Összebékíteni a két osztályt?

tini

Rovatunkban olyan klasszikusokat veszünk sorra, amelyet nem csak a kamaszok olvashatnak. Most az Észak és Dél regényt, mely bár 1854-ben íródott, mondanivalója még ma is aktuális. Benyovszky Adél írása.

Elizabeth Gaskell

Észak és Dél


 

Történetünk a 19. század közepén, Angliában veszi kezdetét. Mikor unokatestvére, Edith férjhez megy, a londoni nagynénjénél nevelkedett Margaret Hale sok év után hazatér tüneményes déli szülőfalujába, Helstone-ba, az élénkzöld lankák, vadregényes erdők, szeszélyesen kanyargó patakok napsütéses, virágillatú birodalmába.

Otthon azonban megrázó hír fogadja. Apja lelkiismereti okokból feladja lelkészi hivatalát, nem ért egyet az anglikán egyház nézeteivel. Nemsokára útra kelnek az ismeretlen Észak-Anglia felé, Miltonban, a hatalmas iparvárosban telepednek le. Míg délre a mezőgazdaság a jellemző, északot már bekebelezte az iparosodás. Megállás nélkül zakatolnak a gépek, az utcák zajosak, mindenki siet és elfoglalt, gyárkéményekből pöfögő füsttől szennyezett a levegő, még az emberek viselkedése, öltözködése is teljesen más. Mrs. Hale még többet panaszkodik, mint általában, kedvtelésből szokott, az egészsége rohamosan hanyatlik. Mindannyijukat megrázza, hogy el kellett hagyniuk Helstone-t. A királynőien méltóságteljes, büszke, elszánt, szenvedélyes, de olykor dermesztően fagyos modorú Margaret nehéz terheket hord a vállán, mindig neki kell az erősnek lennie halálos beteg anyja és gyámoltalan apja helyett.


 

Romantikus és realista

Mr. Hale tanítóként helyezkedik el, legnagyobb öröme Mr. Thornton, az egyik gyártulajdonos oktatásában rejlik, akivel izgalmas eszmecseréket folytatnak, és minden különbözőségük ellenére (vagy éppen ezért) rögtön összebarátkoznak. John Thornton céltudatos, racionális, igazságos, kissé nyers modorú, hajlíthatatlan. Margaret kezdetben ellenszenvvel viseltetik iránta, személyében egy hozzá hasonlóan határozott jellemű, elvei mellett a végsőkig kitartó embert ismer meg.

Margaret összebarátkozik a munkásosztálybeli Nicholas Higginsszel. Lánya, Bessy kártolóüzemben dolgozik, ahol az apró gyapjúpamacsok hóként szállingóznak, bejutnak az emberek szervezetébe, és tüdőbajt okoznak. Bessy is súlyos beteg, már csak egy éve van hátra, szelíden, békésen várja a halált.

Margaretet elborzasztja a munkások helyzete, de mivel tapasztalatlan, képtelen igazságosan megítélni a dolgokat. Előítéleteit a gyárosok és maga a vidék iránt nehezen tudja leküzdeni, eleinte csak a rosszat látja meg északban.

A munkások kétségbeesésükben igazságosabb fizetségért és az emberségesebb körülményekért sztrájkba fognak, ami egyre inkább kezdi elveszteni valódi célját, és kétségbeesett emberek erőszakoskodásába torkollik. A gyártulajdonosok nem tudják vagy nem akarják megérteni az alkalmazottaikat, gyakran az sem érdekli őket, élnek-e vagy halnak. Természetesen itt nem a jók és rosszak harcáról van szó, mindkét rétegnek vannak mulasztásai és előítéletei, Gaskell mindnyájukkal szimpatizál. A megoldás a kölcsönös megértésen alapszik, Margaretnek is ez a célja: összebékíteni a két osztályt.

Az ipar fejlődéséről, a két társadalmi réteg közti ellentétről szóló részek nagyon olvasmányosak, felkeltették az érdeklődésemet. Az Észak és Délben keveredik a romantikus és a realisztikus ábrázolásmód. Egy része egészen szociográfia jellegű, de a szerelmi szál sem marad ki, ami ugyan nem tartogat nagy meglepetéseket, mégis élvezhető és szórakoztató. Ebből a szempontból a regény a Büszkeség és balítéletre emlékeztet. Aki szereti az utóbbi regényt és a kor hangulatát, annak az Észak és Dél is nagy élmény lesz. Szívből ajánlom a BBC 2004-es csodálatos minisorozat-adaptációját is.


 


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megtehet

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?