Nézet

Vannak még jó hírek? VEZÉRCIKK

Ezen morfondírozom már pár hete, először, amikor Vrabec Mária megírta, hogyan hat ránk, békében, biztonságban élő átlagemberekre a rengeteg háborús hír, kép- és filmfelvétel, hogyan alakítja, torzítja lelkünket és szellemünket a jövő bizonytalanságával való riogatás, hogy igenis majdnem ugyanolyan traumákat okozva, mint a konkrét elszenvedőknek.
author
Cs. Liszka Györgyi

2022. augusztus 3. 11:49

vasarnap
- Canva

Nem vicc, nemcsak én érzem magamon, hogy valami nagyon nincsen rendben (holott még mindig nagyon is rendben van minden), az olvasóim is gyakran figyelmeztetnek, borongósabb vagyok, mint megszokták, érdeklődnek aggódva, mi bánt. És lám, nemcsak én látszom így, nemcsak én vagyok olvasható, mint a nyitott könyv, a múlt héten kiderült, Marosz Diánától is hasonlókat kérdezgetnek; hát igen, valahogy ő sem tud olyannyira lelkes lenni, mint azt megszoktuk tőle. A hírfogyasztó anyák traumatikus élményei szivárognak át szövegeink szövetein? Meglehet.

Aztán bár Marikánk azt is leszögezte, a Vasárnap nem szenzációhajhász és rosszhír-tuningoló médium, mégiscsak jött a repterek s repjegyek, az utazások lehangoló összefoglalója, mert informálni azért csak kell az embereket, hiába mondogatjuk, hogy jaj, de szép, jaj, de jó, minden a legnagyobb rendben (holott még mindig nagyon is rendben van minden), ha egyre több a változás, a megszorítás. Mondhatjuk pozitív töltetű szóval úgy is, hogy feladat. Az pedig mindig megoldásra vár. És amíg meg kell valamit oldanunk, addig biztos, hogy élünk. Ez jó hír, nem?

Például annál az említett számnál figyelmeztetett Gazdag kolléga, hogy pszichológiai szempontból nem szerencsés kiírni a címlapra, hogy „rossz hírek”, mert mindegy, milyen kontextusban van, ha ennyi látszik belőle, az olvasó a „rossz hírek” kifejezést kapcsolja össze a Vasárnappal. Lehet. Javítottuk is, mindenesetre személyes tapasztalatom az, hogy a nyájas olvasó épp ezeket keresi, olvassa elsősorban, mindig ezeknek a legmagasabbak a népszerűségi számaik, már ha a saját vezéreimet tekintem is csupán. A vidám alig-alig kap lájkot, megosztást, a keserves meg csak úgy pörög a neten. Talán szeretnek együttérezni velem a kedves olvasóim, s ha úgy látják, jól vagyok, megnyugszanak, és nem jelzik, hogy itt vannak velem.

De ha a napilapokat nézem, ott is az erőszakos tettek, a rendőrségi hírek, a felszökő árak vezetik a listát, az már csak keveseket érdekel, ki kapott kitől kitüntetést, hol milyen sikeres rendezvény valósulhatott meg, kik azok, akikre méltán büszkék lehetünk. Szóval, az ember különös egy állat, szeret szenvedni, de legalábbis vigaszt talál a mások szenvedésében. A sikerek meg, ha nem az övéi, úgy tűnik, frusztrálják, elveszik a kedvét az adott újságtól.

No de, hogy a témához visszatérjek végre, mármint hogy vannak-e egyáltalán jó hírek azon kívül, hogy feladat mindig van, én a napokban rádöbbentem, hogy igenis lehetnek, sőt a fészbúkon döbbentem rá. Mikor megfogadtam a tanácsot, hogy görgessem át a hírfolyam katasztrofális cikkeit, mármint a katasztrófákról szólókat, mert ugye katasztrofálisak akadnak békés témákban is bőven, akadt meg a szemem egy ismeretlen ismerős bejegyzésén vagy posztján, és jókat kuncogva tovább pörgettem. Egyszer csak megint elém jött a név, hát megint megnéztem, ugyanolyan fergetegesen szellemes volt, mint az előző. Megnéztem, kicsoda is az illető, a profilképe szerint egy kemény fickó, olyan, akitől a sztereotípiák hitvallói amolyan kocsmás, böfögős, pikáns macsós vicceket várnának. És nem! Szójátékokon, komikus helyzeteken alapuló rövid kis történetek, mémek, képek, ártatlan mosolyfakasztó megjegyzések szerepelnek a repertoárjában. Például egy tábla, rajta a szöveg: Ha a kutyád ide kakilt, vedd fel. Mellette egy fickó áll, karjában egy jól megtermett német juhásszal, láthatóan majd megszakad alatta. S a képaláírás: Cézár ezt úgy megszerette, hogy már naponta ötször kakil. Nyics moc, mondaná a szlovák, mégis a maga váratlanságával olyan mellbevágóan aranyos, hogy muszáj vagyok hangosan felnevetni. Így hát ez a gömöri illetőségű ismeretlen ismerősöm (Huncutkáé) minden napra szolgál valami mosolyra fakasztó jó hírrel, s anélkül, hogy tudna róla, segít nekem életben maradni. Ha felismerte valaki, kérem, adja át neki szívélyes üdvözletemet, köszönetemet.

Jó, hogy van.

Mert ahogy jött a jó idő, mindenki ismerkedni kezdett. Főleg VASÁRNAPonként.

Tóth Erzsébet Fanni–Vibók Ildi: beszÉLJ! Hogyan tárjuk fel a családi múltat

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/31. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

kánikula k

Vörös hőségriasztást adtak ki péntekre, 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet!

papírsárkány

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: Papírsárkány ölt meg egy hatéves fiút

Motorbiciklisekből is Motorbiciklisekből is gazdag volt a felhozatalgazdag volt a felhozatal

A Csallóközi Flúgos Futam találkozója

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

f

KVÍZ: Meg tudod mondani 3 szereplőből, hogy melyik magyar filmre gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.