Díszes ablak mögött

Vasárnap

Még a világon sem volt, amikor a Vígszínház közönsége először látta A padlást. 2016 februárjában került be az előadásba, azóta százszor játszotta Lámpást. A Pál utcai fiúkban háromszázszor öltötte magára Kolnay szerepét. Tóth András színháztörténeti előadások kulcsfigurája. Nagy csapat tagja ég és föld között, ahol összeér a fény és a sötét, akárcsak a gittegylet grundján, de nagy család tagja az élet színpadán is.


 

A padlás

Harminchárom éve már, hogy a Vígszínház repertoárjára felkerült Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabja, A padlás. Tóth András huszonkilenc éves. Miskolcon volt gyakorlaton, amikor 2015-ben Presser Gábor hallani akarta, hogyan énekel.

Nem ismertem az előadást, a lemez sem volt meg otthon. Nekünk ez valahogy kimaradt a családban. A szüleim is inkább Cseh Tamást, Európa Kiadót hallgattak, alternatívabb, sötétebb vonalat, nem LGT-t. Valahogy ez kellett nekik, és nekem is ez maradt meg. Ha gyerekeknek szóló zene ment, akkor az a Kaláka volt, vagy a Sebő együttes. A padláshoz az egyetemen kerültem közel, Marton László növendékeként, mert ő rendezte az előadást. Aztán egy nap Presser Gábor érdeklődött utánam. Látott a Vízkeresztben, a Pesti Színházban, tetszett neki, amit csináltam. Üzent, hogy keressem meg őt. Ott álltam és izgultam a vígszínházi kis szobájában. Népdalt énekeltem és Cseh Tamást. Azt mondta, nagyon jó, de technikailag fejlesszem még a hangomat. Fél évig korrepetálásra jártam, és elkezdtem tanulni A padlás dalait. Aztán letelt a gyakorlatom Miskolcon, és bekerültem a Vígszínházba. Marton László pedig jelezte, hogy színészi szempontból nagyon örülne, ha Király Attila után én játszanám Lámpás szerepét. Fiatalítani akarta a szereplőgárdát. Wunderlich József is akkor került be Rádiósként, Csapó Attila pedig Révésznek. Egy délelőtti próba után jött a telefon, hogy Király Attilának fáj a torka, este én játszom a szerepet. Ott álltam, hogy micsoda?! Váratlanul ért a helyzet, nem számoltam vele. Ez 2016 februárjában volt, azóta megformáltam a saját törpémet.”

A 999. előadást a pandémia idején streamelve látta a közönség. Tízezer jegy kelt el, és a világ több országából csatlakoztak a nézők.

Ez valóban rendhagyó este volt. Nekem ugyan nem okozott problémát, hogy üres nézőtér előtt játszottuk az előadást, és nem volt sem nevetés, sem taps. Valahogy azt éreztem, hogy otthon, a képernyő előtt ugyanúgy szórakoznak az emberek, mint a színházban, élőben. Szép előadás volt, örömmel játszottuk. Nem volt bennünk szorongás, hogy nincs közvetlen visszajelzés a nézők részéről. Más ritmust kapott a történet, pergőbb lett, hiszen nem szakította meg semmilyen reakció.”

Érdekes

Három érdekesség A padlás margójára

Egy: Tóth András édesapja görögkatolikus pap. Gyerekkorában ebből kifolyólag gyakran költözött a család. Általában kertes házban laktak. Volt olyan padlás, ahol limlomok várták, de olyan is, ahol a paraszti világ kellékei, százéves relikviák. Ott sok időt töltött a testvéreivel. Kincsekre vadásztak. Vagy ha valamelyikük egyedül akart lenni, akkor ott húzódott meg a félhomályban, a megrepedezett tető alatt. Jó hangulata volt a rejtekhelynek, emlékezik.

