A 21 nap akár kötelező olvasmány is lehetne

Vasárnap

A napokban lesz három éve, hogy megismerhettem Adam LaMerle-t, a művelt, intelligens, széles látókörű gimnazista fiatalembert, aki egy nem mindennapi regényt tett le az asztalra a Womanpress Kiadó jóvoltából. Félrevonultunk, beszélgettünk, mert épp aznap mutatták be az említett kiadónál megjelent Futónaplómat.

Párhuzamos valóságok

Jócskán akadt párhuzam a két könyv között, én a futásról és a sorsukra hagyott, befogadott állatokról, ő egy kirekesztéstől szenvedő kamasz vesszőfutásáról fogalmazta meg mélységes érzelmeit. Ádám nem csak a fiataloknak írta könyvét, én már akkor úgy éreztem, egyfajta kiáltásnak szánta. A megszokottól, a hagyományostól eltérő kamaszok nevében, akik másképpen öltözködnek, másképpen viselkednek, és mindeközben értésre és elfogadásra vágynak. Emiatt számtalan elutasításban van részük, holott a felszín alatt barátokra és megértésre van szükségük, hogy igazán meg merjenek nyílni és ki merjenek teljesedni. Szülőként minden kamasz kezébe adnám ezt a könyvet, és miután elolvasnák, ők ajánlanák a saját szüleiknek izgalmas és hasznos, sok-sok új információt nyújtó értékes olvasmányként. Sok mindent megtudhatnának a gyermekkor és a felnőttkor rendkívül viszontagságos mezsgyéjén egyensúlyozó kamaszok világáról. Talán a szülőknek eszükbe jutna a saját kamaszkoruk, a családtól a társakhoz való elfordulás időszaka, a barátságokból bátortalan szerelemmé változó kapcsolataik, vagy akár a merész kicsapongásaik.

Hét hónap írás

Erős és meghatározó olvasmány azért is, mert a más identitás felismerése, a felvállaláshoz vezető út még nagyobb próbatételt jelent, mint átevezni a kamaszkor háborgó vizén. Emlékszem akkori beszélgetésünkre Ádámmal, és az az igazság, hogy ez a kötelező olvasmány dolog csak jóval később, tavaly nyáron jutott az eszembe, amikor felkért, hogy az iskolájában is mutassuk be a 21 napot. Első alkalommal a beszélgetés inkább az ötlet és a könyv születése körül forgott. Hét hónap alatt írta meg, és a kiadóval folytatott egyeztetést követően úgy érezte, elsősorban a 15 és 30 közötti korosztályt szólíthatja meg a leginkább a könyv, amit 2018 tavaszán álmodott meg, augusztusban hozzákezdett az írásához. Gördülékenyen, olvasmányosan írt, ez részben annak is köszönhető, hogy rendkívül olvasott fiatalemberről van szó, így a következő év februárjára el is készült a könyve, és a három évvel ezelőtti bemutatót követően áprilistól már kapható volt.

Kirekesztettség ellen

A kiadó szerint Ádám tehetséges fiatal, aki olyan témával lép a nyilvánosság elé, amelyről sokan félnek beszélni, és ez a másság problémája a fiatalok körében. Ez a könyv pontosan érzékelteti, milyen helyzeteknek vannak kitéve azok, akik másképpen élik meg saját magukat, más az identitásuk, mások a vágyaik. Sosem felejtem el, amit a kamasz mondott üzenetképpen a hasonló gondokkal küzdőknek: nincsenek egyedül. Az se baj, ha több kilométer választja el őket egymástól, de itt vannak, érzékelik egymást. Ne féljenek a zaklatástól, lelombozhatja őket, elveheti ugyan egy időre az akaraterejüket attól, hogy küzdjenek, de higgyék el, érdemes, mert értékesek.

Nagyon nagy örömmel fogadtam, amikor az iskolában megtartott könyvbemutatóra sokan voltak kíváncsiak, és volt bátorságuk kérdezni is. Az iskola diákjain kívül olyan fiatalok is érkeztek erre a találkozóra, akik a közösségi oldalakon ismerték meg a szerzőt, barátságot kötöttek vele és minden lépésében támogatták. Úgy éreztem, egymás megértése, elfogadása volt a cél, és ha egy ilyenfajta párbeszéd egy tartalmas olvasmány segítségével megvalósulhat, már volt értelme megszületni a 21 nap című könyvnek!

Száz Ildikó

A szerző az Új Szó munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?