A király, Zámbó Jimmyről

Vasárnap

Ahány kritikát olvastam eddig az RTL Klub Zámbó Jimmyről szóló sorozatáról, mind azzal kezdődött, hogy a szerző nem kedvelte Jimmyt, és bár elismeri, hogy fantasztikus hangja volt, a dalait a giccs netovábbjának tartja. Most mégis alig várta, hogy az interneten megjelenjen a tízrészes sorozat következő epizódja, mert ilyen jót magyar produkcióban még nem látott.

A sorozatnak valóban nem csak a címe A király, hanem a kivitelezése is. A hetvenes években indul, amikor a csepeli pincérfiú, Zámbó Imre még csak álmodik a zenészi karrierről, és nemcsak a rendszerrel kell megküzdenie, hanem a családjával is. Az anyja (Csoma Judit) kioktató lenézéssel beszél vele, nem hiszi, hogy valaha is viszi valamire. Dicséret helyett is csak annyit jegyez meg, hogy már ritkásabb a haja.

A sorozat erős jelenettel indít, a csepeli lakásban ebédel a család, az anya egy csirkelábon cuppog, miközben a plafonról egy légyfogó lóg. Mindenki mindenkit cikiz, és amikor Imici bejelenti, hogy énekelni szeretne, csak kollektív röhögés a válasz. Ő mégis tűzön-vízen, kiadó- és műsorszervezőkön, nőkön át törtet a célja felé, s ekkor még együtt is lehet érezni vele, hiszen a tehetsége megkérdőjelezhetetlen. A fiatal Zámbó Imrét alakító Olasz Renátóban annyi bizonytalanság, ártatlanság van, hogy az is megkedveli, aki soha nem volt Jimmy-rajongó. A sorozat bravúrja, hogy nem emeli piedesztálra a körülrajongott sztárt, nem a legendát építi tovább, de nem is dehonesztál. Bár sok benne a humoros és – a rajongók számára – talán kínos, Jimmyt a maga „tahó” valóságában megmutató jelenet, ez nem komédia és nem karikatúra, sokkal inkább egy jobb sorsra érdemes, szeretetre éhes, az elismeréssel betelni nem tudó ember drámája.

Homár és csirkepaprikás

A sikeres és önpusztító Jimmyt már Nagy Ervin alakítja – mesterien. Jimmy teátrális, kaotikus, mindenkit megbánt, megsért, aztán drámai jelenetekben, dalokban vagy épp költséges ajándékokkal kér bocsánatot. Elismerést szeretne, de hiába a több százezer eladott lemez, a telt házas koncertek, a rajongók tömege, a magyar zenészvilág kidobja magából, mint egy ízléstelen oldalhajtást. Még az eMeRTon-díjat sincs kivel megünnepelnie, hiába bérli ki a Vigadót, a meghívottak sorra, mondvacsinált indokokkal mondják le a részvételt. A sorozat egyik legjobb jelenete, amikor a díj odaítéléséről határozó kritikust, Elek Jánost (Alföldi Róbert) meghívja a csepeli házába vacsorára, és főállású rajongója, Hullé Éva (Csákányi Eszter ragyogó alakítása) az utolsó pillanatban állít be egy cekker homárral és kagylóval, mert a paprikás csirkét – amit a feleség főz – túl parasztosnak találja. Jimmy utálja a tengeri herkentyűket, a jelenet, ahogy Alföldi kárörvendő tekintetétől kísérve próbál lenyelni egy kagylót, Oscar-díjra érdemes.

Sok ilyen jelenet van még, a sorozatban egyáltalán nincsenek üresjáratok. Erős és karakteres színészi alakítások, világszínvonalon megírt forgatókönyv, amely attól a pillanattól kezdve, hogy Jimmy már befutott sztár, mindegyik részben más, és az énekes életében fontos személyiségeken keresztül mutatja be őt.

Vasárnap

Egy jó asszony minden megbocsájt

Láthatjuk, miért rajongtak érte százezrek betegesen, Döbrösi Laura kiválóan alakítja azt a vidéki lányt, akinek az egyetlen öröme és vigasza az, hogy Jimmy dalait hallgatja, élete legfontosabb eseménye, hogy egy, az énekesről készült portréfilmben szerepel, és amikor Jimmy öngyilkos lesz, ő is a vonat elé veti magát. A történet persze kitalált, de jól mutatja, mennyire szélsőséges volt a Jimmyt övező imádat. Láthatjuk azt is, mi mindent kellett eltűrniük a vele dolgozó producereknek, menedzsereknek, a testőrének (akik azért mind jól megéltek belőle), és hogy vált egyre nehezebbé fellépést szervezni neki, mert abban sem lehettek biztosak, hogy ki tud-e még menni a színpadra. A folyton ittas, feleségét fűvel-fával csaló, maga körül mindenkit megalázó Jimmyt néha már rossz nézni, de akik ismerték, tudják, hogy ilyen volt – Szlovákiában is maradt el koncertje, mert nemhogy énekelni, a lábán megállni sem tudott.

