III. Károly, a még koronázatlan király

Vasárnap

Bár édesanyja halálának pillanatától kezdve teljes értékű királynak tekintik, Károly koronázási szertartása még hátra van. Az esemény időpontja egyelőre nem ismert, de máris sok körülötte a találgatás.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szeptember 8-án 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő temetése a tervek szerint és különösebb fennakadások nélkül lezajlott, szeptember 11-én a világ szinte minden országának képviselője tiszteletét tette a londoni Westminsterben megrendezett szertartáson. A világsajtó, elsősorban a brit lapok azóta előszeretettel hivatkoznak nevük elhallgatását kérő forrásokra, akik a brit királyi család belső köreiből származó információk alapján valószínűsítik a további fejleményeket, például Vilmos és Harry hercegek viszonyát illetően.

Majd, ha a gyász ideje letelik

Ami viszont nem találgatás, hogy III. Károly koronázási szertartása még hátra van, és bár enélkül is teljes értékű királynak tekinthető, szimbolikusan is a fejére kerül majd a brit korona. Pontosabban koronák, hiszen ahogy múlt heti számunkban már említettük, a brit koronázási ékszerek közt több korona is van. II. Erzsébet koporsóján a temetési szertartás idején a Birodalmi állami korona pihent, amelyet még Viktória királynő készíttetett magának az 1830-as években. Azóta az új uralkodó ezt viseli, miközben elhagyja a koronázás helyszínét, a westminsteri apátságot. Elsőként viszont egy másik, sokkal régebbi fejdísz, a Szent Eduárd koronája kerül a fejére. Ezt a koronát II. Károly Stuart-házi király készíttette 1661-ben, nevét pedig Hitvalló Eduárd angol királyról kapta, aki a 11. században uralkodott (egyébként nem túl erős kézzel vezetve országát). Ez a korona a birodalom központi jelképe, szerepel például Kanada és Új-Zéland címerében is.

III. Károly koronázási ünnepségére minden valószínűség szerint jövőre, vagyis 2023-ban kerül majd sor, a pontos dátumról később rendelkeznek. Először le kell telnie a gyászidőszaknak. Sietni igazán nincs hová, hiszen volt már rá példa, hogy a szertartásra sor sem került, méghozzá VIII. Eduárd esetében. Ő viszont több szempontból is kivételt jelentett a brit uralkodók között, ráadásul alaposan megtépázta a Windsor-ház tekintélyét. Magánéleti botrányai miatt még uralkodóvá válásának évében, 1936-ban lemondott a trónról öccse, VI. György (II. Erzsébet édesapja) javára. Így lett Erzsébetből trónörökös.

A koronázási szertartás ünnepi alkalom, egyben vallásos esemény, hangsúlyozza a királyi család internetes oldala. Emlékeztetnek, hogy az új uralkodó fejére a koronát a canterburyi érsek helyezi fel, így van ez az 1066-os normann hódítás óta. Viktória királynőt is idézik, aki 1838-as koronázását követően úgy nyilatkozott, hogy „ez életem legbüszkébb napja”. Várhatóan tehát Károly koronázásának is megadják a módját.

Camilla is koronát kap

Nem szabad elfelejteni, hogy a jövőre esedékes szertartáson Károly mellett hitvese, Camilla fejére is felkerül az uralkodói fejdísz. Persze, nem a fent említett királyi koronák valamelyike, hanem egy másik, amely platinából és gyémántokkal készült. Erzsébet idén februárban fogalmazta meg óhaját, mely szerint Camilla is királynéi rangot kapjon, így viselheti a King consort címet. „Hacsak nem rendelkeznek másképp, a királynét is a királlyal együtt koronázzák, egy hasonló, ám szerényebb szertartás keretén belül. Ha az új uralkodó királynő, akkor hitvesét nem koronázzák meg utána, hanem az érsekek és püspökök után Edinburgh hercege gratulál neki először” – hangsúlyozza a királyi család honlapjának vonatkozó része. Így volt ez II. Erzsébet koronázásakor is, ahol férje, Fülöp nem kapott koronát, viszont ő volt az első, aki az egyházi méltóságok után térdet hajtott előtte, és gratulált neki. Erre a ceremóniára 1953. júniusában került sor, vagyis Erzsébet több mint egy évet várt a koronázási ünnepségre, hiszen hivatalosan 1952 februárjában lépett trónra.

