Huncutka: Érzed?

Vasárnap

Már csak egy érzékünk maradt hátra, mégpedig a tapintás. Ez teljesen átszövi az életünket, miközben talán a legkevésbé tudatosítjuk. Hiszen mindig hozzáérünk valamihez, megfogjuk, kezünkkel érzékeljük, érezzük… Ki mennyit tud erről az érzékünkről?

Nyulász Péter: Kinyerma

A játékot te nyered,
ha nagyobb a tenyered.
Ha pedig az én tenyerem
nagyobb, mint a te tenyered,
a játékot nem te nyered,
hanem az én tenyerem nyer!

 

Tapintatos érdekességek

 • A tapintás segítségével tudjuk nagyjából megállapítani a dolgok hőmérsékletét, súlyát, azonosítani formájukat, felületük jellegét. Nemcsak érzékeljük az objektumok simaságát és durvaságát, hanem képesek vagyunk megkülönböztetni a hőmérsékletet, a rezgéseket és a nyomást is. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy részletesebben értelmezzük és reagáljunk a környezetünkre. A tapintás a fájdalomcsillapításban is szerepet játszik. Például, ha megütjük vagy megszúrjuk a bőrünket, a reflexszerűen történő dörzsölés, fújás, szájba tétel a fájdalom enyhítését szolgálja.
   
 • A bőr több rétegből tevődik össze, a felhám az, ami legfelül van. Ez a réteg sehol sem vastagabb egy milliméternél, bár a test különböző részein változó. Például a tenyéren és a sarkon a legvastagabb, és a szemhéjunkon a legvékonyabb. A bőr valóságos védőburokként borítja testünk egész felületét, ami egy átlagos méretű felnőtt esetében kb. 1,6 négyzetméternyi területet és 2 kg súlyt jelent.
   
 • A kezek és a lábak ujjai, a nemi szervek, a nyelv és az ajkak a legérzékenyebbek a tapintási ingerekre. Ezért vesznek például a kisbabák mindent a szájukba. A tapintás segíthet az emlékek és érzelmek felidézésében is.
   
 • ​​​​​​​​​​​​​​Képzeljétek, hogy nemcsak az állatoknak fontosak a szőrszálaik a tapintás szempontjából, hanem nekünk is. Az emberi szőrszálak is tapintási információkat közvetítenek az agynak, ezért van az, hogy még bekötött szemmel is különbséget tudunk tenni, mondjuk, kétféle szövet között. Egyébként a tenyér és a talp kivételével a bőr majdnem teljes felületét szőrzet borítja.

 

 • ​​​​​​​​​​​​​​Az érintés minden formája hatással van a lelkünkre is. A tapintásnak számos pozitív hatása van az emberi egészségre és jóllétre. Az érintés segíthet csökkenteni a stresszt, növelni a boldogságérzetet, és erősíteni a kapcsolatokat más emberekkel. Például egy kézfogás vagy egy ölelés segíthet kifejezni a szeretetet, támogatást és bizalmat mások felé.

 

*

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 23-ai számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?