Pihenő

Címzett: én, az olvasó

Csoda egy dolog a levél, hát még ha regény lesz belőle. Vagy beleszól a regény történéseibe. Próbáljuk csak ki!
author
Rizsányi Attila

2021. március 4. 08:15

konyv
- pixabay

Hiába Zoom és Skype és társaik, a levél továbbra is tartja pozícióját, vannak dolgok, amelyeket így szokás közölni és intézni (kedves olvasóink sem videócseten diktálják a Kopertát). Ugyan a postás fél lábbal már az internetre költözött, a postát pedig még annyira sem látogat(hat)juk, mint koronának előtte, de ha más nem, ott a jó öreg (mármint fiatal) e-mail. Írjunk most különösen sok levelet, amikor élőben nem találkozhatunk, amikor pedig épp nem írunk, és nekünk sem írtak, olvassunk!

 

Levél, regény

Az iskolában, kis szerencsével, jól megtaníttatták velünk, hogy bizony létezik olyan regény, amely levelekből áll össze – nem is fa-, nem is valós levelekből, hanem a szerző által kitaláltakból. Ez pedig alapjaiban határozza meg a művet – hiszen a valóságban is másként beszélünk, mást mondunk el élőszóban, megint mást írásban. Szokás azt mondani a levélregényről, hogy itt a cselekményről és történésekről átkerül a fókusz a levélíró belső világára, gondolatai ábrázolására, ahogy ezt látjuk is Goethe híres művében, Az ifjú Werther szenvedéseiben. Viszont, ha Bram Stoker közismert klasszikusára gondolunk, már inkább a cselekmény jut eszünkbe, mint az, hogy ez egy levélregény – no, csak azért szólok, nehogy ettől ijedjünk meg a leginkább az (újra)olvasáskor. Zárójel nélküli zárójelben: miután újraolvastuk, és megnéztünk a Sorozat rovat ajánlását, sorra vehetjük a Drakula kismilliomodik, ezúttal a Netflixen futó feldolgozását: ez is kosztümös sorozat, a forgatás egy része pedig Szlovákiában zajlott, szóval a környezet ismerős lehet.

 

Expressz!

A magyar klasszikusok közül ott vár ránk, levélregény-újraolvasókra, a Fanni hagyományai Kármán Józseftől, egy „szép léleknek és érzékeny szívnek” története, de ha nem kérjük ilyen direkt módon a szentimentalizmust, akkor a kármáni hagyományokat is megidéző Weöres Sándor-mű lehet az áldozatunk: a Psyché látszólag „egy hajdani költőnő írásait” tárja elénk, holott dehogy, hanem…

És kereshetjük, várhatjuk, böngészhetjük a fiktív leveleket még annyi más helyen. „S a zárdába most különben is folyton jöttek sürgönyök, ajánlott levelek; fiókházakból kérdezősködtek, korteskedtek; ez átmeneti, fejetlen időben kissé nagyobb hűhóval ment minden, mint egyébkor.” Lám, minél zűrösebb egy időszak (lásd: járvány), annál több a levél, de azért figyeljünk is ám, ne hagyjuk, hogy a levélhordó álarca mögé bújva „szörnyűséges és undok fantom” jusson be hozzánk, ahogy történt ez az idézetet adó Hangyabolyban, Kaffka Margit regényében. Hanem inkább olvasgassunk, kényelmesen, békességben, majd nyúljunk levélpapírért!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/9. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Az elveszett levél

Lehet ugyan levelekből regény, de egy levél hiánya is alakíthatja egy mű menetét – és ebből következő tanulság, hogy a valós életét is. Márai Sándor regényében (Eszter hagyatéka) a főszereplő békéjét egy távirat zavarja meg, és kiderül, soha nem kapta meg a neki szánt szerelmesleveleket, pedig még akár bármi is lehetett volna, ha nem lopják el. Vagy nem? Hagyják csak ránk, ezt majd mi olvasóként eldöntjük.

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulikfejetfogja

Matovič megúszta a leváltást, de a koalíció nem lélegezhet fel

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

fűtés k

A radiátorok hidegek, a gyerekek betegek – néhány iskola már megkezdte a spórolást a fűtéssel

csirke k

Figyelmeztetést adtak ki az ellenőrök – ne fogyasszunk lengyel baromfihúst!

fagy k

Hideg lesz az éjszaka – talajmenti fagy miatt adtak ki figyelmeztetést!

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.