Pihenő

Carla magyar szíve

Nem ragyogott nála fényesebben egyetlen ékkő sem a Mutter birodalmában. Bella akkor is varázsos volt, ha búslakodott. Pipike volt ő is, külön szobában. De egészen más klientúrával, mint a többiek.
author
Szabó G. László

2022. január 14. 12:18

Vasárnap
- Képarchívum

Ő nem kéjenc öreguraknak kínálgatta bájait. Bella egy fiatal zsurnalisztába volt szerelmes. Miközben tudta, hogy ő sosem veszi feleségül. Hogy marad az, aki, és ott, abban a házban, ahol ritka az erkölcsös éjszaka. Carla Romanelli az örömlányok egyikét játszotta Makk Károly filmjében, amely Hunyadi Sándor A vöröslámpás ház című novellája alapján készült Örkény István és Bacsó Péter átiratában.

Carla Romanelli Európa-szerte ismert filmszínésznő volt a hetvenes években. Egy festői kisvárosból, Arezzóból került Rómába. Előtte idegen nyelveket tanult, tolmácsnak készült, diplomát humán tudományokból szerzett. Tizenkilenc évesen Hófehérkét alakította a Carusello című televíziós szórakoztató műsorban. Színházban is akkor kezdett el játszani, már csak a filmes ajánlatokat kellett kivárnia. Különleges szépségével előbb izgalmas love storykba hívták. Leszbosz – a szerelem magasiskolája, Szerelem határok nélkül, Casanova és társasága – a címek magukért beszélnek.

A magyar filmrendezők a hetvenes években fedezték fel. Előbb Horváth Z. Gergelytől kapott szerepet a Krúdy Gyula novellája alapján forgatott Napraforgókban, aztán Sándor Pál hívta meg a Herkulesfürdői emlékbe, majd Makk Károly az Egy erkölcsös éjszakába. Pályájának szakmailag mindenképpen ez volt a legértékesebb szakasza. A Napraforgók álomvilágban élő Evelynje a mindent elsöprő szerelemben reménykedik. A Herkulesfürdői emlék magányos olasz utazója a titkaival érkezik egy hegyi tüdőszanatóriumba. A Segítsenek, segítsenek! című tévéfilmben a piacozó magyar cigány nő, Rácz Kálmánné szerepét kapta, aki féltékeny rendőr férjétől kap halálos lövést. Mindegyik szerepében más arcát mutathatta. Utóbbi díjat nyert Monte Carlo tévéfesztiválján, legemlékezetesebb alakítását mégis Makk Károly alkotásában nyújtotta, amellyel a cannes-i fesztiválra is eljutott. A forgatás során a színésznő elpanaszolta: hazájában sajnos csak olyan filmekben kapott szerepet, amelyek ugyan sok pénzt hoztak neki, ám színészi vágyait egyik sem tudta kielégíteni. Ezért örült annyira a művészi gazdagságú Napraforgóknak, és ezért volt boldog, amikor Makk Károly felkérte a szerelmi bánatban szenvedő Bella szerepére. Látta a rendező egyik legértékesebb alkotását, a Szerelmet, és teljesen lenyűgözte a film. Mérhetetlenül boldog volt, hogy bekerült az Egy erkölcsös éjszakába.

Bellának már fiatalon három szeretője volt, azután lett a Mutter „éjszakai műintézményének” alkalmazottja. Lelki nyugalmát azonban ott sem találta meg. Színházba járni szeretett, társasági életet élni és csónakázni. Szusszantani egyet a tó partján, a város határában. Gyorsan megtanulta: az ágyban nincs sok és nincs kevés. Egyébként gyűlöli a „mesterségét”. Ő csak egyvalakiért rajong: a kegyvesztett újságíróért, aki azért került az utcára, mert kitálalta az igazat. De ő sem gondolja komolyan Bellával. Neki is csak arra kell. Az életét nem kötné hozzá. Akkor meg mit ér az egész? Huszonnegyedik születésnapján Bellát örvény viszi lefelé. Öngyilkos lesz. Mérget iszik. Magára gyújtja a szobáját. Carla Romanellit beszippantja a jelenet. Finom eszközökkel alakít igazán emlékezeteset. A Muttert alakító Psota Irén, az idős Kelepeinét megformáló Makay Margit sodorják az érzelmek sűrűjében.

