Nézet

Szövetségesek

Vannak, akik az ördöggel is szövetségre lépnének, csak hogy anyagi javakra, pozíciókra tegyenek szert, vannak, akik az angyallal sem, csak hogy az ő egyedüli és megismételhetetlen fényes egójukat láttathassák, és vagyunk mi, a többiek, akik a konyhánkból, nappalinkból, sparhelt mellől, a fotelból várjuk, jöjjön már valaki, valami igazi igaz ember, aki nemcsak okos (okosabb nálunk), hanem az erkölcsi pedigréjével sem lehet baj.
author
Cs. Liszka Györgyi

2021. október 13. 10:23

Vasárnap
- Canva/ Somogyi Tibor felvétele

De csak nem jön. Ha meg véletlenül mégis közelednék egy ilyen, ugyanonnan (sparhelt mellől, a fotelból) úgy elmarjuk, mint csahos farkasfalka, hogy még csak véletlenül se legyen kedve többé a közért lépni. Nem is lép, mert az okos erkölcsi tartással is megverve, nem tolakodó. Aztán jönnek helyette a nagyokat ígérő Háry Jánosok, az alvilágban vagy más szövetségekben dörzsöltségre szert tett ügyesek, akiket nem tart vissza holmi lelkiismeret, mert azt kérdezik: az meg micsoda? Tény és való, illedelemmel nem lehet háborút nyerni, de még csak csatát sem, udvariasan nem lehet kampányolni. A tömeg ugyanis éhezi az erőt, a csuda tudja, miért. No, ha erő, fogjunk össze, magyar tájakon divat lett szövetségeket kötni, aztán persze, az első megmérettetésre egymásnak esnek e szövetségesek is. Nincs remény, gondolom én, aki nem marok, nem mocskolok, riadtan várom bevackolva a fotelomban, hogy legyen már vége, legyen béke már, végezhesse mindenki nyugton a dolgát, kölcsönös megbecsülésben. De nincsen vége. Mire megszoknám, hogy senki senkivel nem beszél, nem szövetkezik, kiderül, hogy valaki valakivel mégis, aztán mikor már beletörődnék abba is, jön a hír, hogy mindenki mindenkivel szövetkezett, csak azzal nem, ki nem akart. Majd e szövetségeken belül forgatja mindenki tovább a megszokott lemezét, senki nem enged, ugye, udvariassággal nem lehet… Választásokat sem. Mindig ott vagyunk, ahol a part szakad, legalábbis én ott. Az okos, etikus emberek meg ülnek elefántcsonttornyaikban, és elmélkednek. Egyedül az ész és az erkölcs nem kell ma senkinek.

Úgyhogy én mostanra teljesen kiábrándultan szövetségekből, összefogásokból, egyesülésekből elhatároztam, itt a legfőbb ideje, hogy tényleg hagyjam a szennyes ruhát, és gondoljak végre a saját szövetségeseimre, a családra. Így esett, hogy a szép napos hétvégén budapesti barátainkkal róttuk Pozsony utcáit, és nem győztem csodálkozni, milyen szép ez a város, ahol idestova negyven éve lakom. Ők kellettek, a hasonszőrű budapestiek, akikkel egy vezércikk hatására léptünk szövetségre, hogy meglássam, ami az orrom előtt van. Igaz, vasárnap volt, turisták hiányában szinte üresek az utcák, de barátságosak és tiszták, örültem, hogy itt élek, mi több, büszke voltam rá. És érdekes, jólesett, hogy ők, a világlátott, égtől kapott barátaink dicsérték, vagyis rá kellett döbbennem, hogy szeretem. Toleránsak az emberek, minden második helyen magyarul szóltak vissza, kedvesek voltak és közlékenyek, a Szlovák étteremben szívélyes pincérlány mosolygott körül magyarul, az utcán kutyát sétáltató ijedten figyelmeztetett, harapoš, majd átváltott angolra, a vásárcsarnok pékárusa lépésről lépésre elmondta kenyerei titkát, sőt egy másik pékséget is ajánlott, a kávéház teraszán pedig összehúzódtak páran, hogy nekünk is jusson hely, majd távoztukban tört magyarsággal köszöntek el. Milyen szép is a világ, milyen jók az emberek! (Kik a csodák lehetnek azok, akik a közösségi oldalakon frecsegnek?)

Hagytam is az egészet ott, ahol van, ezekből a szép emlékekből merítettem a nap maradékában, és nagyon jó lett a világ. Mígnem hétfőn a vezetőségi gyűlésen össze nem tört a gyászhír, hogy amíg én jól voltam éppen, csendesen, ahogy élt, elment Új Szó-s kollégánk, a végtelenül készséges és emberséges, mindig higgadt és mosolygó, gyerekeim korú Mészáros Gyuri. Néhány éve még ő kezelte a vasarnap.com-ot is, nem lehetett tőle olyat kérni, amit azonnal meg ne tett volna. Pár hete mondta, szívesen ír a Vasárnapba is sportot. Egyszerre minden szövetség nevetség tárgya lett. Ez az élet.

Nem a politika. 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/41. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Szerette ezt a látványt és ezt a napszakot – az üres, VASÁRNAPi utcák, amelyeken végighajtottak, most tisztának és barátságosnak látszottak.

Irwin Shaw: Pap, katona, kondás

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tűzifa

Ezt is megértük: a tűzifa lesz az új arany

olajvezeték
Frissítve

Nem érkezik kőolaj Szlovákiába, már öt napja szünetel a szállítás

lengyel tábor

Újra felfedezett erőd a Kárpátokban, magyar történelmi szálakkal

épület esés

Bedrogozva, fiával a karjában ugrott ki az emeletről, de túlélte – most a bíróságon felelhet tettéért

rablás bank

A rendőrség azonosította a bűnözőket, akik kiraboltak egy pozsonyi bankot – még mindig szökésben vannak

tűz k

SZÖRNYŰ: Elevenen égett el tíz ember egy kigyulladt családi házban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.