Pihenő

Bázis Fesztivál Pozsonyban. Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem művészettel is

Irodalom, kultúra, kritika, előadóművészet, képzőművészet, műfordítás – mindez egyetlen, koncentrált kapszulába sűrítve. Így jellemezhetnénk egy mondatban az idei Bázis Fesztivált, a Bázis Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület nagyszabású pozsonyi rendezvényét. Az október 8–9-én megtartott kétnapos fesztiválnak a V-klub és a Lab.cafe adott otthont. A szervezésért N. Tóth Anikót, Juhász Rokkót és Németh Zoltánt illeti a köszönet.
author
Marosz Diána

2021. október 21. 09:45

Vasárnap
Kép Visual Team

1. nap: Irodalom és…

A fesztiválon több mint negyven Bázis-tag vett aktívan részt. A két nap gerincét különböző kerekasztal-beszélgetések alkották, melyek az irodalom és a vele rokon területek érintkezési pontjait járták körül. Irodalom és kritika, irodalom és szerkesztés, irodalom és előadóművészet. E három beszélgetésre az első napon, a fesztiválnyitány után került sor. Csehy Zoltánnal, Nagy Csillával és Csanda Mátéval Németh Zoltán beszélgetett arról, mi is az a kritika. Létezik-e igazi, elfogulatlan irodalomkritika, vagy az egész csak amolyan „barátok írnak egymásról”? A kritikának orientáló funkciója van, alakítja a kánont. Amiről kritika születik, az bekerül a köztudatba. A kritikát felfoghatjuk a szöveg megértésére tett kísérletként is. Fontos a nyelvi sűrítettsége, sallangmentessége. Nyelvileg úgy van megformálva, mint egy költemény. A kritika tehát művészi teljesítmény, ellentétben a tanulmánnyal. Csanda Máté révén a képzőművészeti kritika bugyraiba is betekinthettünk. Megtudtuk, hogy ebben a művészeti ágban nehéz független kritikusnak lenni, mivel a háttérben a műkereskedelem láthatatlan gazdasági érdekei húzódnak meg.

A következő beszélgetés az irodalom és a szerkesztés kapcsolatát boncolgatta. Hizsnyai Zoltán beszélgetőpartnerei Beke Zsolt, Kabai Lóránt és Mizser Attila. Jobb hangulata volt-e a régi szerkesztőségeknek, ahol nagy beszélgetések, személyes találkozások zajlottak? Rosszabb-e a mai online világ? Vagy esetleg csak más, de ugyanúgy megfelel a célnak? Van-e még értelme print folyóiratokat kiadni? Hiszen az online folyóiratok cikkei sokkal szélesebb réteghez jutnak el, ezenkívül az online megoldás környezetbarát is. Az Irodalmi Szemle ennek ellenére mind a mai napig megjelenik. Ahogy Mizser Attila mondta, tisztában van vele, hogy ez soha nem lesz nyereséges műfaj, de hisz benne, hogy mégis van értelme.

A két neves színésznőt, Kerekes Vicát és Bandor Évát N. Tóth Anikó kérdezte olvasmányélményeikről, olvasáshoz való viszonyukról, irodalom és előadóművészet kapcsolatáról. A szórakoztató beszélgetésből megtudhattuk például, hogy Kerekes Vica gyerekként nem nagyon szeretett olvasni, inkább mindent eljátszott. Bandor Éva viszont éjszaka is hódolt olvasási szenvedélyének, sokszor a paplan alatt olvasott. Vica később sem a regényeket, inkább a pszichológiát, filozófiát szerette. Egy időben dilemmát jelentett számára, vajon nem kellett volna-e inkább pszichológusnak mennie. „Napi szinten megkérdőjeleztem, hogy szolgálok-e azzal, amit csinálok. Tudok-e ezzel adni az embereknek, vagy csak önmagamat elégítem ki?”

Az előadóművészet lényege, hogy hangot adjunk egy szövegnek. Akkor, amikor a színész forgatókönyvet olvas, nagyon fontos az első találkozás a szöveggel. Sokat segít az is, ha hozzáolvas, hogy otthonosan mozogjon a témában, és így jobban megértse az összefüggéseket.

