Aktuális

Óriási eredmény: 9000 könyv gyűlt össze a leégett zétényi könyvtárnak

A várt könyvmennyiség szinte duplája gyűlt össze az országos akcióban, amelyről a Vasárnap is hírt adott.
Vasárnap

2020. november 20. 10:31

Óriási siker: 9000 könyv kerül a leégett zétényi könyvtárba
Így nézett ki, mielőtt leégett volna - Képarchívum

Idén május 6-án leégett a zétényi kultúrház, benne a könyvtár teljes állományával, ezért a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségének tagjai, Kecskés Ildikó, az Egyesület elnökének kezdeményezésére elhatározták, hogy segítenek a közösség majdani, új könyvtári gyűjteményének létrehozásában. Az SZMKE elnöksége által kezdeményezett könyvadományok gyűjtésére Kukó Miklós, Zétény (Zatín, Tőketerebesi járás) község polgármesterével és Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) elnökével való egyeztetésnek és támogatásuknak köszönhetően került sor.

A cél minimum 5 000 darab, jó állapotban lévő, hasznos könyv összegyűjtése volt.

 Az eredmény? Zétény községbe több mint 9000 db könyv kerül.

 

Honnan, hogyan?

A könyvadományok gyűjtése 2020. július 1-től 2020. szeptember 5-ig tartott. Ezt követően került sor az egyes gyűjtőkönyvtárakban az ott összegyűlt könyvek jegyzékbevételére, majd a gyűjtés koordinátora által elkészült az összesített jegyzék is. Szeptemberben megtörtént a könyvek részbeni egy helyre átszállítá sa, Nyugat-Szlovákia egyes gyűjtőkönyvtáraiból. A könyvek karanténban várják az átvételüket, elszállításukat. A közeljövőben, Közép-, és Kelet-Szlovákia gyűjtőkönyvtáraiból is a könyvtárfenntartó oldja meg a könyvek elszállítását. Ennek időpontja, a járványügyi helyzetre való tekintettel, egyelőre nem tisztázott.

Adományok, felajánlások nemcsak Szlovákiából, hanem Magyarországról is érkeztek.

A szervezők köszönik az együttműködést partnereinknek, minden kedves, gyűjtést támogató könyvtárvezetőnek, feladatot elvégző könyvtáros munkatársnak, egyesületi tagnak, magánszemélyeknek idehaza és a határon túl, valamint a könyvek egy részét szállító, raktározó és a könyvek Zéténybe szállítását biztosító vállalkozóknak. 

Könyvgyűjtés a leégett zétényi könyvtárnak

2020. június 29. 09:34

Könyvgyűjtés a leégett zétényi könyvtárnak

A továbbiakban a közleményt olvashatják:

Akiknek a könyvadományokat a zétényi könyvtár fenntartója, és a közösség nevében is köszönjük: Hodossy Gyulának, a SZMÍT elnökének és a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó igazgatójának, a kezdeményezés támogatójának, az általa elsőként felajánlott, új kiadású könyvekért, Dr. habil. PaedDr. Juhász György, PhD. úrnak, a komáromi Selye János Egyetem rektorának, valamint az Egyetemi Könyvtár munkatársainak az előzőleg felajánlott 500 db könyv helyett dupla darabszámú könyvért.

Az ő adományaik bővültek a megszólított könyvtárak és az SZMKE elnökségi tagjai által összegyűjtött könyvekkel.

 Jó érzéssel gondolva erre a közelmúltbeli országos, de határon túlra is kiható történésre, íme a további adományozók sora:

 Phoenix P.T., Pozsonyi Kifli P.T., érsekújvári Biblioteka Kaláka magánykönyvtár vezetői: Strba Katalin és Sándor, Peternai Zsuzsanna, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatónője, Pálinkás Tibor, a Honti Múzeum és Simonyi Galéria vezetője, Kecskés Ildikó, a SZMKE elnöke, határon túlról a Vas Tibor Jánosné vezette, Csemői Községi Könyvtár és Közösségi Színtér, a Nemzeti Művelődési Intézet és az ő ottani kezdeményezésüket követően csemői, nagykőrösi, albertirsai, nagytarcsai és ceglédi lakosok, akik játékokat is gyűjtöttek.

