Megelőzhető-e a rák? Az onkológus válaszol

Vasárnap

Az elmúlt években rohamosan nőtt a daganatos betegek száma. Mára a rák a második leggyakoribb halálok az uniós tagállamokban: évente 2,6 millió embernél diagnosztizálják, és 1,2 millióra tehető azok száma, akik belehalnak a betegségbe. Dr. Kubik György klinikai onkológussal beszélgettünk megelőzésről, kezelési nehézségekről és a rákkutatás jövőjéről.

Milyen fajta szűrővizsgálatok vannak? 

Érdemes minden évben elmenni a körzeti orvosunkhoz preventív ellenőrzésre, mert már ilyenkor is kiszűrhető, ha valami nincs rendben. Szlovákiában egyébként a vastagbél-, mell- és méhnyakrákra van célzott szűrővizsgálat. Az első úgy működik, hogy az egészségbiztosító levélben kiküldi a mintavételhez szükséges eszközöket, a páciensek pedig a körzeti orvosukhoz vihetik el a székletmintát. A méhnyak jól vizsgálható szerv, ezért a preventív nőgyógyászati ellenőrzésen automatikusan szűrést is végeznek. Ami pedig a mellrákot illeti: a nőgyógyász mammográfiára küldi a pácienseket.


Milyen esetekben nem lehet már az onkológiai betegen segíteni? Melyek a leginkább végzetes daganatos megbetegedési formák?

Első helyen mindenképpen a hasnyálmirigy daganatai állnak. Esetükben az a nehéz, hogy amíg a hasnyálmirigyen lévő elváltozás kicsi, addig nem jár tünetekkel, így általában csupán kései stádiumban veszik észre. Jobbára már csak akkor jár panaszokkal, amikor a környező szervekre is átterjedt, és távoli szervekbe is adott áttéteket. A hasnyálmirigyrákot a legtöbb esetben későn diagnosztizálják, amikor már nem lehet műteni. Ha a kórt sikerül is korán elcsípni, a betegnek nagyon bonyolult hasi műtéten kell átesnie, a statisztika alapján pedig gyakori a daganat kiújulási esélye, és igazán hatásos gyógyszer sem létezik a kezelésére.  Ez a típusú rák a 65 és 80 éves kor közötti férfiaknál fordul elő a leggyakrabban.  Az áttétes légcső-, tüdő-, bél-, emlő- és gyomorrák legtöbb fajtája is azok közé a betegségek közé tartozik, melyeket nem lehet kikezelni, legfeljebb ellenőrzés alatt tartani.


Vannak olyan rákos betegségek, amelyeket már szinte biztosan tudnak gyógyítani?

A daganatos betegségeknek csupán a 23 százaléka olyan, amely az áttétes fázisban is jól kezelhető. Ide tartozik például a hererák, melynél a sok metasztázist adó kór esetében is legalább 80 százalékos a túlélési arány. Az áttétes daganatok javát négy stádiumba soroljuk. (Az áttétes hereráknak csak három fázisa van.) Viszonylag jól kezelhetőek a nyirokcsomót támadó daganatos megbetegedések is.

Vasárnap

Mennyi idő után jelenthető ki valakiről, hogy legyőzte a rákot?

Általában csak tünetmentességről beszélhetünk. Huszonöt évvel ezelőtt az számított bevett eljárásnak, hogy ha a beteg az utolsó kezelést követően öt évig panaszmentes volt, akkor kivették a rendszerből, nem tartozott többé az onkológus páciensei közé. Számos daganat (például mell-, vese-) azonban húsz‒huszonöt év után is kiújulhat. Úgy gondolom, ha valakinél egyszer már diagnosztizálták a rákot, annak élete végéig javasolt ellenőrzésekre járnia, persze minél több idő telik el, annál kisebb időközönként ajánlott megejteni ezeket a vizsgálatokat.


Miért van a térségünkben több rákos beteg, mint máshol?

Az ok a táplálkozásban keresendő. Igaz, hogy a rák kialakulásának pontos okait nem ismerjük, de azt tudjuk, milyen rizikófaktorok idézhetik elő a betegséget. A Csallóközben kifejezetten sok a vastag- és végbélrákkal küzdő, az emésztőrendszeri megbetegedések pedig nagyban összefüggnek azzal, hogy mit eszünk. A magyar konyha nem túl egészséges: tele van fűszeres, füstölt, zsíros fogásokkal. Persze ahhoz, hogy valakit vastagbélrákkal diagnosztizáljanak, nem elég az egészségtelen táplálkozás, rengeteg dolog játszhat közre.