Kettő: Az előadás egyik slágere a Szilvásgombóc című dal lett. Népes család tagja Tóth András. Kilencen vannak testvérek. Szilvás gombócot a nagymamájánál ettek, édesanyja inkább túrógombóccal vagy palacsintával várta őket. Eredetileg a szerzők is a palacsintáról akartak dalt írni, de azt nem lehet dobálni, ezért döntöttek a szilvás gombóc mellett. Palacsintából viszont a kilenc gyereknek legalább ötven darab kellett. Egy idő után már a fogyasztók is besegítettek a gyártásba. András, bár felesége mellett ő a szakács, egyelőre nem próbálkozott a szilvás gombóccal. De mint mondja: közeledik az idő, hogy nekigyürkőzzön.

Három: Varázskönyv, akárcsak az előadásban, az ő polcán is van mindig. Az első A Gyűrűk Ura volt. Azt háromszor-négyszer is elolvasta. Két és fél kilót nyomott a könyv, az illusztrált kiadás. Mindenhova cipelte magával. Már szét is szakadt, annyi helyre vitte. Mostani könyvespolcán a Shakespeare-összes a legnagyobb kincs. Azt úgy olvassa, mint a Bibliát.

A padlás ezredik előadását pár héttel ezelőtt, egy novemberi szombaton játszották tomboló közönség előtt. Hatalmas élményként marad meg az emlékezetében ez is. Akárcsak az a Zorán-koncert, amelyen tízezer ember előtt három dalt énekeltek a darabból.

Az esti előadás után kisbusz vitt bennünket az Arénába. A padlás-blokk volt a koncert vége. Eszméletlen élmény volt az is, hiszen kiléptünk a színházi közegből. Ott álltunk sminkben, jelmezben, a közönség pedig velünk együtt énekelte a dalokat.”

A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc azonos című regénye alapján Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián írtak musicalt. Az ősbemutatóra 2016 őszén került sor, épp öt évvel ezelőtt, ugyancsak Marton László rendezésében. Azóta töretlen sikerrel fut az előadás, nem egy szerepben már új arccal. Tóth András azon kevés szereplők egyike, aki kezdettől fogva játssza Kolnay szerepét, és egyetlenegyszer sem hiányzott az eddigi háromszáz előadásból.

Viszonylag rövid idő alatt jött össze a háromszáz előadás. Kolnay a darabban színészileg nagyobb falat lett, mint a könyvben. Grecsó Krisztián fontosnak tartotta, hogy a gittegylet tagjainak a világa ki legyen hangsúlyozva. Ezek a fiúk próbálják utánozni a felnőttek hülyeségeit. Pártokra szakadnak, egyletet alkotnak. Marton László meg is jegyezte egyszer, hogy milyen nevetséges dolgokon tud elcsúszni a politika. Ezt bele is raktuk az előadásba. A gitt nekünk a mindent jelenti. Az a legnagyobb kincs az életünkben. Úgy fogjuk meg, mint egy törött szárnyú madárkát, olyan finoman, nehogy kiessen a kezünkből.”

Érdekes

Három érdekesség A Pál utca fiúk margójára

Egy: Betegség miatt soha nem maradt ki az előadásból. Pedig játszott már harmincnyolc fokos lázzal is. Földöntúli érzéssel csinálta meg, de a láz miatt kicsit Nemecseknek érezte magát. Egyébként majdnem mindenkivel előfordult már a szereplők közül, hogy betegen is játszott, és nemcsak év közben, karácsonykor vagy szilveszter napján is.

