Nézet

Magyarázkodás bocsánatkéréssel

Az utóbbi időben sokat foglalkoztat a téma, mi vár az emberiségre a robotika olyatén fejlődésével, amikor a mesterséges intelligencia már szinte teljesen átveszi az irányítást.
author
Cs. Liszka Györgyi

2021. június 23. 08:25

Vasárnap
Canva/Somogyi Tibor-felvétele

Egyrészt, mit fogunk csinálni mi, emberek, másrészt, milyen kalamajkákra számíthatunk az általunk beprogramozott gépagyaktól. Gazdag Jóska is foglalkozott ezzel egyik hétfői Rangadójában, Kepes András is érinti A boldog hülye és az okos depressziós című könyvében. Mindketten hivatkoznak Yuval Harari könyvére, aki felteszi a kérdést, mi történik, ha az algoritmusok képesek lesznek jobban megérteni az emberi érzelmeket, mint Shakespeare vagy Mozart? A mesterséges intelligencia akkor tökéletes műalkotásokat is létrehozhat? Aligha. Legfeljebb klisészerűeket, amilyenekből garmadával van így is. A mesterséges intelligencia, írja Kepes, hozhat hasonló, rutinszerű döntéseket, mint ma a politikusok, de ideálisakat nem, mert ahhoz morál, tisztesség, emberség, hit, empátia, könyörület, kritikus gondolkodás szükségeltetik. Márpedig erre egy gép aligha lesz alkalmas.

Szóval, ezen agyaltam mostanában elég sokat szabad perceimben, mindig, amikor a természetes intelligenciám kis szünetet kapott a munkában, amikor is a 23. számunk megjelenése után kaptam ezt a kedves hangú olvasói levelet:

Tisztelt Főszerkesztő Asszony! A címben említett számot lapozva enyhén szólva felháborított, hogy az egynapos szlovákiai és magyarországi kirándulások ismertetőjében a képek (5) ugyanazok. Tehát pl. Bajmóc és Pilis, Szepesség és Miskolc stb. Szüleim után „örököltem meg” a lap előfizetését, akik az 1. számtól fogva előfizetői voltak. Maradtam én is, ha másért nem (a neten minden elérhető), hát azért, mert olvasok újságot is, és hogy támogassam a magyar hetilapot. Közhely, de igaz, hogy aki dolgozik, csak az hibázik, de a mai számban nem egy kép került véletlenül rossz helyre, és ez nagyon zavaró és megtévesztő. További szép napot, jó lapot és minél több olvasót kívánok!

Farkas Lívia, Nemeskajal

Majd pár nappal később a szerkesztőség egy másikat:

Jó ötletnek indult a 23. számban közölt egynapos hazai és magyarországi kirándulási helyek ismertetése, de a jószándékba érdemben hiba csúszott. A magyarországi helységek többsége ugyanazon képekkel van illusztrálva, mint a hazaiak. Pannonhalmát Selmecbánya, Pilist a bajmóci várkastély, Gödöllőt a liptószentmiklósi víztároló, Miskolcot a szepességi vár, Sátoraljaújhely közelében lévő Megyer-hegyi tengerszemet pedig a Vihorlát képe reklámozza. Ez már érinti a szarkazmus fogalmát. Talán érdemes lenne korrigálni.

Szabó István, Kassa

Hát, ennyit a gépesített munkáról, a mesterséges intelligenciáról. Hálásan köszönöm Olvasóink jóindulatú odafigyelését, ha nem jön a figyelmeztetés, lehet, hogy észre sem vesszük a hibát, az alapok elkészítésekor ugyanis minden rendben volt. Hosszas nyomozás után kiderült, jól megviccelt bennünket ez a távösszeköttetéses technika, a mesterséges intelligencia, a képek nyomdakészre cserélésénél ugyanis nem azt húzta be, ami adva volt, hanem amit már felismert. Így derült ki számunkra, hogy a cseréhez új megnevezéseket kell adnunk a képeknek, hogy ez máskor ne fordulhasson elő. Nagyon sajnálom a történteket, pedig elmondhatom, hogy munkatársaim igazán lelkiismeretesen dolgoznak, mindenki nagyon szereti a munkáját, és egy sincs köztük, aki hajlamos lenne elbliccelni bármit is. Ők talán még szomorúbbak és csalódottabbak, mint csalódott olvasóink, végül is az ő munkájuk ment tönkre. Felmerült az is, hogy még egyszer le kellene hoznunk azt a két oldalt, de a többség ezt a megoldást elvetette, éppen az internetre hivatkozva, hogy ott rendben megtekinthetőek, kár volna a két új oldalért. (vasarnap.com/piheno/egynapos-magyarorszagi-kirandulasok) Mindenesetre, ha Olvasóink nagyobb része úgy kívánná, újra közöljük a Vasárnapban is. Ám, hogy az ürömben is lehet öröm, bizonyítja Olvasóink természetes intelligenciája, amiért véghetetlenül hálás vagyok: morál, tisztesség, emberség, hit, empátia, könyörület, kritikus gondolkodás.

Bocsánat és köszönöm!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/25. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

Lali felajánlotta, hogy a következő VASÁRNAP segít majd a szerelésben, amivel életében először mégiscsak sikerült némi pislákoló szimpátiát szítania az öregben.

Tóth Krisztina: Akvárium

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.