Távoktató: Palacsintát mindenkinek!

távoktato

A módszertani segédanyagoknak helyet adó sorozatunk folytatásában olyan játékos gyakorlat következik, amely több tantárgy keretében felhasználható, végeredménye pedig a készségek és tudás mellett akár palacsinta is lehet

A rendszergondolkodást fejlesztő projektnap után sorozatunk ötletadója, Király Cseri Ilona matematika–kémia szakos tanárnő matematikaórára készített feladatát tesszük közzé, amely összefügg a pénzügyi képzéssel, és az informatikatanárok is tökéletesen ki tudják használni táblázatkezelés oktatásához. Sőt szakiskolákban háztartástan- vagy főzésórákon is hasznosítható, ha végül mindenki elkészíti a receptet a számolás után. Ha a tanár szán időt a mértékegységek eredetére, megnevezésére, akkor történelmi-gazdasági ismeretekkel is tudja tarkítani a tanórát, ha pedig kitérnek a pénznemek rövidítésére, a gazdasági-földrajzi ismeretek is bővíthetők.

Recept és feladat

A tanárnő ehhez az órához kiválasztott egy palacsintareceptet. Azért éppen azt, mert aránylag kevés az összetevője, viszont többféle mértékegység is található benne (űrmérték, súlymérték, darabszám). A hozzávalókat különböző történelmi, angolszász stb. egységekre váltotta, az átváltások szorzóit pedig mellékletbe rendezte. „Eddig ez csak egy kicsivel pikánsabb matematikai feladat lenne, amely alkalmas ügyes 7. és 8. osztályosok részére. Ezek után jön a feladat második része, mely már a pénzügyhöz, a gazdasághoz is kapcsolódik.” Egy online boltból kikereste a hozzávalók árát, különböző pénznemekre váltotta a 2019. november 25-én érvényes aktuális napi középárfolyamot alapul véve. Második feladatként azt kérte, hogy számolják ki 1 darab palacsinta árát az adott recept alapján euróban és forintban is, ha a receptből 10 db palacsinta készíthető. „Alapvetően furfangos feladatot szerettem volna készíteni – sok apró lépéssel, mely által a koncentráció fejlődését is segítem.”

Hasznosíthatóság

Kolléganője, Kiss Ildikó abban látja a feladat különleges érdemét, hogy egyértelműen alkalmazható a táblázatkezelés tanításakor, informatikaórán. „Tapasztalható, hogy a diákok nehezen ismerik fel az egyes tantárgyak közötti kapcsolatot, ezért az egyik tantárgyból tanultakat csak gonddal alkalmazzák egy másik tantárgy esetében. Jelen feladatsornál, ha felismerik, hogy az adott adatok Excel-táblában is rögzíthetők, akkor a mértékegység-átváltások, számolások igen könnyen és változatosan elkészíthetők. Ezenkívül a feladatsorral a diákok kreativitása is fejleszthető, hiszen kérhetjük, készítsenek egy olyan oldalt (sheet-et), amelyben minél több, a táblázatkezelőben alkalmazható lehetőségeket választanak: cellaformázások, képek beillesztése, legördülő menü készítése, vagy akár diagramok.”

Király Cseri Ilona ugyanakkor a feladat bővítésének lehetőségét is felveti: mivel bizonyos esetekben történelmi vagy jelenleg is használatos angolszász mértékegységről van szó, néhány kiegészítéssel a történelmi ismeretek is gazdagíthatóak. „A differenciálás lehetőségét is magában rejti a feladat, például: középiskolásoknak lehetne összevetést készíteni – az általam megadott nap középárfolyamait és az aznapi árfolyamot tekintve mondják meg, hogyan változott a palacsinta ára (vagy melyik élelmiszerláncban kellene vásárolni ahhoz, hogy a legolcsóbb legyen).”

Mit kell csinálni?

A diákok első feladata tehát, hogy az angolszász és történelmi mértékegységeket kifejezzék dekagrammokban (dkg), valamint deciliterben (dl) a melléklet segítségével. A recept végén megtalálják a hozzávalók árát is, különféle országok pénznemeiben. A második feladat, hogy ebből megállapítsák, hány euróba és forintba kerül egy darab palacsinta elkészítése a recept alapján, ha egy adagból 10 palacsinta készül, ehhez segédanyag az átváltási táblázat. Végül, már otthon, a sütés következhet.

