reményke pedig ismét meglódult a szánnal a vörös vadszőlővel szegélyezett hosszú ösvényen, napnyugtakor pedig ott álltak Holle anyó fehérre meszelt takaros házikójának kapujában. Jól leverték a sarat a csizmájukról, Hanna kezébe vette kemencétől kapott cipót, és kétszer megnyomta az ezüstcsengőt a jóságos anyóka vidám állatfigurákkal díszített kapuján.

 

Basity Gréta

Adventi mesekalendáriummal kedveskedünk Olvasóinknak, kizárólag itt, a Vasárnap online felületén. Kövessék figyelemmel a történet alakulását napról napra, bontogassák velünk minden nap a mesekalendáriumot egészen karácsonyig.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltás

Elkészült a részletesebb vakcinaprogram

Joe Bidene

Biden elrendelte a párizsi klímaegyezményhez való visszatérést

Olvasóból tudósító

A nap képe: Egy kis segítség

Bugár Béla

Bugár: Ha nem lesz hárompárti egyezség, legalább a Híd és az MKP egyesülhetne

Joe Biden

Ázsiai országok vezetői is gratuláltak Bidennek

időjárás köd

Kora tavaszi idő az ország egyik felében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.