Nézet

Selmecen magyarul, másodszor

Egy didergős, szeles áprilisi vasárnapon…, szóval még mindig ott tartok, mi ütött nekem szemet Selmecen. Arról szóltam a múlt héten meg az előtte valón is, és mindkétszer azt is ígértem, elmesélem, fület mi ütött ott.
author
Cs. Liszka Györgyi

2022. május 18. 11:29

Vasárnap
- Canva

És most megint. Aztán, hogy eljutok-e odáig, ebben a pillanatban csak a Jóisten tudja, ha nem, legfeljebb lesz miről mesélnem a jövő héten is. (No jó, nem vicces, nincs szándékomban olvasóim idegeivel játszani.) Mert közben ugyancsak a múlt héten olvastam a Vasárnapban, Szabó G. Lászlóval beszélgetve mondja Marozsán Erika, hogy Bécsben például az is nagyon tetszik neki, hogy nem lát óriásplakátokat. No tessék! És még mindig a vizuális szmog, ráadásul akkor nem én vagyok a furcsa, vagy ha igen, nem egyedül én. És ezek szerint az európaiság szele simogatta lelkem Selmecbánya hangulatos, tiszta utcáin, lehet, a szokott húsz-harminc évnyi késéssel országszerte elérkezik az óriásplakáttalanság. Mert a múlt héten meg Szerdahely felé tartva megint a szemem által borította el agyamat a szemét. Még annyi hirdetést és hirdetőt egymás hegyén-hátán, ember nem lát a világon, mint ott, azon a kis járásszékhelyen. Mi értelme van ennek, kérdeztem magamban, majd hangosan is a sofőrtől (aki egykori politikus főnököm szerint magyarul vezető), szóval a vezetőtől, ki autónkkal mindenhová elvisz. Látja, figyeli ezeket valaki? Nem okoznak balesetet? Ha engem így irritál, ki csak ülök és nézkedek, mit érezhetnek a sofőrök (akár vezetők, akár nem)? Sorrendben a válaszai: Semmi; Nem; De; Haragot, annál is inkább, mert az irányjelző táblák meg sehol, vagy nem látszanak. Na, akkor reménykedjünk, hogy egyszer majd csak feltalálják nálunk is a plakátmentes környezetet.

Szóval az audioszmog, azaz a hangszennyezés, a fület sértő ingerek, ami lehet szirénázás, dudálás, motorzaj, hangos zene presszókban, éttermekben, utcán nagy hangon mobilozó emberek, másokra tekintettel nem levő vigadó, hőzöngő egyedek. Már-már ide tartoztak a múltkor emlegetett barna zubbonyos fiatalok, akik jó hangosan kiabálták át egymásnak anyanyelvünk nemzetközileg is ismert töltelékszavait, de mivel nem túl sokszor, ez még valahogy betuszkolható a felejthető kategóriába. Hanem a szombati nap valószínűleg amúgy is a magyarországi turistáké lehetett, mert igen sok magyar szó szállt a szélben, ami önmagában még szívet melengető is lehetett… volna. Ám amilyen az én formám, rám tapadt, s szinte mindenhová követett, újra meg újra felbukkant mellettem egy kis család, tagbaszakadt, kopaszra nyírt férfi, megviselt, barázdált arcú nő és két, márkaboltban felöltöztetett fiúgyerek, tíz- és tizenhárom éves formák. Először a b@.d meg, hol lehet itt pizzát enni süvített végig a macskaköves szombati utca gyönyörűen renovált ódon falai közt, majd az ukrán menekülteket segítő központ előtt szárazsüteményt kínálgató önkéntesek kaptak egy zabáltassátok az ukránjaitokkalt, s vagy egy óra elteltével újra szembe jőve, peckesen, az egész tér szélességét befogva harsogták, hogy hol a francokba árulják itt a fagylaltot. Apúúúú, vegyünk már mi is fagylaltooot! Igen, néhány járókelő kezében ott volt a tölcsér, én is láttam. Alig telhetett el pár perc, a Szentháromság téren ismét szembe jöttek, s már-már súrolta a karom a közelségük, amikor azt mondja baltaarcú apu (Hofitól vett idézet, tudják: az ácskapocs lóg ki a fejéből, s milyen furcsa, minden ilyen baltaarcúnak van az ő párja – természetesen ezt is Hofi mondja), na, szóval azt mondja jó hangosan bele a pofámba, hogy b@.d meg, itt is ukrán zászló!, mire pontosan, mint abban az egykori paródiában, baltaarcú anyu lesi a száját, mert arany minden szava, én meg érzem ám, ahogy dobhártyámat éri a rikkantás, hogy jön fel gyomortájékról az indulat, lassan, de biztosan önt el a pulykaméreg, s már nyitnám szóra számat, hogy aztán mér b@..am meg, te barom, mire a sofőr, aki valóban vezetőm, nemcsak az életemen által, hanem a méltatlan helyzetekben is időben felismerve, hogy rosszra készülök, gyorsan belém karolva elhúzott, s a foga közt szűrve suttogta fülembe: Ne! Nagyon nagydarab ember ez, tudod, nekem meg már nélküle is kijár a fogsorom.

Vasárnapra aztán elcsendesedett a város, úgy látszik, a messziről jött emberek mind hazamentek, nagyszerűek a vasárnapok.

Hát, elmeséltem.

Eljött ilyen messzire, pedig VASÁRNAP vissza kell mennie

Maja Lunde: A méhek története

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/20. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vizes vb 2022 – Harmadik sikerével csoportelső és negyeddöntős a magyar férfi vízilabda-válogatott

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.