Pihenő

Karlovy Vary élesre töltve

Résen lenni, a nap minden órájában ugrásra készen állni, ha kell, „magaslesen” várakozni. Ezt vállalja magára a tudósító, ha Karlovy Vary fesztiváljának legizgalmasabb vendégeit próbálja utolérni, szóra bírni.
author
Szabó G. László

2022. július 21. 13:14

vasarnap
- Kép: kiff.com

Elképesztő türelemjáték ez, amelynek vannak íratlan szabályai. Kit, hol, mikor, milyen helyzetben nem lehet, nem szabad, nem illő megszólítani. A big moment, vagyis a nagy pillanat általában magától jön el. Mint egy ragadozó, olyan az ember, ha újságíró. Pontosan megérzi, mikor csaphat le a kiszemelt (nagy)vadra. Néha pillanatok alatt leteríti, máskor órákig tart, míg becserkészi s elejti. Karlovy Vary az elmúlt napokban elsősorban a hazai színészeit ünnepelte. Azokat, akiket rajongva szeretnek a nézők. A fesztiválpalota vagy a külföldi sztárokat elszállásoló Pupp Szálló előtt várakozó tömeg azonban akkor kezdett féktelen tombolásba, amikor a vörös szőnyegen már az európai vagy az amerikai filmművészet nagy alakjai lépdeltek.

Iva Janžurová a rendőrségen

A fesztivál idei klipjének hazai hőse volt: Iva Janžurová, a cseh film ikonikus alakja, a keserű komédiák lekörözhetetlen egyénisége. Jan Svěrák, Jiří Menzel, Milos Forman, Otakar Vávra, Miroslav Ondříček, Věra Chytilová, Josef Somr és Jiřina Bohdalová után most ő remekel egy szellemes kétpercesben. Rendőrségen ül a Karlovy Varyban életműdíjjal jutalmazott színésznő. Betörtek a lakásába, de nem vittek el tőle mást, csak a Kristályglóbuszt. Azt kérdezi tőle az ügyeletes rendőr: mennyibe kerülhet egy ilyen szobor, ezer korona? Janžurová a fesztivál igazgatójától várja a gyors választ. Felbecsülhetetlen az értéke, írja SMS-ben Jiří Bartoška. Mire a rendőr: „Sajnálom, ez már nem kerül elő soha!” A színésznő mindeközben szemet vet egy szocialista „remekműre”. Partizánt ábrázol a szobor, vállán fegyverrel, lába mellett német juhásszal. Meg is szerzi a műalkotást, de épphogy becsukja maga mögött az ajtót, amikor a rendőr örömmámorban csomagolja ki az asztal alól elővett mezítelen kristálylányt, Janžurová súlyos életműdíját.

vasárnap

Tomasz Wasilewski görög drámája

Minden filmjével a lélek legmélyebb zugaiban kutakodik a negyvenegy éves lengyel filmrendező. Ezt tette a Tiltott szerelemben, az Egyesült szerelmes államokban, és ezt teszi most is, legfrissebb alkotásában, az Esztelenekben. Marlena és párja nyugodt életet élnek tengerparti házukban. Erős köztük az érzelmi kapcsolat. Marlena húsz évvel idősebb a férfinél. Harmonikus viszonyukkal hatalmas titok hordozói. Marlena szerelme nem más, mint a fia.

Elképzeltem, mitől lehet pokolian nehéz egy szerelem, mivel tud igazán szenvedést okozni – meséli a rendező. – Ez járt a fejemben hónapokon át, amikor utolért ez a rendkívüli történet. Anya és fia. Egy vérfertőző kapcsolat. Nem fedhetik fel titkukat, mivel a társadalom azonnal elítéli, kirekeszti őket. Hat évig készültem erre a filmre. Három évembe telt, míg Dorota Kolakot rábeszéltem, hogy játssza el Marlena szerepét. Lélekben egy évig készült a feladatra. A környezet is fontos szerepet kapott a filmben. Olyan helyszínt kellett találnom, ahol anya és fia biztonságban érezhetik magukat. Ahol nem fúj a szél, nem mozognak a felhők, csak a tenger morajlását hallani. De még ez az élettér is egyfajta börtön számukra.”

