Vasárnapi asztal

torta

Fűszeres almaleves, pikáns currys csirkecomb, csirkemellel töltött karalábé, zöldséges-sonkás tojáslepény, Viktória-torta

Fűszeres almaleves

Hozzávalók: 50 dkg alma, 6 dkg cukor, 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2 ek. ételkeményítő, 2 ek. citromlé, csipetnyi őrölt fahéj és gyömbér.

Az almát meghámozzuk, s a magház eltávolítása után feldaraboljuk. 8 deciliternyi, citromlével, őrölt fahéjjal, gyömbérrel és cukorral ízesített vízben megfőzzük, felöntjük főzőtejszínnel, majd behabarjuk a tejfölben elkevert keményítővel. Miután kihűlt, turmixoljuk, aztán behűtve tálaljuk.

Tipp: Turmixolás előtt kivehetünk az almából egy szűrőkanálnyit, és a krémesített levest ezzel tálaljuk. Megszórhatjuk fahéjjal, s díszíthetjük tejszínhabbal is. Daragaluskát ugyancsak főzhetünk hozzá: 2 dl tejben 4 ek. búzadarát sűrűre főzünk, majd evőkanállal minden tányérba pár szem galuskát szaggatunk.


 

Pikáns currys csirkecomb

Hozzávalók: 4 csirkefelsőcomb, 1 közepes cukkini, 1,5 dl (kókusz)tej, 0,5 ek. gyömbér (friss, reszelt), 0,5 tk. csiliszósz, 1 tk. garam masala (indiai fűszerkeverék), 1 ek. currypor, 1 db csili, só, bors, 1 közepes zöldpaprika.

A húst kicsontozzuk, sóval, borssal, édesnemes paprikával fűszerezzük. A cukkinit kockákra vágjuk, tűzálló tál aljára szórjuk, s ráfektetjük a húst. A (kókusz)tejet elkavarjuk a fűszerekkel, majd a húsra öntjük.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük.


 

Csirkemellel töltött karalábé

Hozzávalók: 8 zsenge karalábé, 40 dkg csirkemell, 4 szál újhagyma, 3 dl tejföl, petrezselyem, só, bors, fehér bors, kevés olaj,

A karalábét meghámozzuk, leveleit megmossuk, s vékony csíkokra vágjuk. A húst ledaráljuk, vagy késes aprítóban pépesítjük. Az újhagymát felkarikázzuk, és serpenyőben kevés olajon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, megszórjuk borssal, petrezselyemzölddel, aztán átpirítjuk.

A karalábék közepét kivájjuk, belsejüket kicsit megsózzuk, beléjük töltjük a pirított húst, majd tejföllel meglocsoljuk őket. A kivájt belsejükkel együtt lábasba helyezzük, kevés vizet öntünk alájuk, lefedve puhára pároljuk őket, majd kivesszük.

A főzőléhez tejfölt keverünk, zöldpetrezselyemmel, sóval, fehér borssal fűszerezzük, beforraljuk, s a karalábékhoz tálaljuk.


 

Zöldséges-sonkás tojáslepény

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 2 fokhagymagerezd, 3,75 dl tej, 5,5 dkg kukoricaliszt, 6 tojás, 15 dkg reszelt sajt (parmezán), 25 dkg koktélparadicsom, 2 bébicukkini, 8 vékony szelet prosciutto/házi sonka, 2 ek. olívaolaj.

Az apróra vágott vöröshagymát mélyebb serpenyőben egy kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még 1 percig sütjük. Felöntjük a tejjel s 2,5 dl vízzel, aztán fokozatosan, keverés közben beleszórjuk a kukoricalisztet. Alacsonyabb hőfokon, néha megkeverve 6 percig főzzük, majd a tűzről levéve lefedjük, és állni hagyjuk.

A tojásokat tálban elkeverjük a sajttal. Hozzáadjuk a félbevágott apró paradicsomokat és a lereszelt cukkinit, majd a kész kukoricamáléhoz vegyítjük. A masszát kiolajozott üvegtálba öntjük, s 220 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük (légkeverésen 20 perc; amíg fel nem emelkedik, és aranyszínű nem lesz).


 

Viktória-torta

Hozzávalók – tészta: 4 tojás, 1 sütőpor, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2-3 ek. tej, 20 dkg vaj; töltelék: (eper)lekvár, 2 dl tejszín, porcukor.

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosítjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, kanalanként a tojásos keverékhez adjuk, végül belekeverjük a tejet, s a masszát elosztjuk két, sütőpapírral bélelt (elég az alját) 20 cm-es tortaformában. 160 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel, 20-25 perc alatt) megsütjük. Akkor jó, ha a teteje aranyszínű, és az oldala kezd elválni a formától.

A tejszínt egy kis cukorral kemény habbá verjük. Az egyik kihűlt tortalapot tálra helyezzük, megkenjük (eper)lekvárral, erre tejszínhabot halmozunk, finoman rányomjuk a másik lapot, és megszórjuk porcukorral

Tipp: Tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, s gyümölcsöt is rakhatunk rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?