Ozsvald Damián egészen apró korától a színpadon áll, sokoldalú tehetség

Vasárnap

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje. Rendezője és szakmai koordinátora a Magyar Versmondók Egyesülete. A kaposvári Csiky Gergely Színházból a fődíj legutóbb Zsitvabesenyőre került. A zsűri Ozsvald Damiánnak ítélte.

A figyelemreméltó fiatalember a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium dráma tagozatos diákja. „Nyáron részt vettem a Regösök húrján című versenyen, ennek alapján kaptam meghívást a Kaleidoszkópra. Itt a vers minden lehetséges formában elhangzik: versfilmek, megzenésített versek, versszínházi műfajok formájában. Én hagyományos versmondó vagyok” – meséli a tizenöt éves Damián.

Szülei mindketten gyerekkoruk óta a Csemadok tagjai, és a népművészet, a hagyományok aktív művelői. Édesapja, Ozsvald Norbert a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának alelnöke és a Besenyői Citerások vezetője. Fia egészen apró korától a színpadon áll: néptáncol, citerázik, mesét mond, énekel. „Besenyői alapiskolásként négy éven keresztül színjátszóztunk. A nyugdíjas Grosch tanító bácsi vezette a színjátszó csoportot. Ő maga írta és rendezte a meséket, egyben súgónk is volt. A felesége ugyancsak nyugdíjas pedagógus, ő lett a kellékes. Harmadikban és negyedikben főszereplő voltam, és szerintem már akkor elkezdett foglalkoztatni a színészi pálya – emlékszik vissza Damián. – Elsős koromtól rendszeres résztvevője voltam a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenynek, 2019-ben egy Örkény-egypercessel országos arany sávosként 2. helyezést értem el.”

Az ötödik osztályt már az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában kezdte, itt Horváth Melinda készítette fel a versenyekre. A bécsi Verőfény versmaratonon hét országból vetélkednek a határon túli magyarok, ott Damián kétszer is első lett.

2020-ban a budapesti Madách Színház meghirdetett egy musical tehetségkutatót, ahová meghívtak, mert a Sztárban sztár meg egy kicsi válogatójából a stábnak már megvolt az elérhetőségem. El is jutottam egészen az elődöntőig, de jött a koronavírus, és nem rendezték tovább, ám addigra én már eldöntöttem, hogy színészetet akarok tanulni” – mondja a fiatal tehetség.

Az alkalmassági vizsgára három verssel – ebből egy saját költemény volt –, egy drámai monológgal és három dallal készült, de a megmérettetés végül nagyrészt improvizációból állt. „Arra voltak kíváncsiak, hogyan tudunk az instrukciókkal bánni, mennyire tudjuk a fantáziánkat belevinni a játékba, hogyan használjuk ki hangi és testi adottságainkat. Dallamot kellett visszaénekelni, testritmusgyakorlatokat kaptunk, a hozott verset hol agresszíven, hol idegesen, hol félve kellett előadni a rendezői instrukciók szerint. Utána egy beszélgetés zajlott az igazgatóval és a leendő osztályfőnökkel, ahol az együttműködési készséget tesztelték. Hasonlóan folyt, mint egy állásinterjú. Az alapszemélyiségem érdekelte őket, az volt számukra fontos, passzolok-e majd az osztályközösségbe. A sikeres felvételit egy háromnapos ceglédi gólyatábor követte, és én már ott végérvényesen beleszerettem a színészetbe. Pedig csak egy kis falatot kaptam abból a tortából, ami öt éven keresztül vár rám” – vallja be Damián.

Szeptembertől tehát színészmesterséget, beszédtechnikát, kóruséneklést, vers- és prózaelőadást, kreatív zenét, zeneelméletet, színpadi mozgást tanul a közismereti tantárgyak mellett. Az osztály ezekből decemberben szakmai vizsgákat tett az iskolában. Szerepeltek a Mikulás-napi műsoron is, ahol Damián zongorázott, ugyanis hét hangszeren játszik: zongora, citera, gitár, basszusgitár, ukulele, dob, cayon. Ezt kivételes hallásának köszönheti, autodidakta zenész.

Azt tervezi, érettségi után a Színház- és Filmművészetért Alapítványnál tanulna tovább, de szóba jöhet a kaposvári Színház- és Filmművészeti Egyetem is. Damián a budapesti szakgimnáziummal szimultán végzi az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumot, amelynek Dicsőség galériájában olyan ismert arcok fotói sorakoznak, mint a Mintaapákban is szereplő Száraz Dénesé, vagy a Madách Színház színészéé, Berényi Dávidé. „Az elődök köteleznek” – kacsint búczúzóul.

Galéria

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?