Kit ábrázol az „Anonymous-maszk”?

Anonymous

Az Anonymous-maszkként vagy Guy Fawkes-maszkként ismert álarc a modern popkultúra egyik legismertebb berendezkedésellenes szimbóluma. Sokan nem tudják azonban, kinek és minek állít emléket.

November 5-én Anglia lakossága minden évben a Guy Fawkes-napot, az „örömtüzek éjszakáját” ünneplni. Az emberek utcára vonulnak, majd tűzíjátékokkal és hatalmas máglyákkal emlékeznek meg az úgynevezett „lőporos összeesküvésről”. 1605. november 5-én katolikus összeesküvők kíséreltek meg merényletet I. Jakab angol király ellen, akinek uralkodása alatt jelentősen visszaszorult az angliai vallásszabadság. Az összeesküvők célja a Westminster-palota, pontosabban az angol parlament felsőházának felrobbantása volt. Guy Fawkes angol katona az összeesküvők egyike volt, akit egy névtelen feljelentés után a Westminster-palota pincéjében találtak meg, puskaport őrizve.

A Guy Fawkes-maszk, mely a merénylő arcának stilizált mása, David Lloyd angol képregényírótól származik, aki a V mint Vérbosszú című képregénysorozat főszereplője, a fiktív, fasiszta Anglia ellen lázadó V számára tervezte. Napjainkra többek közt az Anonymous nevű „hacktivista” csoport szimbólumává is vált. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szimbólum nagyrészt pozitív popkulturális megjelenése ellenére Guy Fawkest Angliában nem hősként, hanem sikeresen ártalmatlanított terroristaként tartják számon. Ezért is szokás az örömtüzek éjszakáján máglyára vetni őt jelképező bábukat.

(nationaltoday)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?