Az első nap esti programja az „első közlés” elnevezésű felolvasás volt. Több mint tíz alkotó olvasta fel egy-egy friss, még sehol meg nem jelent művét. Hallhattunk humoros, titokzatos, nyomasztó, tragikus, sőt horrorisztikus szöveget is. A szerzők egyéni előadói stílusa még élvezetesebbé tette a felolvasást.

 

Galéria
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
+3

2. nap: Tehetség és…

A második nap közgyűléssel kezdődött, ahol az elnöki beszámoló után a Bázis-tagok megválasztották az új elnökséget. Elnökök: N. Tóth Anikó, Németh Zoltán és Juhász Rokko, elnökségi tagok: Bolemant Éva, Deák Renáta, Forgács Miklós, Mészáros Tünde, Nagy Csilla és Sánta Szilárd.

Az elnöki beszámolóból megtudhattuk, hogy a Bázis viszonylag rövid pályafutása ellenére mára jelentős sikereket tudhat magáénak. Több mint száz tagja van, az irodalom mellett más művészeti ágak is képviseltetik magukat: a tagok között van zenész, képzőművész, színművész, rendező is. A Bázis autonóm, független művészetfelfogást képvisel, nem ideológia mentén szerveződik.

A nap kerekasztal-beszélgetései a tehetséggondozásra és a műfordításra fókuszáltak. Csanda Gábor Bolemant Lillát, Benyovszky Krisztiánt és Szigeti Lászlót kérdezte kultúra és tehetség viszonyáról, a tehetséggel való találkozásról. Mindhárom beszélgetőtárs más irányból közelítette meg a kérdést – biblioterapeutaként, egyetemi oktatóként és könyvkiadóként. Fejleszthető, irányítható-e a tehetség? Erről a válaszadók különbözőképpen vélekedtek. A tehetségen is dolgozni kell – így Benyovszky. Az igazi tehetség nem hagyja, hogy dolgozz rajta – mondott ellent Szigeti. Mi a cél, hogy mindenkiből, aki ír, jó író váljék? Vagy elég az is, ha jó olvasó lesz belőle? Bolemant Lilla kreatívírás-kurzusaira például nem feltétlenül azok jelentkeznek, akik írói babérokra pályáznak. Inkább az önismeret fejlesztése kerül fókuszba.

Ebéd után Csanda Máté értő és érzékeny tárlatvezetését élvezhettük a Kunsthalle Lehetséges agrárizmusok. Lesz-e még cukor a forradalom után? című kiállításán. A nemzetközi alkotókat, köztük Németh Ilonát felvonultató, rendkívül sokrétű és sokdimenziójú kiállítás a mezőgazdaság diverzifikációjáról, a helyi, egykori paraszti mikroközösségek és a globalizált ipari termelés összefüggéseiről való elmélkedésre hív. Létezik-e alternatíva, visszatérhetünk-e a föld és a növények tiszteletéhez, visszafordítható-e az ember elidegenedése a természettől?

Az első közlés második „fordulója” után még két kerekasztal várta a résztvevőket: a szlovák irodalom magyar fordításáról, és ennek fordítottjáról. Először Mészáros Tünde kérdezte Pénzes Tímea, Polgár Anikó, Dobry Judit és Böszörményi Péter műfordítókat. Van, aki a fordítás mellett maga is író, költő, s van, aki szakfordítással egészíti ki a műfordítói – valljuk be, szégyenletesen alacsony – honoráriumot.

A második körben Jitka Rožňová beszélgetett szlovák nyelven Eva Andrejčákovával, Deák Renátával és Gabriela Magovával, a magyar irodalom lelkes szlovák tolmácsolóival. Szó esett a fordítás természetéről is: vajon mindig az eredeti mű a tökéletes, a fordítás pedig kevésbé az? Tökéletesen lefordítani valamit lehetetlen – de épp ez adja meg a fordítás szépségét: a fordító tulajdonképpen az elérhetetlent szeretné elérni.

A megfáradt résztvevőket az est végén figyelemre méltó koncert várta: Az Ifjú Szivek Táncszínház zenekarának lemezbemutatója. A legkitartóbbak még a zárófogadáson is részt vehettek.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/42. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

Peter Visolajský
Frissítve

A tömeges felmondáson kívül nem látnak más lehetőséget az orvosok

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Északi Áramlat-1

A Gazprom három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.