Pihenő

Milyen könyvet tervez olvasni a nyáron, és mit ajánl olvasóinknak nyári olvasmányként?

Fábry Péter magyartanár, Alapiskola és Óvoda, Ipolyszakállos
Vasárnap

2021. június 11. 08:45

Vasárnap
Canva/Fábry Péter archívuma

Az idei nyáron Jevgenyij Vodolazkin Laurosz című művét tervezem elolvasni. Furcsának tűnhet a választásom, ha elárulom, nem kimondottan kedvelem a történelmi regényeket. A szerző ugyanis történész, középkorkutató, a cselekmény pedig a 15. század Oroszországában játszódik. Ugyanakkor Vodolazkin már a címlapon leszögezi: „nem történelmi regény”. Ezzel máris kíváncsivá tett, vajon tartja-e magát ígéretéhez. Kíváncsiságom másik oka a regény talányos időkezelése. A szerző, tudomásom szerint, sok anakronizmussal dolgozik, 20. századi eseményeket és tárgyakat villant fel, mindezzel az időtlenség érzetét keltve. A regényt méltatók megegyeznek abban, hogy a főszereplő, Arszenyij a történetben kettős utat tesz meg: térbelit és metafizikait. Súlyos terhet cipelve indul útnak, hogy gyógyítsa az emberek testét és lelkét, hitet és reménységet közvetítve oszlassa a mindent betöltő sötétséget. Mindezt coelhói pátosz nélkül!

Az olvasóknak Tan Twan Eng Az esti ködök kertje című könyvét ajánlom. Európai olvasó számára lehetne ez a regény igazi kulturális sokk is, mégsem kell megijedni tőle. Akkor sem, ha hihetetlenül nagy ívű, többszintű vállalkozás ez az alig ötszáz oldalas mű. Felvonul benne a Távol-Kelet történelmének egy jelentős szelete, nyüzsgő etnikai kavalkáddal: hinduk, muszlimok, kínai telepesek, japán megszállók, európai gyarmatosítók, kommunista lázadók. Rendkívül ellentmondásos a főszereplők útja. Jün-ling kínai bevándorlók lánya, aki életre szóló sebeket kap egy munkatáborban, Malájföld japán megszállása során. Gyűlöli a japánokat, mégis megígéri haldokló nővérének, hogy emlékére épít egy japánkertet. Aritomo, a japán császár egykori főkertésze önkéntes száműzetésben él a maláj hegyekben, ahol élete fő művét építi: Jugirit, az esti ködök kertjét. Kettejük találkozása sorsfordító. Az író zsenialitása számomra abban rejlik, hogy páratlan arányérzékkel tud ennyi mindent a regényébe sűríteni anélkül, hogy a cselekmény folyásának harmóniája megbillenne. A könyv olvasásának élménye egy jó minőségű tea illatával és ízével lehet teljes.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus kórház

Koronavírus: a második egymást követő napon nem jelentettek halálesetet, 36 új fertőzöttet találtak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

szalai ádám

A magyarokat dicséri a nemzetközi sajtó a tegnapi meccs után

Vágsellye

Vágsellyén hamarosan beindítják a párakaput

szepsi romák

A kormány bocsánatot kért a 2013-as szepsi razzia miatt

Peter Rakovský

Autóbalesetben hunyt el az SaS fiatal tagja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.