Csomag(olás) ökomódra

oko

Ahelyett, hogy karácsonyi lendület a pazarlás és a hulladékgyártás felé sodorna el bennünket, egy kis odafigyeléssel sok mindent észszerűsíthetünk, sőt: a karácsonyi rituálé is lehet löketadó a környezettudatossághoz

Kincs, ami van

A környezettudatos karácsonyi készülődés kulcsa, hogy igyekezzünk abból gazdálkodni, ami már megvan. Igaz ez az ünnep főszereplőjére, a fára is: anélkül, hogy vitát nyitnánk a mű, a vágott és a gyökeres háromszögéről, kilóban mérve az termeli a legkevesebb hulladékot az idén, aki kiemeli a szekrényből régről megőrzött műfenyőjét, majd az ünnep végén visszarakja, hadd pihenjen jövőig – hulladékszempontból mintha mi sem történt volna. És ugyanez igaz a díszekre is: legyen elég számban és szépségben is az a készlet, amely tavaly is elég volt, de ha nagyon szeretnénk pár új darabot, akkor olyan dísszel bővítsük a készletet, amely sem most, sem jövendőbeli eldobásakor nem terheli a természetet.

Amit beszerzünk

Ajándékozáskor persze már nem olyan egyszerű a készletekből dolgozni, de jól gondoljuk meg, hogy mit szerzünk be ebből a célból. A legfontosabb persze, hogy a célszemély örüljön neki, hasznos legyen a számára – tehát hogy használja, és ne legyen csak felesleges kacat az életében, amit félredob.

Lehetőség szerint válasszuk a saját kezűleg gyártott, vagy a helyben, kisvállalkozó által előállított ajándékot – ez utóbbi most, a válsággal sújtott gazdasági helyzetben még fontosabb. Lehet ez akár egy szolgáltatás is: például kérdezzük meg a most súlyos helyzetben levő, kedvenc éttermünket, kiállítanak-e kupont – nekik most jól jön az anyagi támogatás, ajándékozottunknak pedig majd egy finom ebéd, ha erre újra lehetőség nyílik. Élményt ajándékozni mindig jó ötlet, ehhez pedig akár otthon is készíthetünk kupont, házi körülmények között.

Esetenként persze egy se nem helyi, se nem lebomló elektrotechnikai termék lehet a legjobb ajándék – a home office felértékelődésének időszakában pláne –, ám akkor figyeljünk oda, hogy takarékosat válasszunk; minőségibbet, hogy tovább kitartson; ha elemmel működő, adjunk hozzá tölthető elemet is; és ha egy mód van rá, ne autóval menjünk érte a boltba, hanem inkább gyalog vagy tömegközlekedéssel.

Váltás most!

Megragadhatjuk ezt az ajándékozási alkalmat, hogy segítsük mások ökoátállását is, azaz ajándékozhatunk a környezettudatosabb élethez való kellékeket is. Itt nemcsak üvegkulacsról vagy hordozható kávéspohárról lehet szó, hanem akár természetes kozmetikumokról, jöhet luffaszivacs a mosogatáshoz, fürdéshez, sokszor használható borotva, vásárláshoz vászonzsák vagy -szatyor, konyhába textilszalvéta, vagy akár komposztgyűjtéshez használható tároló.

A burkolatja

Ha megvan, hogy mi is legyen az ajándék, már csak a csomagolás marad hátra. Itt visszatérhetünk az első ponthoz: a legjobb, ha megőriztük, és most elő tudjuk venni a tavalyi csomagolópapírt. Ennek híján jöhet bármilyen egyszerű papír vagy vászon, mert még akár az elolvasott újságból készült burkolatot is dekorálhatjuk úgy, hogy a csomagocska végül mutatós legyen. Ha papír ragasztószalag nincs kéznél, egy madzag vagy lenzsinór is megfelelhet a rögzítéshez, és ezt majd az ajándékozott elteheti, hogy jövőre kincsként elővehesse újrahasznosításra.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 50. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?