vasárnap

A jó svádájú zsurnalisztát Balázsovits Lajos játszotta mellette

A szája is szép volt, a fejformája is. Szép volt mindene. Velem rendkívül kedvesen viselkedett. De amíg jelenetre várt, félrevonult. Beburkolózott a szerepébe. Én még akkor azt hittem, örökké tart az ifjúság. Aztán szépen lassan rá kellett jönnöm, hogy nem így van. Ne a nőt keresd a forgatáson, hanem a széket, mondta nagyon okosan Páger Antal. Ha nem vagy jelenetben, keress magadnak egy nyugodt helyet. Ezt egy életre megtanultam. És Carla is mindig megtalálta a széket, ezt észrevettem. Ha tudta, hogy az ő jelenete következik, mindenki elől elzárkózott, és csak a feladatra koncentrált. Nemrég írt a Facebookomra. Megnézett egy régebbi olasz filmben, a Milarepában, és jelezte, hogy nagyon tetszettem neki. Időnként vallási képeket posztol. Dávid-csillagot és keresztet együtt.”


A Rózsit alakító Kiss Mari is kellemes emlékeket őriz róla

Szépségkirálynő volt Olaszországban, de a forgatás során nem ültettük fel őt semmiféle trónra. Mi, a többiek nagyon jól elvoltunk egymással. Nem úgy tekintettünk rá, mint egy istennőre. Színésznő és kész. Fiatalok voltunk és csinosak, bizonyára mindenki azt gondolta: én is vagyok valaki! Nem esett le rólunk a nadrág, mert itt van egy olasz sztár. Kiközösítve persze nem volt, valaki mindig beszélgetett vele. Hozták és vitték, sok időt nem töltöttünk együtt, csak amennyit a forgatás megkívánt. Egyébként jól megértettük egymást. Láttuk, hogy gyönyörű, és mindig megdicsértük, de azzal, hogy honnan jött, egyáltalán nem foglalkoztunk. A privát dolgok háttérbe szorultak, mert dolgoztunk. Volt, aki el is alélt a szépségétől, másvalaki kisebb távolságtartással viszonyult hozzá. A szövegét olaszul mondta, de értettük, hogy hol tart benne. Izgalmas arca volt gyönyörű, nagy, sötét szemekkel.”


Tarján Györgyi, aki Darinkát játssza a filmben, így emlékezik rá:

Még meg sem érkezett, de már voltak, akik nem akartak rokonszenvezni vele. Én meg gyerekkoromtól fogva mindig azoknak a pártján állok, akiket meg kell védeni. Nem is engedtem, hogy kikezdjék őt. De minden csoda három napig tart, a szenvedélyek gyorsan elcsitultak. Carla kedves és fegyelmezett színésznő volt, szinte alig beszélt a forgatás alatt. A lányok kotkodácsoltak körülötte, ő hallgatott. Makk mindenkiből, így Carlából is a legjobbat varázsolta elő. Úgy érezhette magát a forgatáson, akár egy királynő. Mindent megkapott, hogy a tehetsége maximumát adhassa. Vad, egzotikus szépségével, melodrámába illő lényével páratlan színfoltja a történetnek. Én szilaj voltam, lobogtam, ő fellángolt, aztán sziesztázott. Gyorsan elfáradt. Hozzá képest mi, magyar színésznők olyanok voltunk, mint a katonák. Szolgáltunk, amíg csak azt nem hallottuk, hogy vége, mára befejeztük! Neki érezhetően más volt a szakmai háttere. Nem az volt az idegszálaiban, mint nekünk. A forgatáson nem is nagyon beszélgettünk. Én féltem, nehogy kiessek a szerepemből, ő bezárkózott a maga világába. Engem mindenki gyerekként kezelt, őt érett nőként. Az én szememben olyan volt, mint egy festmény.”