Ha nem rendelkeznek másként”


Bár a királyi család uralkodói kötelességeit pontos szokásrend alapján végzi, időnként felbukkan a fent idézett megfogalmazás: „Unless decided othervise…”, magyarul „hacsak nem rendelkeznek másként”. Az uralkodónak tehát a formalitások mellett van némi mozgástere, hogy eldönthesse, kit vagy mit hogyan szeretne látni vagy nem látni a hivatalos rendezvényeken. Ezzel magyarázható az is, hogy bár Harry herceg és felesége, Megán hercegné kizárták magukat az uralkodói család hivatalos életéből, a gyászmenetben ott lehettek György herceg és Sarolta hercegnő mögött.

A temetés előtti napon olyan képek is készültek, amelyeken a trónörökös, Vilmos cambridge-i herceg és Katalin hercegné Harryvel és Megánnal, vagyis a sussexi hercegi párral közösen vonulnak a windsori kastély mellett, és köszöntik a gyászoló tömeget. A brit bulvárlapok szerint még a biztonsági embereket is meglepte, hogy Vilmos és Harry feleségeikkel négyesben jelennek meg a nyilvánosság előtt. Egyes találgatások szerint őszinte békülési gesztus jele ez Vilmos és Harry részéről, mások szerint az egész csak színjáték, melyet Vilmos azért javasolt, hogy kifogja a szelet az öccsét és feleségét kísérő amerikai bulvársajtó vitorlájából. Ők ugyanis biztosan kreáltak volna valami mondva csinált botrányt, ha Harry és Megán külön, kitagadott rokonokként, magányosan bukkantak volna fel Windsorban.

Károly kilátásai

Az új király a fiai viszonyát nem kommentálta, annyit viszont megjegyzett, hogy örömére szolgált a találkozása unokájával, a hároméves Archie-val Harry és Megán 2019-ben született fiával. A királyi család rajongói közül sokan aggódnak Károly egészségi állapota miatt, a közelmúltban ugyanis több fotón látszott, hogy ujjai meg vannak dagadva. Rengeteg orvos nyilatkozott az ügy kapcsán, főleg ödémát emlegetve. Mindenesetre Károly a maga hetvenhárom évével a legidősebb korban trónra lépő brit uralkodó, aki már trónörökösként is rekordot döntött (hatvannégy évig várt a trónra walesi hercegként).

A rajongókat rettegésben tartja továbbá egy jóslat is. Logan Smith, egy Twitter-felhasználó ugyanis idén júniusban napra pontosan megjósolta II. Erzsébet halálát. A Twitter-fiókját ugyan azóta törölte, de a képernyőfelvételeken visszanézhető, hogy Károly halálának napját is megtippelte. „A királynő 2022. szeptember 8-án hal meg. Károly király 2026. március 28-án.” Ami viszont biztos, hogy jelenleg övé a trón, hiszen korábban azt is valószínűsítették, hogy II. Erzsébet után egyből Károly fia, Vilmos veszi majd át a trónt. Biztos az is, hogy Károly koronázási ünnepségére is valamilyen szimbolikus dátumot választanak majd.

A kis Károly
Érdekes

Károly király és a magyarok

Az európai uralkodóházakat rengeteg rokoni szál kötötte össze az évszázadok során, és köti össze ma is. A Mountbatten-Windsor-ház felmenői közt is találunk magyart. Rhédey Klaudia grófnő a székelyföldi Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és ott is van eltemetve. Nagyapja Mária Teréziától kapott nemesi rangot, ő maga pedig 1835-ben Sándor würtenbergi herceg feleségeként Teck hercegnéje lett. Fia, Ferenc Viktória brit királynő unokanővérét, Mária Adelaida cambridge-i hercegnőt vette feleségül. Egyik lánygyermekük, Mária 1910-től brit királyné, V. György feleségeként. II. Erzsébet tehát Rhédey Klaudia egyik ükunokája volt.

Károly királyt egy másik szál is fűzi Székelyföldhöz, az elmúlt évtizedekben ugyanis rendszeresen felbukkant itteni birtokain: a Kovászna megyei Zalánpatakon, valamint a Brassó melletti Szászfehéregyházán. A szinte teljes mértékben magyarok lakta Zalánpatakon legutóbb idén júniusban járt, barátja és távoli rokona, gróf Kálnoky Tibor társaságában sétára indult a környéken. Károly hagyományos stílusban felújított ingatlanjait távollétében néhány napra bárki bérbe veheti.

Vasárnap

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/40. számában jelent meg 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?