Szoptatási tanácsadás. Kérdések és válaszok

Vasárnap

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga nekünk, embereknek, főemlősöknek. Ősidők óta létezik, alapfunkcióink közé tartozik, mégis rengeteg tévhit lengi körbe. Ilka Viktória jogász, szoptatási tanácsadó segítségével ezeket próbáljuk felszámolni.

Mit tapasztalsz, milyen most a társadalom hozzáállása a szoptatáshoz? Milyen trendek uralkodnak ezen a téren?

A legtöbben úgy gondolják, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, ami magától megy, és nem kell rá készülni, hanem csak mellre teszik a babát, és kész. Ez működne is akkor, ha megfelelő mintáink lennének a szoptatásról. A mi generációnk nem abban szocializálódott, hogy gyermekkorunk óta körülvettek volna szoptató anyák, hiszen a szüleink, nagyszüleink generációja a tápszermarketing berobbanásának idején volt kezdő szülő. Ennek köszönhetően sok tévhit látott napvilágot a szoptatással kapcsolatban, melyek mind igencsak kedveztek a tápszerbiznisznek. A mostani anyukák már máshogy állnak ehhez a kérdéshez, sokkal tudatosabbak, felkészültebbek, keresik a naprakész információkat. A jelenlegi trend az, hogy normalizáljuk a szoptatást.

A nyilvános szoptatásnak enyhén szólva rossz a megítélése. Mit gondolsz erről?

Nincs azzal semmi gond, ha valaki nyilvánosan megszoptatja a kisbabáját. A szoptatás nemcsak etetés, itatás, hanem egy komplex gondoskodási forma, ugyanolyan, mintha megölelnénk a gyerekünket. A szoptatott kisbaba a cicit fogja kérni, bármi bántódása esik, merthogy ez az, ami összeköti őt az anyukájával, biztonságérzetet, melegséget ad számára. Gyakori, hogy ha valaki mellet lát, akkor nem a gondoskodást, táplálékot biztosító funkciójára gondol elsősorban. Talán ezért zavarja az emberek szemét a nyilvános anyatejes táplálás. Nem kell azonban erotizálni a szoptatást, hiszen két teljesen különböző dologról van szó. Azt viszont természetesen mindenki maga dönti el, hogy mennyire szeretne diszkréten szoptatni, mi az, ami még komfortos számára.

Milyen érvek szólnak a szoptatás mellett a tápszeres táplálással szemben?

A tápszer és az anyatej közti különbségek hatalmasak. Szinte képtelenség összehasonlítani a kettőt, de a fő különbség az összetételükben és a funkcióikban van. Minden tápszernek nagyon hasonlóak az összetevői. Ami viszont benne van a tápszerekben, az az anyatejben sokkal szélesebb spektrumban található meg. Az anyatejben ezenfelül vannak például őssejtek, immunanyagok, fájdalom- és gyulladáscsökkentő anyagok, pro- és prebiotikumok, antitestek, hormonok... rengeteg minden, még olyan anyagok is, amelyek valódi funkcióját és működését a tudósok még jelenleg is kutatják. Sőt, az anyatej összetétele minden anya-baba páros esetében mutat apróbb eltéréseket. Minden anya pontosan olyan tejet termel, ami a saját babájának teljes mértékben megfelel. Ezért a Montgomery-mirigyek a felelősek. Ezek a bimbóudvaron elhelyezkedő, apró dudorok hidratálják a bimbót és környékét, illetve afféle szenzorok is, melyek a baba nyálát figyelik. A nyál összetételéből nyert információt az idegrendszer továbbítja az agynak, így a szervezet tudja, hogy az adott pillanatban mire van a kisbabának szüksége, és ehhez képest állítja be a tej összetételét. Erre semmilyen tápszer nem képes. Az anyatej egyébként az anya véréből képződik a nyirokrendszer segítségével. A tejtermelés mechanizmusát a fent említett dolgokkal együtt igazi csodának tartom.

Ami pedig a funkcióikat illeti, a tápszer nem más, mint táp-szer, tehát táplálék, vagyis etetésre szolgál (a tápszeres babáknak szükségük van plusz folyadékra is, ami jobb esetben víz). Ehhez képest a szoptatás nemcsak etetés és itatás, hanem egy széles körű gondoskodási forma is. Fontos szerepe van a kötődés és érzelmi biztonság kialakulásában, az idegrendszer megfelelő fejlődésében. Ha a babának melege van, a szoptatás hűti, ha fázik, melegíti. A testkontaktus (s annak egy speciális formája, a bőrkontaktus) pedig normalizálja a kisbaba egyéb testfunkcióit is, például a szívritmusát, a légzését, az emésztését, a hormonháztartását. Az emberi test varázslatos dolgokra képes.

Lehet egyszerre szoptatni és tápszerezni is a csecsemőt?

Igen, ennek semmi akadálya nincs. Akár úgy is, hogy szoptatás közben kapja a baba a tápszert egy nagyon vékony szondácska segítségével. Erre olyankor van szükség, ha az anyukának kevés a teje és/vagy a baba nem hízik megfelelően.