Összehasonlításként elmondhatjuk a diákoknak, hogy Budapesten egy palacsintázóban 390 Ft/db a túrós palacsinta, étteremben 1250 Ft. Londonban egy mogyorókrémes palacsinta ára 5,25 font, Amszterdamban a legegyszerűbb édes palacsinta 6,75 euró, Bécsben 1 palacsinta 8,80 euró, 2 db vásárlása esetén csak 13,80 eurótól kell megválnunk. Pozsonyban viszont 1 db nutellás palacsinta ára 1,90 euró. (Adatok forrása: bank3.hu, nagyipali.hu, cremedelacrepe.co.uk, upstairspannenkoeken.nl, palatschinkenkuche.wien, funkipunkipalacinky.sk)

A recept

Hozzávalók a palacsintatésztához: 0,357 font liszt; 2 db tojás; 2,11 gill tej; 0,35 pint (pt) szénsavas ásványvíz; 1 csipet só; 0,214 meszely olaj (+ a sütéshez). A töltelékhez: 0,0315 stone túró; 1 db citrom reszelt héja; 0,686 lat vaníliás cukor; 0,002 hundredweight (cwt) porcukor; 1,06 uncia (oz) vaj. A szóráshoz: porcukor.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban, majd pár percig pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk. A palacsintákat egyenként kisütjük, majd ízlés szerinti töltelékkel kínáljuk. Pl.: a túrót összetörjük villával, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, a porcukrot és a vajat. Krémesre keverjük, majd egyenként megtöltjük vele a palacsintákat. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

A hozzávalók ára

1 kg liszt = 1,31 USD / amerikai dollár; 10 tojás = 1,35 GBP / angol font; 1 l tej = 17,12 CZK / cseh korona; 1,5 l ásványvíz = 0,39 EUR / euró; 1 l olaj = 7,17 PLN / lengyel złoty; 450 g túró = 1,96 CHF / svájci frank; 1 kg só = 3,35 RON / román lej; 1 kg citrom (5 db) = 250,13 JPY / japán yen; 0,5 kg porcukor = 4,42 HRK / horvát kuna; 250g vaj = 8,40 ILS / izraeli sékel; XXL (40 g) vaníliás cukor = 11,78 UAH / ukrán hrivnya.

Átváltási segédlet: 1 gill = 0,142 liter; 1 font = 56 dkg; 1 meszely = 3,5 dl; 1 pint (pt) = 0,57 l; 1 stone = 6,35 kg; 1 lat = 17,5 g; 1 uncia (oz) = 28,3 g; 1 hundredweight (cwt) = 50 kg.

Pénzváltási adatok

(a 2019. november 25-én érvényes aktuális napi középárfolyam értékei)

1 EUR = 357,5600 HUF

1 UAH = 0,03 EUR | 1 UAH = 10,8500 HUF

1 CHF = 0,93 EUR | 1 CHF = 332,5400 HUF

1 RON = 0,21 EUR | 1 RON = 73,6100 HUF

1 PLN = 0,22 EUR | 1 PLN = 80,3600 HUF

1 JPY = 0,01 EUR | 1 JPY = 2,8489 HUF

1 ILS = 0,25 EUR | 1 ILS = 88,6200 HUF

1 HRK = 0,13 EUR | 1 HRK = 47,4500 HUF

1 CZK = 0,04 EUR | 1 CZK = 13,4600 HUF

1 GBP = 1,10 EUR | 1 GBP = 393,3100 HUF

1 USD = 0,85 EUR | 1 USD = 302,1500 HUF

Felhívás kreatív pedagógusoknak!

Tegye közkinccsé szaktudása egy (vagy több) darabját! Van egy jó ötlete, hogyan lehet könnyen elmagyarázni a törteket vagy a pH-értéket, bemutatni a papucsállatkát, rávilágítani Petőfi vagy épp a kortársak költészetének lényegére? Újszerű témákat újszerű módokon közelít meg? Küldje el a vasarnap@vasarnap.com címre, s mi helyet adunk neki a lapban.

Alkossa velünk a Vasárnap-tudásbázist! A beérkezett anyagokat folyamatosan közzétesszük a www.vasarnap.com oldalon is. A beküldők között Király Cseri Ilona jóvoltából kisorsoljuk Paul Ginnis Tanítási és tanulási receptkönyvét!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?