Mennyire játszik szerepet az életvitel és a genetika a betegség kialakulásában?

Nagyon is. A rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az elhízás, az egészségtelen életmód, a túlzott stressz és a genetikai hajlam is. Ha ezek összeadódnak, nagyobb eséllyel alakul ki a kór. Arra sajnos nem tudjuk a választ, hogy kinél jelentkezik a betegség, és kinél nem. Ez egyénfüggő. Van, aki egész életében dohányzik, iszik, egészségtelenül étkezik, mégsem lesz beteg, míg mások odafigyelnek a táplálékukra, rendszeresen sportolnak, mégis szembesülnek a diagnózissal. A legújabb kutatások szerint a rákos betegségek kétharmadáért olyan DNS-elváltozások felelősek, amelyeket nem befolyásolhatunk.

Vasárnap

Hogyan közlik a rossz hírt a páciensekkel? Megesik, hogy az onkológus is összeomlik? 

Szeretem jobban megismerni a pácienseimet, kitapasztalni, milyen típusú emberek. A rossz hírt mindenkivel kicsit máshogyan ajánlott közölni: annyit mondani csupán, amennyit elbír viselni. Mivel a kezelés során a mentális állapot is nagyon fontos, nem szabad túl durvának, nyersnek lenni. Az onkológus sem szokja meg azt, hogy a betegei meghalnak, de meg kell tanulnia elfogadni. Orvosként azért vagyok, hogy segítsek, tudatosítom azonban, hogy ez nem mindig lehetséges.


A biztosító minden esetben téríti a betegek kezelését?

Létezik egy ún. kategorizációs lista. Ezen elkülönítve szerepelnek a szabadon felírható gyógyszerek, valamint azok a készítmények, amelyeket jóvá kell hagynia az egészségbiztosítónak. (Utóbbiakat kötelező jóváhagynia). Vannak azonban olyan modern orvosságok, melyek nincsenek rajta a szlovákiai listán. Itt kezdődik a probléma. Sajnos ez a táblázat nálunk elég maradi, hátrányban vagyunk az európai országokhoz képest. Igaz ugyan, hogy a listáról hiányzó gyógyszerek térítését is kérhetjük a biztosítótól, nem tudni azonban, hogy jóváhagyja-e őket, vagy sem. A legtöbb esetben a pénzen csúszik el a dolog, mivel a biztosítók sokszor nem hajlandóak a gyógyszergyárak által meghatározott összeg felé menni, a rákgyógyításhoz pedig gyakran több ezer euró feletti szerek kellenek. A fentiek olyan, orvosoktól független problémák, melyek megnehezítik a betegek gyógyítását.


A rákgyógyításban szinte minden évben van valamilyen tudományos áttörés. Milyen hosszú ezeknek az átfutási idejük? Meddig tart, amíg a gyakorlatban is el tudják kezdeni a legmodernebb kezelési módszereket?

Noha a rákkutatás roppant dinamikusan fejlődő terület, tíz‒húsz év is eltelhet, mire egy-egy kezelési módot a gyakorlatban is alkalmazni kezdenek. Mindez hosszú, drága folyamat. Léteznek egészen modern, használható, bevált gyógyszerek, immunterápiás készítmények, de hiába, ha a biztosító nem téríti meg a költségeket. Az említett orvosságok egyébként a sejtekre fejtik ki a hatásukat, némelyikkel a kemoterápia is helyettesíthető. Ezek most a legmodernebb rákkezelési módok. De rájuk sem reagál mindenki egyformán. Az volna a legjobb, ha mindegyik fajta rákra létezne olyan gyógyszer, amelynek szedésével kordában tartható a sejtburjánzás. Úgy gondolom, hogy a rákgyógyítás jövője a genetikában van. 

Tudta?
Vasárnap

Nárciszok napja

A szlovák Rákellenes Liga minden évben megszervezi a nárciszok napját. Idén április 18-án gyűjtenek a rákbetegek gyógyítására, életkörülményeik javítására, a betegség okainak kutatására, gyógyszerfejlesztésre. Több városban is találkozhatunk önkéntesekkel, akik a Rákellenes Liga logójával ellátott dobozba gyűjtik az adományokat. A pénzért cserébe kitűzhető nárciszt kapunk, mely a remény, az együttérzés és a rászoruló betegek megsegítésének szimbóluma lett.

A cikk a Vasárnap családi magazin 2024/16-os számában jelent meg, április 16-án.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?