A szoptatási tanácsadó tippjei
  • Ha csak tehetjük, születés után rögtön fektessük a mellkasunkra a gyermekünket, lehetőleg bőrkontaktusban, és szoptassunk. Ha a mell megfelelő ingereket kap, és ürül a szülés utáni első hat órában, az garantálja a mindenkori tejmennyiség mintegy 60%-át. Ilyenkor a szervezet tudatosítja, hogy a babánk él, táplálékra van szüksége, és megsokszorozza az addigi tejtermelés hatékonyságát. Ha valaki császármetszéssel szül, és a fent említett időtartományban nincs alkalma szoptatni, akkor fejéssel biztosíthatjuk be a megfelelő hatékonyságú tejtermelés elindulását.
  • Még várandósan menjünk el szülésfelkészítésre, szoptatási tanácsadásra. Ha tudjuk, milyen problémák akadhatnak, könnyebben felismerjük a gyakorlatban azokat, és tudjuk, kihez fordulhatunk szükség esetén.
  • Kulcsfontosságú a megfelelő, aszimmetrikus, mély mellre tapadás. Ezt különböző pozíciókkal is elérhetjük. A lényeg azonban, hogy a kisbabának nagyra kell nyitnia a száját, az álla benne kell, hogy legyen a mellben, az orrocskája viszont nem, a mellbimbónak pedig aszimmetrikusan kell mutatnia a baba szájpadlásának hátsó része felé, miközben olyan mélyen van a mellen, hogy nem látszanak ki a szájsarkai. Ebben a pózban a baba nem csak a bimbót kapja be, hanem a bimbóudvar jelentős részét is. Így a mellbimbó teljesen biztonságban van a baba lágy szájpadjának ölelésében, nem sebesedik, nem ázik, nem esik semmi bántódása.
  • Az első hat hétben legalább napi 8-10 alkalommal kínáljuk fel mindkét mellünket a babánknak, illetve igény szerint szoptassunk. Ha valami probléma adódik a tejtermeléssel, akkor keressünk fel szakembert, és ő aztán javasolhat gyógynövényes segítséget, szükség esetén tápszeres pótlást.
  • Tudatosítsuk, hogy a válaszkészséggel, szoptatással, a gyengéd születés biztosításával egy testileg-lelkileg sokkal egészségesebb, stabilabb, boldogabb nemzedéket nevelünk. Mindehhez sok-sok erő, kitartás, türelem és támogató családi háttér szükséges, de megéri!

Szoptatási tanácsadóként hogyan tudod segíteni a gyermekágyas időszakot, a kórházi napokat?

Sajnos az újszülött osztályokon kevesebb lehetőség van az anyák támogatására ilyen szempontból. Ha van is a kórházban szoptatási tanácsadó, akkor túlterhelt, illetve az anyákkal való munkám során szerzett tapasztalatomból adódóan sajnos azt kell mondjam, hogy nem mindig rendelkezik naprakész szoptatási ismeretekkel, eszközökkel. Általában a kórházból való hazatérést követően keresnek fel minket, magánvállalkozó szoptatási tanácsadókat. Az elején akár órákon keresztül is a kismamával vagyunk, kipróbáljuk a különböző szoptatási pozíciókat, begyakoroljuk a megfelelő mellre tapadást (ez kulcsfontosságú), elmondjuk a szükséges információkat, elméleti hátteret is biztosítunk, sokat magyarázunk. Megmutatjuk továbbá, hogyan kell gondoskodni egy szoptatott kisbabáról, legyen az például megnyugtatás, altatás. Az elején van, hogy naponta, kétnaponta találkozunk. A gyermekorvosokkal természetesen összedolgozunk: mi segítjük a szoptatás működését, ők pedig rendszeresen ellenőrzik az eredményeket. A legjobb egyébként az, ha az anyukák már a várandóság alatt képzik magukat a szoptatással kapcsolatban is. Nem elég a tej, sokat sír a baba, nagyon aluszékony és nehezen ébreszthető, nem hízik eléggé, sebes mellbimbók, letapadt nyelv... ez mind olyasmi, amihez jól jöhet a segítség. Fontos észben tartani, hogy bármilyen formájú, nagyságú mellből lehet szoptatni, akár befelé forduló bimbókkal is, csak nem mindegy, hogy hogyan.

Mi a helyzet a táplálkozással? Mit ehetnek/ihatnak a szoptatós anyukák? Mi tesz jót, mi nem javasolt?

A legújabb kutatások alapján nincsenek tiltólistás ételek. A legfontosabb az, hogy az anyuka változatosan étkezzen. Ha valami gond van, például a baba órákig sír, akkor előfordulhat, hogy valami olyat evett az anya, ami megviseli a csecsemője emésztőrendszerét, ugyanis egyéni érzékenység előfordulhat. Ezt úgy tudjuk letesztelni, hogy a gyanús élelmiszert két hétig nem esszük, majd újra esszük, és megfigyeljük, hogy volt-e valami változás. Ha háromszor bebizonyosodik, hogy az adott anyagra nem jól reagál a baba, akkor kell felhagyni annak fogyasztásával, de ezzel sem örökre, hiszen a kisbabák emésztőrendszere nagyon gyorsan fejlődik, alakul. A szoptatott babák nagy többségének nem okoz gondot az anyukájuk által fogyasztott élelmiszerek egyike sem. A babák jelzéseit egyébként nehéz megkülönböztetni, főleg az elsőgyermekes anyukáknak. A nyűgösség, sírás nem mindig hasfájásra utal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?