A mammográfia nem kockázatos

sz

A következő hetekben, hónapokban a legjobb szlovákiai szakemberek adnak hasznos tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan előzzük meg az egyre gyakrabban előforduló daganatos betegségeket. Szakorvosaink arra is vállalkoznak, hogy az Olvasók kérdéseire, leveleire válaszoljanak.

Aki tanácsol: MUDr. Alena Kállayová docens, a Nemzeti Szűrőprogram egyik szülőanyja

A rendszeres mammográfia nem képes megakadályozni az emlőrák kialakulását. Ez azt jelenti, hogy ha az előző szűréskor negatív és gyanús elváltozásoktól mentes volt a vizsgálat, két év eltelte után még kimutatható a rák. Leggyakrabban újonnan diagnosztizált daganatról van szó, ritkán fordul elő, hogy rejtett és időközben megnagyobbodott tumorról. Ezért szükséges és hasznos az emlők önvizsgálata, mert vele a nők maguk is felfedezhetik a csomót. Ilyen esetben azonnal forduljanak a mammográfiás központ orvosához, és kérjenek ellenőrző vizsgálatot.

Gyakori kérdés, hogy veszélyes-e a mammográfiával járó sugárterhelés. A felvételeket lágy röntgensugárral készítik, a kutatók becslése szerint a teljes sugárdózis egy szűrés alkalmával (mindkét emlő kétirányú felvétele) kb. 0,4 mSv – ezt nagyjából egy átlagember két hónap alatt egyébként is megkapja, hiszen a környezetünkből kapott sugárzás évente kb. 100-150 mellkasröntgen-vizsgálat sugárterhelésével azonos. A kivizsgálás elmaradása nagyobb kockázatot jelenthet, mint az elvégzett vizsgálattal okozott sugárterhelés. Mammográfiával az emlőrák a klinikai tünetek megjelenése előtt átlagosan két évvel korábban diagnosztizálható.

A kivizsgálás legalkalmasabb időpontja a még menstruáló nőknél a ciklus második hete. Vizsgálatkor a röntgengép előtt állva az emlőt ráhelyezik a röntgenfilmet tartalmazó felületre, majd felülről plasztiklappal összenyomatják, (nem kell félni, ez nem okoz sérülést). Így kevesebb képlet vetül egymásra a felvétel során, s az emlő elmozdulása nem rontja a felvétel minőségét.

Szlovákiában ezt a szűrővizsgálatot csak azok a központok végezhetik, amelyek szakmailag magas színvonalúak, és digitális mammográfiás berendezésüket naponta ellenőrzik. A vizsgálatnak nincs ellenjavallata, azonban várandósság alatt, szoptatás során, illetve közvetlenül menstruáció előtt nem ajánlott az elvégzése. (uk)

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 44. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?