vasárnap


Sándor Pállal a második magyar filmjét, a Herkulesfürdői emléket forgatta

Egy külföldi nő, aki ezt a furcsa világot távolról szemléli. Ez volt a szerepe a történetben. Nem sokkal előtte láttam őt a Krúdy-novella filmváltozatában, és teljesen elájultam tőle. Nem is annyira a színészi lététől, mint inkább a nőiességétől, a kisugárzásától. Megkerestem, próbafelvételre hívtam, és megfelelt a szerepre. Nagyon szeretem még ma is, amit hozzátett a filmhez. Azt a fajta furcsa idegenséget, hogy innen el kell menni egyszer. Nagyon elégedett voltam vele. Erős jelenlétével jelentősen ott van a film arcképcsarnokában. Szomorúan tapasztalom, hogy már ő is öregszik. Nem olyan nagyon, csak nekem bántóan. Annak örültem volna, ha megmarad olyannak, amilyennek akkor láttam. Mert irgalmatlanul csinos volt. Elképesztően csinos.”

Színészi pályáját is ezzel indította el. Rendkívüli megjelenésével. Göndör, fekete haj, sötét szempár, finom arcvonások. Kezdetben a rendezői is inkább erre alapoztak. Az érzéki szépségű nőre. Művészi igényű alkotásokba később hívták. Csehov Dráma a vadászaton című novellájának olasz tévéfilmváltozata után Herman Hesse A prérifarkas című regénye nyomán forgatott játékfilmben a svéd Max von Sydow és a francia Pierre Clementi partnereként komoly színészi kvalitásairól tett tanúbizonyságot. A Rendőrgyilkos című bűnügyi drámában ugyanolyan hiteles volt, mint A magányos hölgyben.

Olaszország határain túl az Egyesült Államokban és Franciaországban is forgatott. Ez utóbbival azért is büszkélkedett, mert Belmondo partnere lehetett.

Magyarországi munkáiról ma is örömmel beszél Carla Romanelli. Talán mert a csodás szerepek mellett szerelmi szálak is kötötték őt Budapesthez. Nem titok: Ragályi Elemérhez, a neves operatőrhöz és Lukács Sándorhoz, akivel a Napraforgókban játszott, mély és hosszan tartó érzelmek fűzték.

Balatonfüred 2018-as nemzetközi költőversenyén ő volt a díszvendég. Nemcsak a magyar filmjeinek köszönhetően, hanem mert ő maga is költőcsaládba született, már a nagyszülei is verseltek. Édesanyja még gyerekdarabokat is írt, amelyek előadásában Carla, a lánya is részt vett annak idején. A költemények gyerekkorától fogva érdekelték. A Római Magyar Akadémián ő mutatta be Arany János Toldiját. Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét az ars poeticájaként emlegeti.

vasárnap

A költészet a szívemben lakozik – mondja. – Petőfi versét annyira szeretem, hogy magyarul is megtanultam. Fiatalon találtam rá, és első olvasásra megszerettem. Szinte magamra ismertem benne. A magyar néppel pedig egyszerűen rokonságot érzek. A történelem, a kultúra szorosan összeköt bennünket. A budapesti forgatásokon rengeteget tanultam. Mindig profi alkotókkal dolgoztam, akiktől valósággal szárnyakat kaptam. A bolzanói színházi fesztiválon Müller Péter Szemenszedett igazság című darabjában játszottam. Azt is nagyon szerettem. Néha úgy érzem, magyar vér is folyik az ereimben.”

Carla Romanelli az utóbbi években ritkábban áll kamera elé. Átült egy másik lóra. Nemzetközi kultúrmenedzserként dolgozik. Gazdag kapcsolatrendszerének sokat köszönhet Olaszország. A színház és a filmművészet mellett a társművészetek előtt is szélesre nyitotta Róma kapuját. Művelt, széles látókörű nő, aki a zenében, a képzőművészetben ugyanúgy otthon érzi magát, mint a film világában. Koncerteket és kiállításokat szervez, de örül minden felkérésnek, amely időnként visszacsábítja a felvevőgép elé.

Végül is… ízig-vérig színésznő.


A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

manfred weber

Manfred Weber: Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk az uniós olajembargó ügyében

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.