Huncutka: Hallod-e?

Vasárnap

Végre madárcsicsergéstől hangos a természet. Ezt a csicsergést pedig a fülünknek köszönhetően halljuk. Meg a zenét és ahogy a szüleink azt mondják nekünk, hogy szeretnek minket. Meg azt is, ha dudál az autó, így nem lépünk ki elé… Annyi, annyi hang. Mégis hogy csinálja ezt a fülünk?

Weöres Sándor

Kocsi és vonat

Jön a kocsi, fut a kocsi:
Patkó-dobogás.
Jön a vonat, fut a vonat:
Zúgó robogás.
Vajon hova fut a kocsi?
Három falun át!

Vajon hova fut a vonat?
Völgyön, hegyen át!

Zim-zim, megy a gép, megy a gép,
Fut a sínen a kerék,
Forog a kerék.
Zum, zum, nagy az út, nagy az út,
Fekete az alagút,
A masina fut.

 

Érdekességek a fülről
 

  • A zsíros fül nem túl guszta látvány, de a fülzsír fontos, védi ugyanis a fülünket a kiszáradástól és a kórokozóktól is. De képzeljétek el, hogy régen a fülzsírt ajakbalzsamként és apróbb sérülések ápolására is használták.
  • Biztosan észrevettétek már, hogy az idős embereknek néha egészen nagy a fülük. Ez azért van így, mert a fülkagylónk egészen életünk végéig növekszik.
  • Az emberi test legapróbb csontjai a fülben találhatóak. A hallócsontok neve: kalapács, üllő és kengyel. A kalapács 8, az üllő 3, a kengyel pedig mindössze 3,5 milliméteres átlagosan. Kicsik, de annál fontosabbak!
  • Meg tudjuk tippelni, hogy milyen magas valaki, akkor is, ha csak a hangját halljuk. Ez azért van, mert minél magasabb valaki, annál mélyebb a hangja.
  • A túl hangosan hallgatott zene károsíthatja a hallásunkat. Éppen ezért a fejhallgatóban szabályozva van, hogy maximum milyen hangosan szólhat. Ezzel minket védenek!
  • Az öt érzék közül a hallás fejlődik ki elsőként. Az anya hasában lévő magzat már jól hallja a kinti zajokat. Ezért is fontos, hogy miben él, mit hallgat a kismama a várandósság ideje alatt.
Érdekes

Tudtad?

A fülünk felelős az egyensúlyunkért is. Az egyensúlyozásban segítenek a belső fülben található ún. félkörös ívjáratok. Amikor gyorsan forgunk, és a megállás után szédülünk, az azért van, mert a félkörös ívjáratokban lévő folyadék továbbra is gyorsan áramlik, és azt az üzenetet küldi az agynak, mintha még mindig forognánk. Amikor a folyadék mozgása leáll, a szédülés is elmúlik.

Készítsünk esőbotot!

Izgalmas játék az esőbot, mely a hallásra van nagy hatással. Otthon is könnyeden elkészíthetjük ezt a játékot. Csak kövessétek a képeket! Szépen ki is lehet dekorálni ezt a játékot, így a tapintásunknak és a látásunknak is jót teszünk vele!

Vasárnap
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?