Jön a pápa, kevés az érdeklődő

Vasárnap

Nem egész egy hét múlva Szlovákiába érkezik a pápa, de az érdeklődés a vele való találkozás iránt jóval kisebb, mint amivel a szervezők számoltak. A három nyilvános rendezvényen összesen 300 ezer résztvevőt tudnának fogadni, de két héttel az események előtt ennek csak a hatoda regisztrált.

Ferenc pápa négy alkalommal találkozik a nyilvánossággal: Kassán, a Lokomotíva Stadionban az ifjúsággal, a Luník IX lakótelepen a romákkal, Eperjesen a görögkatolikusokkal és végül a sasvári búcsújáró helyen szolgáltat szentmisét a Hétfájdalmú Szűz tiszteletére. A szervezők úgy számoltak, hogy Kassán 35 ezer, a Luník lakótelepen 15 ezer, Eperjesen 50 ezer, Sasváron pedig 150 ezer ember lesz, de augusztus 31-ig a négy helyszínre a várt 250 ezer helyett összesen 46 ezren regisztráltak. Amint Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője tájékoztatott, ebből a kassai ifjúsági találkozóra 9 ezren, a Luník lakótelepre ezren, Eperjesre 13 ezren, Sasvárra pedig 23 ezren. Sokkal többen már nem is lesznek, mert a rendezvényeken való részvétel regisztrációhoz, az pedig oltási igazolványhoz kötött. A háttérben ugyan folynak még tárgyalások arról, hogy PCR- vagy antigénteszttel is részt vehessenek az érdeklődők, de ezek kimenetele az általános járványügyi helyzet alakulásától függ, és az is kétséges, hogy jelentősen növelnék a részvételi kedvet.


Nem jó az időzítés

Az általunk megszólított papok szerint ugyanis a hívők nagy része tart a tömegrendezvényektől, beéri azzal, hogy a tévében megnézze a pápát. „Sokan nem is oltatták be magukat, de a beoltottak is tartanak attól, hogy megfertőződnek és hazahozzák a vírust. Bonyolult az egész regisztráció, senki sem tudja, milyen lesz a helyzet két hét múlva, ezért – engem is beleértve – mindenki azt mondja, inkább megnézzük a helyszíni közvetítést” – nyilatkozta egy Dél-Szlovákiában szolgáló pap, aki szerint sokak azt is nehezményezik, hogy a pápa a romák által lakott kassai Luník IX lakótelepre megy. „Naponta hallom a hívektől, hogy más, önhibájukon kívül szegény vagy elesett embereket nem talált-e. Az én egyházközségemben is élnek romák, a tapasztalatom az, hogy nem élik meg a hitet, ők nagyobb arányban csak keresztelő és temetés alkalmával keresnek meg. De úgy vélem, minden alkalmat meg kell ragadni, hogy ez változzon, ha csak pár tucatnyian térnek meg annak hatására, hogy a Szentatya megtisztelte őket, már volt értelme.” Szlávik Antal hidaskürti plébános szerint sem kedvez ez az időszak a pápalátogatásnak, hiszen a templomokba sem tért vissza annyi ember, mint amennyien a járvány előtt jártak. Ennek ellenére úgy véli, a pápai látogatás komoly hatással lehet a szlovákiai katolikusok lelki életére. „Ha a részvétel kisebb lesz is, a lelki gyümölcs annál érettebb lehet” – mondta.


Inkább Budapestre mennek

A pápa a Budapesti Eucharisztikus Kongresszusról utazik Szlovákiába, ahol szeptember 12-én, a Hősök terén celebrál szentmisét. A szlovákiai magyarlakta régiókból sokan inkább az eucharisztikus kongresszus rendezvényeire és a zárószentmisére utaznak, annál is inkább, hogy ezeken oltás és tesztek nélkül is részt vehetnek. Hazatérés után ugyan kötelező a két hét karantén, amit leghamarabb öt nap elteltével lehet negatív PCR-teszttel kiváltani, de ennek ellenére a magyarlakta régiókban nagyobb az érdeklődés a budapesti mise, mint a szlovákiai pápai rendezvények iránt.

