Színezze ki a ruhatárát, ön is felüdül!

színtanácsadó

Felüdítheti az arcot, eltünteti az apró ráncokat, magabiztosságot kölcsönöz, de öregíthet, karikákat rajzolhat a szemek alá, sőt betegnek is láttathat a szín, amit viselünk. Hogyan lehet megtalálni a saját színeinket, és hallgatni az ösztöneinkre akkor is, amikor körülöttünk minden Barbie-rózsaszín vagy bézs?

Pukkai Judit képzőművész diplomával és ékszerkészítőként indult a színek nyomába. „Gyakran kérték a vásárlók, hogy ajánljak nekik valamilyen színt ékszerválogatás közben. Először a saját színtípusom nyomába eredtem” – mesél a kezdetekről a színtanácsadó, aki Budapesten, Huszka Ágnes műhelyében ismerkedett meg az új hullámos színtanácsadással.

Pukkai Judit

A harmóniát keresi

De miért új hullámos? „Ez azt jelenti, hogy teljes mértékben személyre szabott a tanácsadás, és a természetes harmóniát keresi. A 80-as, 90-es években elterjedt régi iskola szerint más hatást akartak elérni a színekkel. Ma smink nélkül, természetes fénynél végezzük a tanácsadást.

Az emberek általában ösztönösen egészen jól érzik, hogy melyik szín áll nekik jól, és ha hallgatnának a belső ösztönükre, akkor jól tudnának ruhát választani.

Azt szoktam mondani, hogy ha az alany ruhatárában egyik szín sem található meg az elemzés során kijött eredményből, akkor valamit elrontottam. Az ösztönünk ugyanis nagyon erős” – folytatja Pukkai Judit.

Csupasz kitárulkozás

Színtanácsadás közben csak az alany smink nélküli arca látszik, a hajat és a ruhát Judit letakarja. Megjegyzi, hogy szükséges a nyitottság és a kitárulkozás, az emberek ugyanis nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy egy órát lecsupaszítva üljenek a tükör előtt, ezért előfordul, hogy pár másodpercig döbbenten néz egymásra az alany és a tükörképe. A tanácsadás közben meghatározott sorrendben, párban vagy hármasával színes kendőket helyez az alany mellkasára azt figyelve, hogy egy szín milyen hatást vált ki az arcon.

 

színtanácsadó

Fiatalíthat, de öregíthet is

„A természetes színtől az arc üdének, frissnek, fiatalosnak, kipihentnek látszik. Eltűnnek az apró bőrhibák, olyan, mintha 8-10 órát aludtunk volna. De sápadtá, halvánnyá, csontossá, beesetté is teheti az arcot a rossz szín.

A jó szín enyhe arcpírt ad, a rossz szín lázas, beteg külsőt kölcsönöz” – beszél a folyamatról a tanácsadó.

A találkozó során az évszakok kategóriáit használják, de Judit szerint mindig van némi eltérés az adott csoport színeitől. Egyénfüggő, hogy a végére mennyi szín marad. A színtanácsadó meggyőződése, hogy mindenkinek jól állnak a színek, csak a megfelelő árnyalatot kell megtalálni.

Életre szóló tanácsok

Mivel a színtípusunk genetikailag adott, és az évek során nem változik, a tanácsadás egy életre szóló sorvezető lehet a magabiztos öltözködéshez és a megfelelő ruhatár kialakításához. „A vendégekkel a színelméletet is átveszem, hogy milyen szín miből áll. De nem az a lényeg, hogy valaki meg tudja mondani, mi a különbség a lazac- és a flamingórózsaszín között, hanem az, hogy felismerje a hatásait.

Vásárláskor nem kell színes kendőcskével menni a ruhaboltba, hanem a ruha színe által kiváltott hatására kell figyelni” – hangsúlyozza Pukkai Judit.

Az arcunkon jelenik meg a színek hatása, ezért főleg az öltözetünk felső részére figyeljünk. Apró trükkökkel – sállal, ékszerrel, enyhe sminkkel – olyan színek is harmonikusan viselhetők, amelyek nem a legjobb színeink. Judit felhívja a figyelmet arra is, hogy a színek mellett a megfelelő anyagra és szabásra is érdemes figyelni. A konfekcióméretek nem általánosak, testalkatunk elemzésével és megismerésével újabb lépést tehetünk a személyre szabott, de mégis univerzális ruhatárunk kialakítása felé.

Okos tippek

A színtanácsadás nagy odafigyelést igénylő, komplex folyamat, amiben érdemes szakemberre bízni magunkat. De vannak-e olyan apró trükkök, amelyeket vásárlás közben – szakmai tanácsadás nélkül – is alkalmazhatunk?

Természetes fény – ruhavásárlásnál fontos, hogy természetes fénynél is megnézzük a kiválasztott darabot. A boltok meleg vagy hideg fényei ugyanis jelentősen torzíthatják a színeket. Ha van rá lehetőség, nézzük meg a ruhát ablaknál.

Reklámok helyett – hallgassunk az ösztöneinkre. A reklámok és a divat erős befolyásoló hatása elnyomhatja az ösztönöket, ezért fontos a tudatosság.

Univerzális szín – nem létezik. A bézs és a sötétkék sem az, ugyanis az egyes színtípusoknak a két szín különböző árnyalatai felelnek meg. Van, akinek a sötétkék inkább energikus királykék, de olyan is, akiknek már sötétlila.

Kedvenc ruhám színe – előfordulhat, hogy nem illik a színskálámba. Ilyen esetben megfelelően választott kiegészítőkkel vagy sminkkel helyrebillenthetjük a harmóniát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?