Wasilewski Karlovy Varyban aratta első nemzetközi sikerét. Itt kezdődött minden, állítja ő maga is. Ezért volt fontos számára, hogy új filmjének is itt legyen a világpremierje.

vasárnap

Liev Schreiber szívügye

Az ukrajnai háború áldozatait támogató segélyszervezetet hozott létre Liev Schreiber amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró, aki a Sikoly, a Váltságdíj vagy a Hazudós Jakab című filmekben nyújtott emlékezetes alakítást. A leggyakrabban krimikbe, akciófilmekbe és háborús drámákba hívják, de szerepelt a Márquez regénye nyomán készült Szerelem a kolera idején című alkotásban is.

Sokan úgy képzelik, értelmetlen dolog pénzt kiadni vagy bármit ajándékozni a keleti blokkban élőknek, hiszen a címzett ismeretlen, a korrupció pedig óriási arrafelé. Ezen a helyzeten akartam változtatni, amikor megalapítottam a BlueCheck Ukraine projektet, amely a lehető leggyorsabban juttatja el a pénzt az arra rászorulóknak. Igen, bizonyos értelemben én is érintett vagyok az ügyben. A nagyapám annak idején Ukrajnából menekült Amerikába, így szívügyem az ott élők sorsa. Tizennyolc éve már, hogy először vendégeskedtem Karlovy Vary fesztiválján. Minden vilángol című rendezésemmel jártam itt, amelynek fiatal amerikai hőse azért utazik Ukrajnába, hogy tisztán lássa onnan származó nagyapja múltját. Én sajnos későn, már felnőtt fejjel kezdtem el kutatni zsidó származású, kelet-európai őseim után. Nagyapámmal ugyan szoros lelki kapcsolatban voltam, az életéről mégis keveset tudtam. Húszéves voltam, amikor meghalt, és csak most, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát, kezdtem el mélyen belegondolni, mit jelent ma ukránnak lenni. Ez indított el aztán azon az úton, hogy létrehozzak egy erős segélyszervezetet, amelynek tevékenysége, fontossága egyszerűen megkérdőjelezhetetlen. Kényelmesen ültem otthon, New Yorkban a kanapén, a gyerekeim mellett, és azt mondtam, az nem lehet, hogy tétlenül nézzem, mi történik nagyapám szülőföldjén. Előbb persze tudni akartam az igazságot, és látni mindazt, amit a hírekben nem láthattam. Elutaztam Ukrajnába, eljutottam a legveszélyesebb háborús zónába, és már nem volt kérdés számomra, hogy mit kell tennem.”

vasárnap

Jiřina Bohdalová nem fürdik gyógyvízben

Bár remekül érzi magát ma is, kilencvenegy évesen, jó ideje már csak a saját örömére játszik. „De ha nekem jó, akkor azt a közönség is megérzi – mondja. – Újabb színházi szerepet nem vállalok már, igényes szöveget nem könnyű megtanulni, mást meg nem érdekes. A filmesek elől viszont nem zárkózom el.” Karlovy Vary fesztiválján többször is vendégeskedett Csehország első számú komikája, ám az itteni gyógyvizekben egyszer sem fürdött még, sőt kezelésekre sem járt. „Az én masszőröm a tenger. Idén is Görögországban nyaralok. Csodás helyen, egy romantikus kis öbölben. Ott szoktam kényeztetni magam az unokáim társaságában. Még pár nap, és utazunk. Erre várok tavaly óta.”

vasárnap

Benicio del Toro láthatatlan antennái

Nyert Cannes-ban, díjazták New Yorkban, Havannában és Madridban. Karlovy Varyban Jiří Bartoškától, a fesztivál elnökétől kapott Kristályglóbuszt eddigi művészi tevékenységéért. Benicio del Toro a Karib-tengeri sziget, Puerto Rico talán leghíresebb szülötte, de egyetlen Oscar-díjas színésze, Hollywood egyik megbízható alvilági alakja. Játszott már James Bond-filmben is, legjelentősebb alakítását azonban a Trafficban nyújtotta. Hitelesen formálta meg Che Guevarát is, amiért annak idején Fidel Castro elismerését is elnyerte. Küllemre nagyot változott az elmúlt évek során. Már nem az az arányos alkatú férfiú, akit a Trafficban láthattunk. Tudja ezt ő is, de nem csinál belőle nagy ügyet. Sokkal fontosabbnak tartja mindazt az élményt, tapasztalatot, amit az elmúlt évtizedek során gyűjtött.