A budapesti pápai misére Szepsiből is készülnek a hívek. „A helyi egyházi iskola szervezi az utakat több rendezvényre, például az elsőáldozásra és a zárószentmisére is. Lesznek, akik Budapesten szállnak meg, mások egy rendezvényre mennek, több autóbusz is indul” – mondta lapunknak a szepsi esperes-plébános, Gábor Bertalan. Kérdésünkre, minek tulajdonítja a pápa szlovákiai látogatása iránti érdektelenséget, azt válaszolta: kopik a hit. „A korlátozások után nem tértek vissza az emberek a templomokba, félnek a fertőzéstől, de az is, hogy az egyház vezetése nem tudta meggyőzni őket. Különbséget kell tenni a két rendezvény között, mert Budapestre nem a pápáért mennek az emberek, hanem hogy hitet tegyenek Krisztus és az eucharisztia mellett. Ez világesemény, amelyen csak nagyon ritkán vesz részt az egyházfő, utoljára Szent II. János Pál 21 éve celebrált szentmisét eucharisztikus kongresszuson. Szlovákiában pasztorációs látogatást tesz a Szentatya, de a járványügyi helyzetre való tekintettel nem biztos, hogy szerencsés a sok helyszín. A hazai mentalitás olyan, hogy ha Pozsonyba megy, miért ne jöhetne Kassára is, ha a katolikusokat megtiszteli, miért hanyagolja a görögkatolikusokat, de félő, hogy a nagy akarásnak nagy szégyen lesz a vége, mert az érdeklődés szerény. Attól tartok, a népszámlálás eredménye sokkoló és kijózanító lesz számunkra, de ugyanakkor felrázó is lehet. Most az a legfontosabb, hogy Közép-Európa népei együtt keressék a gyógyszert a történelem sebeire az Eucharisztiában.”


Bezák nem tudja, hol lesz helye

A pápai misére Martin Kramara szerint hivatalosak a nyugalmazott püspökök is, de Róbert Bezák volt nagyszombati érsek két héttel az esemény előtt sem tudta, hol lesz helye. Regisztrált a civilek számára nyitott weboldalon, de egyelőre csak az elnöki palota kertjében tartandó fogadásra kapott meghívót, amelyen a civil társadalom képviselői vesznek részt. „Nem lep meg az érdektelenség, az emberek belefáradtak a járványügyi korlátozásokba, és féltik a szeretteiket. Másrészt a szlovákiai katolikus egyházi vezetők részéről sem érzékelek nagy örömteli készülődést, mintha őket is meglepte volna, hogy jön a pápa. 2021-ben ez már nem akkora esemény, mint amikor 1990-ben, ʼ95-ben, majd 2003-ban II. János Pál járt Szlovákiában. Az első két alkalom a rendszerváltást követő eufória jegyében telt, az utolsót a beteg pápa iránti tisztelet övezte. II. János Pál lengyel volt, különös kapcsolat kötötte a szlovák nemzethez, de Ferenc pápa látogatását megelőzték az egyházon belüli botrányok, és bonyolítja a járványügyi helyzet is” – véli Róbert Bezák. Azt illetően, mennyire szegte kedvét a hazai hívőknek a leváltása körüli bizonytalanság, nem akar találgatni. „Kilenc év telt el azóta, és sok kérdésre máig sem kaptunk választ. Az egyházhoz mint intézményhez való viszonyulást biztosan ez is befolyásolta, de inkább azt gondolom, hogy a járvány miatt még a hívő emberek sem érzik szükségét a nyilvános, közösségi hitvallásnak.”


Újrahasznosítható oltár

Közben Sasváron készül a hatalmas 31 x 29 méteres oltár és a 150 ezer ember befogadására alkalmas terület. A község határában 45 hektár repcét és szóját kaszáltak le még az érés előtt – ide várják a híveket. A presbitériumot és hívőket befogadó területet a Michal Bogár műépítész vezette csapat tervezte, és számolnak azzal, hogy a nyilvános területet szűkítik a kevés érdeklődő miatt. Ez majd csak pár nappal a rendezvény előtt dől el, amikor már nem lehet nagyságrendben több jelentkezővel számolni. Jelenleg a bekötő utakat fektetik le, és a juharfából készült presbitérium építését kezdik. „Úgy helyeztük el a térben, hogy a résztvevők lássák mögötte a bazilika tornyainak sziluettjét. Az oltár minden eleme újrahasznosítható, amit lehetett, kölcsönöztünk, a faanyagot a környékbeli ácsok és asztalosok készítik, és majd templomokba, iskolákba kerül” – mondta lapunknak Bogár. „A presbitérium domináns eleme az a hat méter magas kereszt lesz, amelyet a Moravská Nová Ves-i tornádó által elpusztított templom gerendáiból készít Martin Lettrich szobrász, és amely az esemény emlékére a helyszínen marad. Az oltár előterében a Fájdalmas Szűzanya sasvári szobra áll olyan magas üvegtalapzaton, hogy mindenki felnézzen rá. 2021 Szent József éve, ezért a pódiumon egy Szent Józsefet ábrázoló festmény is látható lesz – Dorota Sadovská alkotása Jézus nevelőapját modern felfogásban: kopaszon, arany színben és felülnézetből ábrázolja.” Hogy az ország felemelő ünnepként, vagy kínos fiaskóként fog-e emlékezni a pápai vizitre, az a következő héten dől el.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/36. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?