A történet másik főszereplője és mártírja a feleség, Edit. A jó asszony, „aki mindent megbocsájt”, és elhiszi, hogy a férje egyszer megjavul. Egészen addig, amíg végleg megtörik, és ahogy Schell Judit tekintetében kialszik a fény, ahogy a hitét vesztett, végsőkig megalázott feleséget alakítja, az a tévésorozatok számára kiosztott Emmy-díjat érdemelne. Ahogy a Jimmy első házasságából született Zámbó Krisztánt alakító Georgita Máté Dezső is, mert egyszerre tud lenni undok, balhés aranyifjú és érzelmes, csak normális családra vágyó kamasz.
 

A király emberei

A normális család, sőt a normális közeg azonban hiányzik. Hiába a kilencvenes évek vállalkozói barokk stílusában berendezett hatalmas ház, a rengeteg pénz, ha otthon pofonok csattannak, mindenki csak sziszegve, tőmondatokban beszél a másikkal. És hiába a rajongók várakozása, ha a király már nem tudja teljesíteni, amit vállalt, mert mindig kezében az üveg.

A sorozat nagy erénye, hogy nemcsak azt mutatja meg, milyen lehetett Zámbó Jimmy, hanem azt is, milyen volt a világ körülötte, ő hogyan hatott a környezetére. Aki megélte a kilencvenes évek Magyarországát, láthatja, mennyire hiteles a kép és az összes szereplő. Az ugyan karikírozott, de még mindig valósághű Erdős Péter, a fellépési lehetőségekről döntő Országos Rendezőiroda munkatársai vagy a Jimmy első átütő sikerét hozó 1988-as balatoni Inter-Pop fesztivál. Minden ízében magyar a történet, mindenki láncdohányos, mindenki iszik, mindenki mindenkit átver és mindenki mutyizik. Egy epizód főszereplője épp az a Balányi László (Lengyel Tamás), aki a valóságban is az öngyilkosságba menekült, amikor a lapok cikkezni kezdtek az Inter-Pop mögötti túlszámlázásról és sikkasztásról. Aztán ott van a menedzser, Hódos Sándor (Thúróczy Szabolcs), aki képes elviselni Jimmy egóját, és a testőr, Tóth Krisztián (Szalay Bence), aki ugyan Jimmy bizalmasává válik, de közben arra is rájön, el kell távolodnia tőle, ha nem akarja tönkretenni a saját életét. Majd a testvérek, akik közül Marietta szerepében Rainer-Micsinyei Nóra nyújtja a legemlékezetesebb alakítást. Ösztönös, szilaj, temperamentumos – egyszerűen lehengerlő.

Vasárnap

Ilyenek voltunk

Az egész mű több szinttel felülmúl mindent, amit a magyar sorozatgyártás eddig produkált. Mesterien bánik az idősíkokkal, az egyes epizódokban pont csak annyit villant fel a jövőből, ami sejteti a tragikus véget és felcsigázza az érdeklődést, de a néző nem veszíti el a fonalat, mindvégig követni tudja a sajnálatos leépülést. Egészen a tragikus végkifejletig, amelyet máig számos rejtély és konspiráció övez, pedig minden valószínűség szerint csak egy részeg és óvatlan ember végzetes hibája volt.

Telitalálat a galántai származású Peter Šrámek énekhangja, a nyitó- és a záródal is új szerzemény, de akár Jimmy is énekelhette volna, szépen keretbe foglalja a történetet. Ezt a sorozatot mindenképp látni kell – rajongóknak és fanyalgóknak is –, olyan karakterdráma és történelmi, társadalmi krónika, amely nem csak Zámbó Jimmyvel, saját magunkkal is szembesít. Ilyenek voltunk, ezen nincs mit szépíteni, és a sorozat készítői nem is akartak. Ettől annyira jó az egész.

Érdekes

A király – magyar életrajzi drámasorozat

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2023/5. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?