Aktuális

Mi lehet az oka annak, hogy a Z és alfageneráció másképp fogadja be a tudásanyagot?

Válaszol: Horváth Dávid digitálisgeneráció-szakértő, szociológus
author
Récsei Noémi

2021. január 11. 16:19

zgen
Kép Horváth Dávid archívuma

Minden nemzedék kicsit máshogy fogadta be az információkat. Talán ez is az egyik meghatározása annak, hogy kik azok, akiket egy generációba tartozónak tartunk, hiszen azt vesszük alapul: mik azok a hatások, amelyek meghatározzák egy-egy korcsoport gyermekkori élményeit?

Az Y generáció tagjai már elhagyták az iskolapadot, hiszen az 1996-tól születettek már a Z generációhoz tartoznak. Ez utóbbi két generáció tekintetében pedig érdemes legalább két behatást figyelembe venni. Egyrészt ezek a fiatalok már digitális jólétbe születtek bele, másrészt pedig a 21. század derekán óriási értékválság és -változás jelent meg a világunkban. Ennek a kettőnek az ötvözete meglátszik mind a tanulás, mind az iskolarendszerben elfoglalt helyükről alkotott képben. Egy biztos, a gyermekek nem lettek kevésbé kíváncsiak. Ugyanakkor, például az a feladat, amit a korábbi nemzedékek félnapos könyvtározással tudtak volna elvégezni, ma tíz perc kereséssel megoldhatóvá vált számukra. Nem nehéz belátnunk, hogy abban a világban, ahol az információ karnyújtásnyira elérhető, a lexikális tudás fontossága miért kerül a fontos és értékes skálán hátrébb. Természetesen a digitális tér által generált rengeteg inger, amelyek ráadásul azonnali jutalmazással, kapcsolódással kecsegtetnek, nem teszik számukra könnyebbé a helytállást egy olyan rendszerben, ahol sem az ingerek, sem a jutalmazás nem jön azonnal. Mindazonáltal nem lesznek egy elveszett nemzedék, hiszen azt is jól látjuk, hogy azokon a területeken, ahol megtalálják saját számításaikat, később gyorsan és kimagaslóan tudnak teljesíteni. Egy biztos, ezek a nemzedékek a formalitásmentes, együttműködésen alapuló oktatási rendszerben jobban ki tudnak teljesedni, ahol a tanár egyik legnagyobb értéke, hogy képes átadni az információk megbízhatóságának és érvényességének kritikai érzékét.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

t

Gröhling változást jelentett be a gyermekgondozási szabadság terén!

Barátság kőolajvezeték

Ismét normál mennyiségű kőolaj és földgáz áramlik Szlovákiába

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

A Hold kora hajnalban tűnt a legnagyobbnak, még mielőtt a horizont alá süllyedt

Kassáról is gyönyörűen látható volt az év utolsó „szuperholdja”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.