Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Háy János

vendég

Háy Jánossal az örökérvényűnek vélt áligazságokat leplezzük le. Legújabb kötete, a Ne haragudj, véletlen volt járvány-, karantén- és szükségnapló.

Egy interjúban azt állítja: „az írók is csak a könyvekben mondanak igazat”. A Ne haragudj, véletlen volt című legújabb kötete olvasásakor engem is sokszor megleckéztetett az igazmondással kapcsolatban. Ha abszolútumokban gondolkodunk, ön szerint mi minősülhet igazságnak?

Ha én erre tudnék válaszolni, piszok nagy sztár lennék. Egy biztos, hogy nekem mint írónak minden szereplőm életigazságát meg kell találnom és képviselnem is kell. Nem ítélkezhetek, nem véleményezhetek. Valamint, hogy a műalkotás igazsága nem a valósággal való összevetésben lelhető fel, hanem a saját belső logikájában. És hogy akár van fogalmunk arról, mi az igazság, akár nincs, az irodalmi műnek mégiscsak lényege a létünkről való igazmondás. Vagy hogy Aranyra utaljak, aki a Vojtina Ars poétikájában azt írja, „Győzz meg, hogy ami látszik, az való; / Akkor neved költő lesz, nem csaló”.

 

Milyen feladattal van felruházva az az író, aki a jelenről készít korlenyomatot? Ha visszapörgetjük az elmúlt hónapok eseményeit, mi az, ami tanulságként levonható, és hosszú távon akár a közgondolkodásba is beépíthető? Kik vagyunk mi? Hogy definiálja a ma emberét? Koronán innen és túl: levonjuk-e a szükséges tanulságokat az elmúlt időszakból? Össztársadalmi szinten mennyire vagyunk tanulékonyak? Hogy viszonyul az idő kérdéséhez, a végességéhez? Miből táplálkozik a szerzői produktivitása: az időből vagy az életesemények sokaságából?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Récsei Noémi interjúját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?