214 éve született Edgar Allan Poe amerikai költő és író

214 éve született Edgar Allan Poe amerikai költő és író

214 éve ezen a napon született az amerikai irodalom egyik legikonikusabb alakja, Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe amerikai költő, elbeszélő és kritikus 1809. január 19-én született Massachusetts államban. Anyja halála után nevelőszülőkkel élt, majd egy ideig a Virginiai Egyetemet látogatta. Később visszatért Bostonba, ahol 1827-ben publikált néhány Byron-ihletésű, fiatalos verset, melyek felhívták rá a figyelmet. 1835-re már Richmondban tartózkodott, ahol a Southern Literary Messenger nevű periodikum szerkesztője volt. Ezt követően több másik lapnál is szerkesztett vagy írt, és mind költészete, mind prózája népszerűvé vált.

Stílusát leginkább a rejtélyesség és a halál felőli érdeklődés határozza meg. Számtalan műve a modern horror elődjének is tekinthető, A Morgue utcai kettős gyilkosság című novellája pedig sokak szerint a detektívkrimi bölcsője. Poe-t költészetéért is megbecsülték, bár a múltban sokkal kiemelkedőbb helyet foglalt el az irodalmi kánonban, mint napjainkban. Verseiben előszeretettel kísérletezett a zeneiséggel és az érzékiséggel. A harangok című költeménye például hangeffekteket próbál szavakba önteni, A holló pedig remekül testesíti meg az íróra jellemző, zavarba ejtő misztikusságot. Poe sajnos egész életében viaskodott az alkohollal, mely végül a halálát okozta 40 évesen.

(britannica)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?