5 „új” a világ térképén

*

Néha a nagy földrajzi felfedezők nem adnak túl kreatív nevet az új helyeknek. Ilyen a Karácsony-sziget meg a Dél-afrikai Köztársaság például. Vagy amikor egyszerűen csak elébiggyesztik az új melléknevet. No és azt tudjuk, hogy hol a régi?

1. Új-Zéland

Hendrik Brouwer holland térképész nevezte el 1643-ban a hollandiai Zeeland tartományról. A helyi bennszülöttek egyébként Aotearoának hívták, amelynek jelentése: hosszú fehér felhő földje. A régi név a köztudatban máig megmaradt, sok mai új-zélandi Aotearoa New Zealandnek nevezi országát.

 

2. Új-Guinea

Az eredeti Guinea Afrika nyugati részén található, a többi afrikai államhoz képest meglehetősen kicsi. Új-Guinea pedig a világ második legnagyobb szigete, a Csendes-óceánban, Ausztráliától nem messze. Mi köze lehet a kettőnek egymáshoz? Yñigo Ortiz de Retez spanyol hajós, mikor 1545-ben arra hajózott, úgy találta, hogy az ottani őslakók igencsak hasonlítanak az afrikaiakra. Így aztán a szigetet elnevezte Új-Guineának.

 

3. Újmogyoród

A Besztercebányai kerületben lévő településnek (Lieskovec, magyarul Újmogyoród) és a magyarországi Mogyoródnak valószínűleg semmi köze egymáshoz, egymástól függetlenül alakultak ki. Az előző településről az első írásos emlék 1401-ből származik, ekkor Leskouecz volt a neve, a magyarországinak pedig 1074-ből van írásos emléke.

 

4. New York

Kevesen tudják, de a mai amerikai nagyváros valamikor holland fennhatóság alatt volt, s amikor megalapítottak itt egy szőrmekereskedelmi központot, Új-Amszterdamnak nevezték el. Ez 1626-ban volt. Aztán pár év múlva, 1664-ben egy angol flotta elfoglalta a várost, és átkeresztelte Új-Yorkra, az angliai York város után, hogy annak hercege, Jakab előtt tisztelegjen.

 

5. Új-Fundland

A végére egy érdekes félrefordítást hagytunk. Régi-Fundland ugyanis nincs; de ha az angol nevet (New Foundland) felbontjuk – new found land –, máris értelmet nyer az elnevezés. Ez ugyanis újonnan talált földet jelent. Korábbi neve is Terra Nova (Új Föld) volt a kanadai szigetnek, egy olasz származású felfedező, Giovanni Caboto adta neki.

 

 

Ázsoth Réka

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?