Az úgynevezett "súlypontú"regionális, ugyanakkor a városi könyvtárak szerepét is betöltő könyvtárak vezetése és munkatársai, ill. a SZMKE tagjai segítségével:

érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár családi könyvtár részlegének vezetője, Kovačic Gizella,

Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet és Könyvtár, Királyhelmec,

Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár, Galántai Városi Könyvtár, Ipolysági Városi Könyvtár,

Losonci Nógrádi Könyvtár, Párkányi Városi Könyvtár, Rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár,

Szepsi Városi Könyvtár,

továbbá Szlovákia két magyarlakta településének könyvtárosai, könyvtárfenntartók támogatásának köszönhetően: a Muzslai Könyvtár és az Ipolyviski Községi Könyvtár,

valamint Somorjáról a Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár és a Fórum Kisebbségkutató Intézet könyvtára, a Bibliotheca Hungarica, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Gellei Művelődési Központ, és természetesen sok magát megnevező, ill. meg nem nevező magánszemély is minden gyűjtőkönyvtár közelségéből Pozsonytól egészen Kassáig, valamint a Duna túl oldali határvonala mentén és azon túl is.

Külön köszönet illeti azokat a munkatársakat, egyesületünk tagjait, akik az Elnökség által előzetesen szétküldött táblázatba a könyvek témakörét és egyéb kért, kiadásra vonatkozó adatokat is bejegyeztek. Ezzel segítették az összesítési folyamatot, a teljes jegyzék könnyedebb elkészítését, és nagyban hozzájárultak a zétényi könyvtáros munkatársunk munkájához. Tekintettel arra, hogy a könyvtár még nem rendelkezik számítógéppel, elektronikus adatbázissal, a dokumentumkeresést lehetővé tevő elektronikus katalógussal, az általunk készített jegyzék egy jó ideig segíteni fogja a könyvtáros munkáját (az áttekintést, keresést, rendszerezést, állományépítést szerző, címszó, lefedett témakör alapján).

Idővel áttekinthetővé válnak majd a könyvtár leltárába bevételezett könyvek kiadási adatai (kiadó neve, székhelye, megjelenés éve), a teljes témaköri lefedettség, és az is, hogy mely korosztályra milyen könyvek várnak Zétény új könyvtárában. Az összegyűlt nagy mennyiségű könyv tekintetében hosszútávon ez nagy segítség a község könyvtárosának, aki majd a könyvek feldolgozásával, rendszerezésével, megjelölésével, térben való megfelelő elhelyezésével fog foglalkozni. Segítve ezzel a zétényi könyvtárba látogatót, a könyvállomány valamelyike iránt érdeklődő olvasót, felhasználót is.

Az egyes helyszíneken, a gyűjtés pillanatairól, az összegyűlt könyvek garmadáról fotók is készültek. Mindez, egyéb információkkal együtt megtekinthető az egyesület honlapján: www.szmke.sk és a Zétény község honlapján is.

Köszönet az összefogásért, könyvekért, együttműködésért! Zétény község és a régió könyvtárat látogató lakosainak temérdek kellemes olvasási élményt, tudás gyarapodásának lehetőségét kívánjuk.

 

A SZMKE Elnökségének tagjai és a magam nevében:

Kecskés Ildikó SZMKE-elnök,

a gyűjtés kezdeményezője, koordinátora  

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Kassa

Folytatódik a kánikula, délen hőségriadót rendeltek el

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Nyárasd

Elkerülő utakat terveznek

sport a tévében

A magyarok és a szlovákok utolsó Eb-csoportmeccse a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.