Láthatatlan antennáimmal igyekszem mindent befogni, amire később, a színészi munkámban szükségem lehet. Nem tagadom, nagykanállal eszem az életet, de ízlik is minden szelete. Egyébként a cseh konyha is az ínyemre való. Tegnap például kacsasültet vacsoráztam. Elképesztő finom volt. És hozzá a párolt káposzta…! Fenséges!”

vasárnap

Tereza Brodská: Mindent anyámról

Könyvbemutatóra is sor került a fesztiválon. Tereza Brodská – Jana Brejchová és Vlastimil Brodský lánya – édesanyjáról, a cseh(szlovák) film kétségkívül legnagyobb sztárjáról írt könyvet. Brejchová Európa legrangosabb fesztiváljain vendégeskedett a hatvanas-hetvenes években. Sokat dolgozott Németországban, de forgatott Budapesten is. Két magyar filmben játszott főszerepet. A Pirosbetűs hétköznapokban és a Jelbeszédben. Csak a színház szorult ki az életéből. Szerelemből és csalódásból jutott neki bőven. Tereza Brodská tizenhat évvel ezelőtt vette hangszalagra édesanyja vallomásait, de csak a pandémia idején kezdte feldolgozni az anyagot. Vaskos, tartalmas könyv lett a végeredmény. „Csak nehogy a nyakadon maradjon! – jegyezte meg Brejchová, amikor kórházi ágyán először vette kezébe a fotóalbumnak is beillő kötetet. – Gondolod, hogy emlékeznek még rám az emberek?” – kérdezte a lányát, akit sosem kényeztetett. „Másodéves voltam a drámaművészeti gimnáziumban, amikor eljött egy vizsgaelőadásunkra. Alig vártam, hogy a végén megdicsérjen. Nem ez történt. Kíméletlenül őszinte volt hozzám. Azt mondta: Ne vedd el a helyet azok elől, akik sokkal tehetségesebbek nálad! Évekbe telt, míg kihevertem szívbéli jó tanácsát.”

 

Marco Berger halálos játéka

Buenos Airesből repült Karlovy Varyba Marco Berger, a Los Agitadores mindig különleges témákat választó rendezője. Filmjének hősei egy rugbycsapat fiatal játékosai, akik egy luxusvillában jönnek össze, hogy nagy meccsük után pihenjenek, lazítsanak és szabadjára engedjék erotikus fantáziájukat. Játékaik során egyre inkább kivetkőznek önmagukból, felfedik valós énjüket, és mind veszélyesebbekké válnak egymás számára. „Argentínában 2020-ban rugbyjátékosok vertek halára egy fiút. Diszkóban szórakoztak, eldobták az agyukat, kimentek a tengerpartra, és gyilkosokká váltak. De már a szállodai szobáikban is provokálták egymást. Az erőszak és az elfojtott szexualitás fűtötte fura játékaikat. Ez indított el a film megrendezésére – hallgatom a negyvenöt éves rendezőt. – Tíz színészem közül ötöt személyesen ismertem, a többieket a barátaim ajánlották. A forgatást megelőzően péntekenként együtt kártyáztunk, pókereztünk, grillpartikat szerveztünk. Fontos volt számomra, hogy a szereplők között kialakuljon a kölcsönös bizalom, hiszen a jelenetek többségében ruhátlanul játszanak. Egyetlen kérdés foglalkoztatott a felvételek során: mi szüli az agressziót egy baráti társaságban? Engem soha nem ért bántódás semmilyen összejövetelen, igaz, nem is mozogtam soha olyan közegben, ahol ez megeshetett volna. Színházban dolgozom, írok, filmeket készítek, s bár soha nem sportoltam, rengeteg történetet hallottam arról, hogy mi zajlik az öltözőkben és a zuhanyozókban. Legyetek észnél, fiúk, üzenem mindenkinek.”

