Aktuális

Nehéz idők után gyors újraindítás. GALÉRIA

Fenntartani az eddig elért eredményeket, és igazi, otthonos körülményeket biztosítani, építeni, szebbé tenni a falut... Ezek azok a hétköznapi feladatok Csicserben, az Ung-vidék egyik legnépesebb magyarok lakta községében, ahol a frissen elvégzett népszámlás adatai szerint 2011-hez képest enyhe lélekszám-emelkedés mutatkozik.
author
Szászi Zoltán

2021. július 22. 09:01

Vasárnap
Kép Szászi Zoltán

A gyarapodás, a fejlődés szemmel látható jeleit és eredményeit Hajdók Vince polgármesterrel vettük sorra, aki régóta részese már az önkormányzati munkának.


 

Nehéz idők után

Az itt élőket is alaposan próbára tette a járványhelyzet, de mindezek ellenére másfél év alatt sem állt le a munka, csak megváltozott, sokkal nehezebb körülmények közt végezték. „Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de nyugodtan elmondhatjuk, hogy az önkormányzat és a helyi válságstáb igen határozott tevékenysége és a lakosság fegyelmezett hozzáállása eredményes volt. A tervezett fejlesztések sem álltak le, csak kisebb késéssel indultak el. Aminek nagyon örülünk, az az EUROSTREAM vállalat által támogatott pihenőövezet, játszótér, szabadidős terület kialakításának a megkezdése. Ezzel a 39 ezer eurós beruházással a főutcát a görög katolikus templom felé megnyitjuk és átkötjük, így a közel negyedhektáros terület modern, a lakosságot szolgáló faluközponttá válik. 2020 végére sikerült az Envirofond támogatásával kialakítani a zöldhulladék feldolgozására szolgáló gyűjtőudvart, két gépet is vásároltunk, ez az egész 80 ezer eurós értékű beruházás volt. Nagy öröm, hogy az országos szinten is elismert, számtalan versenyen résztvevő és helytálló helyi önkéntes tűzoltócsapat szertárát belügyminisztériumi támogatással felújítottuk, ez 30 ezer eurót ölelt fel. Tehát a legnehezebb időkben is 120 ezer eurós beruházást sikerült elvégezni. A környezetvédelem terén újabb pályázatunk vár elbírálásra munkagép és billenőkocsi vásárlására. Heteken belül várjuk a pozitív eredményt. Van azonban egy negatív hír is Csicserből. Annak ellenére, hogy minden létező fórumon tiltakoztunk és próbáltuk megmenteni a helyi lakosságot érintő szolgáltatást, központi döntésre mégis megszűnt a csicseri postahivatal. Pedig akár bérmentve, a helyiségeket saját költségen felújítva is hajlandóak lettünk volna a posta működését biztosítani, de nem lehetett megegyezni a posta vezetésével arról, hogy ne vegyék el ezt a szolgáltatást” – mondta el Hajdók Vince polgármester.


 

Egyházak, óvoda és iskola

Csicserben három egyháznak, így a reformátusoknak, a római katolikusoknak és a görögkatolikusoknak is mintaszerűen rendben tartott templomuk és működő közösségük van. Mindhárom templom az Ung-vidék látnivalóiként számontartott építészeti emlék. Az egyházak és az önkormányzat együttműködése tehát kiváló. A környéken ugyancsak ismert és elismert a csicseri Százszorszép óvoda, melynek egyik fő programja a kicsik környezettudatosságra és a hagyományok tiszteletére való nevelése. Idén heten ballagtak el az óvodából, de a 21 fős létszám mindig telt házat eredményez. A nagyközségnek alsó tagozatos alapiskolája is van, itt viszont az általános statisztikai mutatók szerinti csökkenő gyereklétszám ellen próbálnak tenni. Öt éve még 43 kisdiákjuk volt, idén már csak 26, de az előzetes becslések szerint egy-két éven belül ismét létszámemelkedést jeleznek elő a demográfiai mutatók. Felső tagozatosként a csicseri diákok Vajánban, Nagykaposon vagy Nagyszelmencen folytathatják tanulmányaikat, két iskolabusz is jár az iskolásokért a jelenléti oktatási időszakban.

