Testvéri hű(vös)ség – 10 éves a Jégvarázs

f

2013 karácsonyára a popkultúra nem mindennapi ajándékot kapott a Disney-től – ekkor került mozikba a Jégvarázs című animációs film, mely egy csapásra a stúdió legnagyobb modern sikere lett.

A történet nem 2013-ban kezdődik, hanem még a 40-es évek elején. Walt Disney ekkor kezdte először tervezni A jégkirálynő című Andersen-mese adaptációját, figyelmét azonban végül elvonták a propagandafilmek, melyeket a második világháború alatt kellett leszállítania az amerikai kormánynak. Valószínűleg nem is sejtette, hogy projektje csak jóval a halála után valósul majd meg, ráadásul saját öröksége legnagyobb kritikájaként.

Olvaszd fel jégszívemet!

A Jégvarázs egy fiktív, norvég királyságba kalauzol el minket. Anna és Elsa, az uralkodók lányai gondtalanul tengetik gyermeteg mindennapjaikat – legalábbis egy ideig. Elsa ugyanis nem csak egy közönséges lány. Képes parancsolni a hidegnek és a jégnek, mássága miatt pedig fiatalon elzárják a külvilágtól. Amikor azonban szülei meghalnak, elsőszülöttként az ő fejére kerül a korona, illetve kerülne, ha a szertartás alatt nem fedné fel képességeit, és nem kényszerülne menekülésre. Ezt a történetet ismertük meg 2013-ban, azonban nem sokon múlt, hogy teljesen mást kapjunk. Anna ugyanis eredetileg nem Elsa testvére, hanem egy egyszerű parasztlány lett volna, aki azért keresi fel a „gonosz jégkirálynőt”, hogy az befagyassza csalódott szívét. A terv csak a Let It Go című dal elkészülése után változott meg, ami érdekes, hiszen mára már el sem tudnánk képzelni a Jégvarázst a testvéri szeretet témája nélkül.

A legnagyobb önirónia is a központi csavarban rejlik, mely a Disney talán legokosabban kivitelezett fordulata, ám sajnos kissé elveszik a magyar fordításban. Anna a történet végén haldoklik, és csak a „true love”, az igaz szerelem mentheti meg. Ezt gondolja legalábbis a néző, aki egész életében, de a korábbi Disney-mesékben is ezt a közhelyet volt kénytelen lenyelni. A nő keressen egy férfit, akit szerethet, és akkor megmenekül. Végül azonban kiderül, hogy Elsa testvéri szeretete (angolul szintúgy „love”) is képes segíteni, hiszen a törődésnek nem csak egy formája létezik, és senkinek nem kell párkapcsolatba vagy házasságba erőltetnie magát ahhoz, hogy teljes, szeretetben gazdag életet éljen. Ha Hófehérke ezt tudta volna…

r

Legyen zsé, legyen zsé!

A Disney bizonyos értelemben beszólt önmagának a Jégvarázzsal, szánalmat azonban nem kell érezni, hiszen a filmért két Oscar-díjat is bezsebelt, na meg több százmillió dollárt. És ez csak a mozis bevétel, amitől teljesen függetlenek a játékok, uzsonnásdobozok, ruhadarabok, melyeket őrült módjára vásároltak fel a gyerekek. Még a plüssállatokból is duplaannyit lehetett eladni, hiszen ebben a filmben egyenesen két cuki „állatot” is kapunk – Svent, a rénszarvast, és Olafot, a hóembert. Meg aztán ott vannak a film betétdalai is, melyeket egy ideig olyannyira rongyosra játszottak a rádiók, hogy a legtöbb ember akár az alapján is kategorizálhatná az életútját, hogy egy-egy eseménynél éppen szerette, unta vagy szívből gyűlölte a Let It Go-t. A szülők valószínűleg hamar eljutottak a harmadik szintre, a több mint 40 nyelvre lefordított dal ugyanis hamar himnusszá vált minden kisgyermekes háztartásban. Szerencsére a folytatás főcímdalát már sokkal nehezebb volt kiénekelni, a legtöbb poronty pedig korán fel is adta a próbálkozást.

A szóban forgó folytatás mellesleg minden idők második legjövedelmezőbb animációs filmje, még annak ellenére is, hogy a kulturális lábnyoma viszonylag kicsi lett (fel a kezekkel, aki tudja, hogy a történetben jelenleg Anna a királynő, nem pedig Elsa). Mondhatnánk, hogy a modern Disney-nek csak szökőévente adatik meg akkora siker, mint a Jégvarázs, de hazudnánk – hiszen 10 évvel később még mindig a norvég hercegnőpár a stúdió arca.

TUDTAD-E?

-Ez az első Disney-animációs-film, amit nő (Jennifer Lee) rendezett.

-Elsa eredetileg a film főgonosza lett volna. A bőrét kéknek álmodták meg, Olafot pedig az ő áskálódó cselédjeként.

-Az Annát játszó színésznek terhesség miatt a forgatás során megváltozott a hangszíne, így a jeleneteit újra fel kellett venni.

-24 évével Elsa a legidősebb Disney-hercegnő. Pontosan 10 évvel idősebb Hófehérkénél, aki a legfiatalabb.

-A filmben egy pillanatra Aranyhaj is feltűnik, egész pontosan a koronázási ünnepségen.

-Elsa haja 400 ezer, külön meganimált hajszálból áll.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?