Kettő: Pesten, a Pál utcában az egész csapat megfordult. Az előadás első promóciós anyagát abban az iskolában vették fel, ahová a regény szereplői is jártak. Mindenki jelen volt a csapatból. Még a vörösingesek is. András gyakran elment az iskola épülete előtt, hiszen tíz évig a VIII. kerületben lakott. Ismeri jól a környéket. Gyerekkorában három évig élt ott a család, amikor az édesapja a Rózsák terén teljesített papi szolgálatot. Egyetemistaként is ott lakott az iskola közelében. Tavaly nyáron költöztek le a feleségével vidékre, Vértesboglárra. Egy csendes kis faluba, negyven kilométerre a fővárostól. Megszabadultak a belváros zajától, ahol már a saját gondolatait sem hallotta. Egy régi vályogházban laknak, már elkezdték a kert fásítását. Ideje is, kedve is van ott mindenhez. Harmonikázhat, amikor csak akar, senkit nem zavarja. A Vértes lábánál, mezők, ligetek, szántóföldek ölelésében új fordulatot vett az életük.

Három: Komolyabb balesetet nem szenvedett még A Pál utcai fiúk előadásai során. Figyel arra, hogy ne sérüljön meg. Egyszer ugyan, még a próbák idején, nagy monoklival járt be a színházba. Egy szaltószerű átfordításnál, amit akkor kezdtek el gyakorolni, a két fiú közül valamelyik eltalálta a könyökével. Szikrázott a szeme, mégsem állt le. A fekete lap a 150. előadáson jelent meg előtte. A nagy, veszekedős jelenetben elfelejtette a szövegét. Elénekelt egy sort a dalból, és onnantól kezdve fogalma sem volt, mi következik. A zene természetesen ment tovább, akárhol nem szállhatott be, csak a refrénnél. Addig vá-vá-váztak Zoltán Áronnal, aki Barabást játssza. Közben ömlött róla a víz az idegességtől. Pedig kívülről tudja a darabot, bármelyik szerepet átvehetné, ha arra kerülne sor.”

Különleges helyszínen is énekelték már A Pál utcai fiúk dalait. Az Országházban száz vidéki, szegénysorban élő gyerek előtt, karácsonykor. Nagy élmény volt számára az a nap is, de elsősorban a gyerekek révén. A tér furcsa volt, teljesen alkalmatlan az éneklésre. Alaposan meg kellett küzdeniük a technika elemeivel. Fura volt a hangosítás, rossz az akusztika, visszhangzott a díszes terem. Ilyen körülmények között nem volt könnyű élvezhetően előadni a dalokat.

Hat előadásban játszik a Vígszínházban. De már vendégként. Ősztől szabadúszó. Régóta érett benne a gondolat, hogy szeretné máshol is kipróbálni magát, de az elfoglaltsága nem tette lehetővé.

Aki hosszabb ideje dolgozik a Vígszínházban, az eléggé el van zárva a külvilágtól. Arra sem volt időm, hogy más színházbeliekkel ismerkedjek, nem még arra, hogy néha-néha elmenjek más előadásra. Közben nem akartam egyhelyben toporogni, kiégni, mindig ugyanazokban a darabokban játszani. Vágytam már valami újra, ismeretlenre. Két évvel ezelőtt a saját szakállamra létre is hoztam egy monodrámát, a Mélyrepülést. Csengey Dénes szövege. A Covid keresztbe vágta. Két év után most találtam neki helyszínt, a Kettőspont Színházban. Ott tudom játszani. Új társulathoz egyelőre nem tartozom. Nyitott vagyok mindenféle új dologra. Megyek előre az utamon.”

Lélekben már a karácsonyra készül Tóth András. Most először a vidéki házában.

December 24-én csak egymásnak leszünk a feleségemmel. Plusz a macska. A családi összejövetelt 25-én tartjuk Etyeken, a szüleimnél. Azt még nem tudom, mikor jutok ki hozzájuk, hiszen A padlásból két előadásunk van aznap. Vértesbogláron is lesz akció, ami nekem nagyon rokonszenves. A helybéli gyerekek adventi kalendáriuma. 21-ére fel kell díszítenünk a ház ablakát, azzal jelezzük majd nekik, hogy szívesen látjuk őket. Csoki vagy süti lesz az ajándék. Csak jöjjenek.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/49. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?