vasárnap

Bárdos Judit és a Kék kocka

Innogy, a fesztivál energiája. Így hangzik a jelmondata annak a szponzornak, amely az idei kitüntetettjének Bárdos Juditot választotta. Az utolsó futam, Az ördög tolla, Fair Play. Ezért a három cseh filmjéért kapta a Kék kockát az elfoglaltságai miatt jelenleg Prágában élő, szenci színésznő, akinek eddig fogalma sem volt a díj létezéséről. Annál nagyobb volt az öröme, amikor megtudta, hogy Karlovy Vary idei fesztiválján ő részesül ebben az elismerésben. „Imádok díjat kapni – jelentette ki lelkesen. – A ház című filmben nyújtott játékomért kapott Kék Angyal mellé most majd odatehetem a Kék Kockát. 2014 óta, amikor a Fair Play futóbajnokaként álltam a vörös szőnyegen, évente három napra szóló meghívást kapok a fesztiválra. Amikor először voltam itt, nagyon jól éreztem magam, de egyetlen filmet sem láttam. Interjúról interjúra mentem, folyton villogni kellett. A következő pár évben nem is jöttem, mert vagy más elfoglaltságom akadt, vagy én magam szerveztem úgy a dolgaimat, hogy ne tudjak jönni. Inkább elmentem nyaralni. Aztán egy internetes filmmel újra eljöttem. Tavalyelőtt volt a legjobb, mert nem volt filmem, így semmiféle kötelezettségnek nem kellett eleget tenni, és egész nap szabadon mozizhattam. Tavaly talán öt filmet láttam három nap alatt, ami elég jó teljesítménynek számít. A legkellemesebb az, ha van egy pici feladat is, de laza a program. Most olyan adok-kapok helyzet volt. Az utolsó futamot vetítették versenyen kívül, és én lettem az innogy kiválasztottja. Valahogy azt érzem, a legtöbb szeretetet a csehektől kapom.”

vasárnap

Geoffrey Rush boldog születésnapja

Az élet negyven fölött kezdődik” – nyilatkozta a kilencvenes évek elején Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színész, a Ragyogj!, a München, a Szerelmes Shakespeare és A Karib-tenger kalózai sorozat sztárja. Hetvenegyedik születésnapját a világ szeme láttára, Karlovy Vary fesztiválpalotájában ezerötszáz néző előtt ünnepelte. Pontosabban ezerötszáz néző őt ünnepelte. Állva énekelte a közönség, hogy: Happy Birthday, dear Geoffrey! A remek formában, de nem éppen frissen vasalt nyári, lenvászon öltönyében fiatalokat is zavarba ejtő energiával ugráló színész mindenre számított, csak erre nem. Örömét nem tudta és nem is akarta leplezni, hiszen ekkora nyilvános ünneplésben saját bevallása szerint sosem volt még része. A fesztivál zárógálájára már elegáns, sötétkék öltönyben érkezett, s az életművéért kapott Kristályglóbusszal a kezében boldogan sorolta, mennyi minden köti őt a cseh kultúrához. Elsőként Bolek Polívkáról beszélt, akivel a hetvenes évek második felében Párizsban ismerkedett meg, s a morva clown művészete elemi erővel hatott rá. Aztán a prágai Fekete Színházat és a Čapek fivéreket emlegette, majd Milos Forman filmjeit. A végén lejtett pár bájos táncmozdulatot, és vagy száz puszit küldött a színpadról.

Háromszor forgattam Csehországban, rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtam Prágában, sok inspirációt kaptam az itteni kollégáktól – mondta. – Amikor először dolgoztam a barrandovi műtermekben, még kicsik voltak a gyerekeim. Ma már felnőtt emberek, és mindkettőjüket beszippantotta a filmipar. Most, hogy kezemben a Kristályglóbusz, csak bele kell néznem a gömbbe, és látom a múltamat. Nagyon hosszú út van mögöttem, de remélem, kegyes lesz hozzám a sors, és még sokáig élhetek. Annyi minden van még, amit el szeretnék mesélni… remélem, lesz rá lehetőségem.

vasárnap

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/29. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.