A gyerekekkel együtt? Mire érdemes figyelni, ha nyaralni indulunk

Vasárnap

Mindenkinek jár a vakáció, a kikapcsolódás. Ha már megvan, hogy hová megyünk, mielőtt útnak indul a család, azért van még néhány elintéznivaló. Segítünk, hogy mire kell figyelni, mit csomagoljunk, mit szerezzünk be a nyaralás előtt. Mert hát a gyerekekkel való utazás sokkal több szervezést és pakolást igényel.

Okmányok

Ellenőrizzük, hogy az irataink érvényesek-e, nem fognak-e hamarosan lejárni. A kicsiknek szükségük lesz útlevélre. Ha egzotikus országba megyünk, oltási igazolványra, vízumra is szükségünk lehet. Ha autóval utazunk, akkor az autóhoz tartozó papírokat is ellenőrizzük. Mindenképpen kössünk utazási biztosítást, és az erről szóló igazolást is csomagoljuk be!

Mit pakoljunk?

Ne pakoljunk túl sokat. A rengeteg csomag csak bonyolítja az utazást, és nagyobb eséllyel hagyunk el valamit. Ruhákból kényelmeset, méretben megfelelőeket rakjunk be a gyerekeknek. Ne felejtsük el, hogy meleg ruha mindenhova kell, még a trópusokra is, szóval zárt cipő, egy-két pulóver is kerüljön a bőröndbe. Nem kell viszont elvinni minden játékot, és a sokadik plüssállatot sem. Legyen ott a 2-3 kedvenc, ne féljünk attól, hogy nem tudja majd lefoglalni magát a kicsi. Érdemes külön táskába csomagolnunk a gyerekünknek, mert így érezheti, tudatosíthatja a csomag súlyát, ezáltal azt is, hogy bizony nem lehet mindent elhozni. Egy kis hátizsákba pedig belepakolhatja a kedvenceit, és hordozhatja magával. Ha strandolni is fogunk, ne felejtsünk el ehhez szükséges dolgokat, és gumiszandált is vinni (ezzel megakadályozhatjuk az éles kövek, kagylók és a tengeri sünök okozta baleseteket). Tényleg ne vigyünk túl sok dolgot, a rengeteg csomag egyébként is inkább a szülők megnyugtatását szolgálja, a kicsinek sokkal inkább a mikrokörnyezet számít.

Biztonsági óvintézkedések

Ha már nagyobbacska gyerekkel indulunk útnak, a kirándulás előtt ültessük le, és magyarázzuk el neki, hogy ahová megyünk, ott valószínűleg nagy lesz a forgalom és a hangzavar, mi pedig nem szeretnénk, ha elveszne. Értessük meg, hogy minden körülmények között velünk kell maradnia, nem bámészkodhat el, és csak akkor léphet le a járdáról, akkor szállhat ki a kocsiból, buszból, vonatból, ha megengedjük neki. Mondjuk el, hogy mi a teendő, ha mégis elveszne. Így mire a célpontba érünk, tudja a gyerek, hogy mit szabad és mit nem. Vész esetére a legkisebbeknek érdemes a zsebükbe tenni egy cetlit az elérhetőségünkkel. A szülők, utastársak pedig mindenképpen beszéljék meg egymás közt, hogy ki mikor vigyáz a kicsikre, és hogy ki milyen programokat szeretne élvezni. Nem árt tudni, hogy egy adott pillanatban ki az, aki elengedheti magát, és ki az, akinek a gyerkőcöket kell figyelnie.

Ami az egészséget illeti: nézzük meg, hogy a célországban előforduló betegségek közül melyek fenyegethetik gyermekünket, milyen ott az általános orvosi ellátás. Vannak országok, ahová külön oltások is kellenek, például a hepatitis A és B, valamint a tífusz elleni oltás minden egzotikus országba utazás előtt ajánlott. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Esetükben a hasmenés, hányás okozta kiszáradás elég veszélyes lehet. Mindenképpen előzzük meg ezt az állapotot fokozott folyadékpótlással, ha pedig súlyos folyadékvesztésre gyanakszunk, azonnal forduljunk orvoshoz! Utazás előtt ajánlott felkeresni a gyermekorvost, aki még időben elkezdheti a szükséges oltások beadását, hasznos tanácsokat adhat az utazással kapcsolatban, és felírhat néhány gyógyszert, amire esetleg szükségünk lehet.

Galéria

Mit csináljunk?

Alapos előre tájékozódás nélkül nagy hiba bárhova útra kelni, de azért túltervezni, -aggódni sem kell a dolgot. A családi nyaraláson a szülőknek nemcsak a saját igényeikkel kell foglalkozniuk, hanem azzal is, hogy a gyermekeiket boldoggá tegyék. A gyerekeket gyakran nem érdeklik az országgal, várossal, a történelemmel kapcsolatos tények, és más módon kell őket foglalkoztatni. Általában nagyon aktívak, nagy a mozgásigényük, ezért fontos, hogy olyan tevékenységeket találjunk számukra, ahol mindezt kiélhetik.

Sétáljunk sokat, béreljünk biciklit, ússzunk a tengerben. Útközben megállhatunk, és megfigyelhetünk állatokat, de akár meglátogathatunk egy állatkertet vagy egy helyi parkot, ahol találkozhatunk vadon élő állatokkal.

Fontos, hogy ne csak a tervezett tevékenységekre korlátozzuk a gyerekek programját. Kérdezzük meg tőlük, mit szeretnének csinálni, így biztosak lehetünk benne, hogy olyan programot tervezünk, amely a gyerekek érdeklődését is felkelti. Jó, ha kicsit készülünk a környék történetéből, látnivalóiból, így, ha valamelyik gyerkőc holtponthoz érne, tudunk neki mesélni, amivel eltereljük a figyelmét a fáradtságáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?