Galéria
Hajdók Vince polgármester
Százszorszép óvoda Csicserben
Az önkéntesek szertára
A csicseri iskola
+10

Munkahelyek és vállalkozások

Amióta Csicsert a Nagymihályi járáshoz csatolták 1996-ban, peremvidéke lett a járásnak. Munkahelyet helyben és a közvetlen környéken a nagykaposi földműves szövetkezet, a vajáni hőerőmű, a nagykaposi üzemek, szolgáltatások kínálnak. Sokan külföldön dolgoznak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy akik évek óta Nyugat-Európában vagy Szlovákia fejlettebb régióiban keresik a megélhetést, azok is hazajárnak. „Csicser községi vállalkozásai a vendégház és a személyszállítás. Vendégházunk haszonkulcsosan működik, szinte egész évre előre foglalt. A személyszállításban – amit minden követelménynek megfelelő 16 személyes kisbuszunkkal végeztünk – voltak némi gondok az elmúlt időszakban, ugyanis a járványügyi korlátozások miatt sajnos nem tudtuk teljes kihasználtsággal működtetni. Lassan azonban helyreáll a rend, már érkeznek az előjegyzések, megrendelések. Ha valami nagyon megsínylette ezt az elmúlt másfél évet, akkor az a kulturális és közösségi élet. Elmaradtak a már megszokott rendezvények, elmaradtak a találkozások. Legutóbb június 4-én, az összetartozás napján szerveztünk rendezvényt, és magam is meglepődtem az érdeklődés láttán. Van tehát igény az együttlétre, a kultúrára! Sajnos még mindig bizonytalan, hogy idén lesz-e falunap, vagy a már hagyományosnak mondható Borsó Fesztivál, egyelőre olyan döntés született, hogy ezek elmaradnak. Az iskola melletti műfüves pálya a részleges rekonstrukciója után azonban ismét használható, s ha kész lesz az új faluközpont, ott is lesznek majd sport- és edzőeszközök. Lajos Zsuzsa vezetésével várja a látogatókat a tájházunk, az egykori Gönci porta, amely előtt nemrég avattuk fel Réti Zoltán fafaragó székelykapuját. A szabadtéri színpadot és a kultúrház nagytermét még 2019-ben sikerült felújítani, a sportpályánk is teljes befogadóképességgel tud működni. Ugyan néhány hónapra lebénította az életet a járvány, de az újrakezdés nem maradt el, Csicserben bizakodunk a jövőben” – zárta szavait a polgármester.


 

A falu múltjáról és jeleseiről

Csicser első írásos emléke 1263-ból származik, egy birtokperben írták le, bizonyos Mix nevű úr perelte vissza vagyonát a Csicseri Szobeszláv nevű uraságtól. A vidék azonban sokkal korábban is lakott volt már, a település régészeti szempontból is igen figyelemreméltó hely. Ezt őskőkorszaki, újkő-, réz-és bronzkori, népvándorlás korabeli, szláv és honfoglalás kori leletek is bizonyítják. Csicser szalagtelkes úti falu, azokon a dombos folyóteraszokon alakult ki, melyeket nyugat felől a Laborc, délkelet felől pedig a Latorca folyók kerítenek be. A község egyik legrégebbi épülete a jelenlegi református templom, amely a 12. és 13. század fordulóján román stílusban épített Szent György-templom helyén épült 1284 táján, gótikus stílusban. A 17. században lett a reformátusoké, de volt olyan is, hogy egy időben, ugyanebben a templomban miséztek a katolikusok is. A csicseri római katolikusok temploma 1796 és 1800 közt épült késő barokk stílusban. Híres falubelijük Orosz László jezsuita atya, akit az egyháztörténet jeles hittérítőként, egyetemi tanárként, az első argentínai nyomda alapítójaként tart számon. Itt élt és halt mártírhalált a II. világháború idején Szmutkó Emil helyi plébános is. Halála különleges esemény volt. Egy Csicsert is érintő bombázás idején a templommal szemközti ház pincéjében imádkozva vigasztalta híveit, amikor a házat eltalálták. A bomba gyújtószerkezete befulladt, de átszakított két födémet is, majd az imádkozó plébánost sújtotta halálra. Utolsó szavait „Leborulok oltárodnál” a templom melletti síremlékére is felvésték. Boldoggá avatását már kezdeményezték. Egy másik jeles csicseri, a néhai Bujdos Erzsébet is megérdemli az említést. Amerikában dolgozott egy vagyonos család házvezetőjeként, hazatérve azonban teljes vagyonát az egyháznak adományozta. Ebből építették fel a parókiát, és rendezték be, újították fel a római katolikus templomot. Csicser harmadik temploma a görögkatolikus, egy 1750 táján épült, majd 1900-ban lebontott fatemplom helyén áll, 1903-ban szentelték fel. Kertjében nyugszik az utolsó ungi alispán, Csicseri Orosz András.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.