Könyvajánló: A gyermekvállalás választás kérdése is

vas

Manapság egyre többször kerül a figyelem középpontjába a gyermektelenség kérdése. Gyakran elvárásként fogalmazzák meg a nőkkel szemben az anyaság kérdését.

Vajon a gyermektelen párok milyen élettörténetről tudnának beszámolni? A szúrós rokoni tekintetek, elvárásokat sulykoló hangok sokszor nem elégszenek meg egy mosollyal, magyarázattal. A jelenséget továbbgondolva két hiánypótló kötetet ajánlunk.

 

Tanács Eszter: Nők gyermek nélkül

Tanács Eszter könyvében a gyermek(nem)vállalás tabutémáját mutatja be egy általunk alig ismert vagy alig elfogadott szemszögből. Ahogy az alcím is jelzi: olyan élettörténetekbe nyerhetünk bepillantást, amelyek a gyermek iránti vágyakozásról, a veszteségről, valamint a választásról szólnak. A hagyományos családmodellre hivatkozók figyelmét is felkeltheti a 2019-es év egyik legmeghökkentőbb kötete, hiszen empatikus olvasással, értő figyelemmel szemlélve szinte valamennyien arra a megállapításra juthatunk, hogy a gyermekvállalás nemcsak családi és egyéb elvárásokat teljesítő életmodell, hanem olyan történés, ami örökre megváltoztatja az életünket. Az abortusz, az elengedés, a szülővé válás hangjai mind-mind a könyv szerves részét képezik.

 

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve

A Park Könyvkiadónál 2019-ben megjelent aranykönyv hiánypótló irodalomnak számít a könyvpiacon. A látszólag könnyednek ígérkező olvasmány a 19–20. század fordulóján is aktuális kérdésnek számító női témákat veszi sorra: ilyen például a szépség, a szexualitás, az egészség és a termékenység. Az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma korabeli feljegyzései adják a kötet gerincét. A test és a környezet higiéniája, a századfordulós szépségideál, a szüzesség kérdése, a lányok szexuális élete, a fogamzás és a családtervezés, az egyedülállóság kérdése, valamint az asszonyi test prezentálása csakúgy szerves része a kötetnek, mint a szülés és gyermekágy, a test mint házassági tőke, vagy a magzatelhajtás infrastruktúrája, ami még a 21. századnak is tabutémája. Bábák és szülészek történetein keresztül elevenedik meg a múlt századi szülés és abortusz kultúrája.

 

A teljes írás a VasárnapLélekben mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?