Nézet

Párkapcsolat idős korban

Találkozott-e már a kedves olvasó az alábbi, korántsem szokványos bibliai részlettel?
Vasárnap

2021. október 13. 07:40

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Dávid király nagyon megöregedett, és idős kora miatt állandóan fázott. Szolgái hiába próbálták takarókkal melegíteni. Végül azt javasolták a királynak: „Hadd keressünk urunknak egy fiatal szűz leányt, aki gondozza a királyt. Ha ez a leány a király karjai között fekszik, akkor urunk nem fog fázni többé.” A király szolgái tehát keresni kezdtek egész Izráelben egy szép leányt, hogy szolgálja a királyt. Végül rátaláltak a súnémi Abiságra, akit el is vittek Dávidhoz. Ez a leány valóban nagyon szép volt. Ettől fogva ő ápolta és gondozta a királyt, aki azonban nem hált vele.

Akár idős hollywoodi sztárok bulvártörténete is lehetne, akik idős korukra több tíz évvel fiatalabb feleséggel az oldalukon jelennek meg valamilyen nevezetes alkalmon. Elindulnak a találgatások, vajon csak érdekházasság vagy presztízs, és színjáték az egész?

De mi zajlik le Dávidban mint idős emberben? Mivel magas kort élt meg, a teste sem úgy működött már, mint fiatal korában. A napjait főleg bent töltötte, mivel kezdte elhagyni a fizikai ereje. A korához képest mondhatnánk, hogy egészséges, mégis – talán éppen a kevés mozgás miatt – a teste nem bír fölmelegedni, akármennyi takaróval takarták is be. De vajon csak a teste fázott?

A királyi elfoglaltsága mellett Dávid élete során kevesebbet szánt személyes párkapcsolatai ápolására, ma azt mondanánk, hogy karrierje miatt elhanyagolta a házasságát. Az akkori királyi státushoz méltóan több feleséggel is büszkélkedhetett: az okos Abigail, a csinos Betsabé vagy Míkal. De egyikükkel sem tudott kialakítani olyan hosszú távú, mély kapcsolatot, hogy idős korában ott legyenek mellette, hogy igényét betöltsék: közelségükkel felmelegítsék testét, lelkét! Mint minden idős embernek, Dávidnak is ápolásra és gondozásra volt szüksége, de nem csupán a megöregedett testének, hanem a lelkének is. Tanácsadói – a királyhoz méltóan – egy fiatal szűz lányt keresnek fel, és vezetnek be hozzá. Idős korában is gyönyörködhet a szépben, hogy emlékeztesse őt arra, bár a test elszárad, mint a fű, és minden szépsége elhervad, mint a mezei virágé, de a lelkünk, melynek forrása Isten szava, az megmarad örökre! Dávid ezért tiszteletben tartja a fiatal lányt, és nem használja ki vele szemben a hatalmát. A leány figyelmessége felmelegíti, a kedvessége felvidítja a királyt.

Egy másik bibliai példán szemlélhetjük az idős Naomi és menye, Rúth életét. Mindketten megözvegyültek, és teljesen magukra maradtak, kiszolgáltatva egy idegen országban. Helyzetükben nem sok jóra számíthattak, így szerelmi kapcsolatról talán már álmodni sem mertek. És mégis úgy alakul, hogy Rúthba beleszeret egy tisztességes és tehetős férfi, Boáz, aki nem használja ki a védtelen nőket, hanem felvállalja szociális és jogi védelmüket is. Az idős Naomi pedig – bár nem közvetlenül – újra átélheti, milyen az, amikor egy szerelmi elköteleződésből egy új élet születik, kezébe foghatja Rúth újszülött gyermekét. Idős korában gyönyörködhet benne, és lelkében felvidulhatott, keserűsége örömre fordul.

A testünk gyakran jelez, ha a lelkünk hiányt érez valamiben. Idős korunkra még érzékenyebbé válunk, nemcsak az időjárás változásaira, ételekre, betegségekre, hanem a belső lelki folyamatainkra, kapcsolatainkra is. Átértékeljük, mi mindent éltünk meg, milyen mélységeket és magaslatokat jártunk be, milyen eredményeket értünk el, és milyen áldozatokat követelt az élet. A legfontosabbak közé mindig azt sorolják az idősek, hogy voltak-e mellettük, akiket szerethettek és akik viszont szerették őket. Az idős ember is méltóságra vágyik, amit nemcsak párkapcsolatban, hanem a lelkitárs-kapcsolatban is megélhet. A hűséges társ jelenléte felmelegíti a belsőnket.

Dávid egyik zsoltárjában ez áll: „Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem, örökké!”

Süll Tamás, a ZIPS – Család- és párkapcsolatsegítő központ vezetője, református lelkész, mentálhigiénés szakember, egyetemi tanár

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi ajándék

Már csak két hét van az ajándékok beszerzésére

időjárás tél

Másodfokú hóriasztás van érvényben, sok éve nem látott havazás jöhet

Kora reggeli fotók a hófödte fővárosból

Hójelentés Pozsonyból – kora reggeli képeken a behavazott főváros

gyilkosság
18+

Lefejezte terhes nővérét a tinédzser fiú, mert a család akarata ellenére házasodott

rendőrség

Videó: Épp az ablakon menekültek a Mikulás-napi betörők, mikor elcsípték őket a rendőrök

Új Szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.