Ételek–történetek: a kocsonya

Vasárnap

Mifelénk, ha farsang, akkor kocsonya és fánk! Tavaly már olvashattak a farsangi fánk történetéről, szóval most itt az ideje, hogy a kocsonyát vizsgáljuk meg egy kicsit jobban.

A jó kis rezgős kocsonyáról valószínűleg sokan gondoljuk úgy, hogy magyar dolog, hiszen a téli kocsonyakészítés népszerű hagyomány felénk. Szó sincs azonban arról, hogy a kocsonya kizárólag magyar étel lenne. Szinte minden európai nép konyhájában található ilyen állagú étel.

 

Az első recept

Bár a francia konyháról általában a kifinomultság, a selymes szószok, a tengergyümölcsei jutnak eszünkbe, de elárulhatom, hogy a kocsonya első receptjét is a franciák jegyzik. Igen, lehet, velem van a gond, mert bár rajongok érte, de egyáltalán nem tartom kifinomult ételnek a kocsonyát. A legelső írott recept egy Le Viandier című 1395-re datált receptkönyvben található, szerzője pedig minden bizonnyal Guillaume Tirel (alias Taillevent). Feltételezhetjük tehát, hogy a 14. században már biztosan készítettek kocsonyát. Ennek egyébként meglehetősen praktikus okai voltak, ugyanis az étel tartósságának növelésére használták a megkocsonyásodó lét. Mivel még nem volt hűtőszekrény, akkoriban elég nehéz lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonyalé azonban burkot képezett például a húsok fölé, elvágva azt az oxigéntől, így néhány nappal tovább tárolhatóak lettek. A tartósításon kívül az is a kocsonya mellett szólt, hogy hidegen tálalható volt, nem kellett a melegítésével bajlódni.

A magyarok lakta területeken nagy valószínűséggel a 15–16. századtól ismerik a kocsonyakészítés csínját-bínját. Már az első nyomtatásban kiadott magyar szakácskönyvben is szerepel hideg étek néven.  Ez a könyv 1695-ben íródott Szakats Mesterségnek könyvetskéje címen. Egy erdélyi nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós neve alatt jelent meg, de a könyvet nagy valószínűséggel a csíksomlyói ferences kolostor szakácsa írhatta.
 

A kocsonya és a miskolciak

Valószínűleg sokan hallottuk már, hogy „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Miskolc városának igazi védjegye a kocsonyában pislogó béka. A mondással kapcsolatos egyik anekdota színhelye a Három Rózsa vendéglő. Még a hűtőszekrény elterjedése előtt történt, hogy az aktuális vendégek kocsonyát rendeltek. A rendelésért el is indult a vendéglős a pincébe, ahol hűtő híján tárolták a finomságot, de mivel lent sötét volt, nem vette észre, hogy a zselésedés folyamata során beleugrott egy béka a kocsonyába, és benne is ragadt. Így békástul került aztán a kocsonya a vendégek elé, a szorult helyzetben lévő béka pedig csak pislogott. De több anekdota is szól a kocsonyában pislogó békáról. Van, amelyik a Magyar Huszár fogadót emlegeti, van, amelyik országgyűlési képviselőket, van, ahol a kocsmáros szégyenében öngyilkos lesz, van, ahol név szerint Potyka Kati a kocsmárosné, és állítólag többször is megtörtént az eset. Hogy mi az igazság, azt senki sem tudja, de az biztos, hogy a miskolciak számára fontos étek a kocsonya. Kocsonyafesztivált is rendeznek minden évben, mely egy igencsak népszerű rendezvény. Illetve különböző emléktárgyaik is vannak, amelyek a béka és a kocsonya esetére reflektálnak. Például tányérokon és képeslapokon is megjelenik a motívum.

 

Ahány ház, annyiféle kocsonya

A kocsonyára is nagyban igaz, hogy nincs két egyforma. Minden család, minden ház, vendéglő máshogyan készíti, megvan rá a tuti receptje. Viták is kialakultak akörül, hogy melyik az eredeti, melyik a finomabb, kell-e bele ez meg az (a répa a kocsonyában kérdéskör igazi táborokra tudja osztani az embereket). Nincs általános igazság, vagy épp mindenkinek tetsző recept. Mindenkinek saját magára szabva kell ezt kialakítania. És hogy egy kicsit messzebbre is menjünk, nem elég, hogy itt annyifelé kocsonya van, még más nemzeteknél is megtalálhatóak a kocsonyához hasonló ételek. Készítenek kocsonyaszerűséget a zsidók, a koreaiak, a szlávok, a németek és még sorolhatnánk. A kocsonyát lehet utálni, lehet imádni, de az biztos, hogy egy titokzatos, bizarr és igazán különleges ételünk. Ne hagyjuk hát ki mi sem a farsangi menüből.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?