Covidka, a koronás vírus

mese

Covidka a csúnya nevű SARS család legifjabb csemetéje volt, akit még a testvérei is lenéztek, mert valljuk be, hitvány egy vírusgyerek volt. Nem olyan életerős, mint a többiek, akik közül nem egy okozott már komoly galibát a világban. Elég volt eltüsszenteniük magukat, hogy az emberek fejvesztve meneküljenek karanténba. Covidka példaképe legnagyobb bátyja, HáegyeNegy volt (mit csináljunk, ha a tudósok ilyen fantáziátlan neveket tudnak kitalálni), aki egyszer megbénította a fél világot. Most is rémisztgeti valahol az embereket.

Büszkék is voltak a SARS szülők a gyerekeikre, csak éppen Covidkával nem voltak kibékülve. Mondogatták is neki: – Olyan kis hitványka vagy, hogy még egy rendes járványt se leszel képes kirobbantani.

Covidka ilyenkor elbujdokolt otthonról a sötét barlang legsötétebb mélyére. Merthogy ott éltek ők egy barlang mélyén, denevérek között. Covidkának is a denevérgyerekek voltak a játszópajtásai. A legjobb barátját Batnak hívták, egész nap együtt játszottak. Covidka felpattant Bat hátára, és ott röpködtek a barlangban. A külvilágba azonban nem mehettek, mert a szüleik megtiltották nekik. Azt mondták, hogy a barlangon kívül veszélyes az élet, elpusztulnának.

Egy napon aztán gondolt egyet Covidka, és mikor Bat hátán röpködött, nem fordította őt vissza a barlang szájánál, hanem uzsgyi, meg sem álltak a legközelebbi laboratóriumig. Hogy honnan tudta Covidka, melyik laboratóriumba kell mennie? Hát onnan, hogy egy mesében semmi se lehetetlen! De ezt minden gyerek tudja.

Szóval, hogy folytassam a mesémet, Covidka illedelmesen bekopogott a laboratóriumba, és arra kérte a tudós bácsit, aki ajtót nyitott, hogy csináljon neki olyan helyre koronát, mint a királycsávóknak van. Tudós bácsi megvakarta a füle tövét, hogy mégis hogyan, meg veszélyes, de aztán látta, hogy Covidka elég nyamvadtka, végül is mért ne, lehet vele villogni a haverok előtt, hogy én ezt is tudom. Sőt, talán még egy helyes tudós lány is felfigyel rá. Tudós bácsi tehát hosszú hónapok megfeszített munkájával koronát szerkesztett Covidka fejére. Az meg, amikor meglátta a remekművet, örömében felsikított, és órákig illegette magát a tükör előtt. Arra gondolt, hogy a testvérkéinek bezzeg nincs ilyen, még HáegyeNegynek se. Aztán egy éjszaka, mikor mindenki aludt, megszökött a laboratóriumból.

Covidka ugyanis arra gondolt, ha már van egy ilyen fájintos koronája, muszáj vele dicsekedni, nem pedig egy laborban kuksolni, ahol senki se látja. Elsősorban azt szerette volna, hogy a testvérei irigyeljék, mert egyiknek se volt olyan királycsávó koronája, mint neki. Igen, ám, csakhogy Bat már nem volt vele, és Covidka bandukolni volt kénytelen, hogy visszatérjen a barlangba. Ám az út hosszú és fárasztó volt, nem vírusnak való. Ekkor szembejött vele egy tobzoska, és Covidka arra gondolt, hogy potyautas lesz, hátha a tobzoska elviszi őt a barlangba. Ám hiába ugrott rá, nem értettek szót. Mi tagadás, a tobzoska egy kicsit hülye volt... és hát makacs is, így történt, hogy jól belesétált egy csapdába, amelyet egy paraszt állított. Az meg csudára megörült a fogásnak, másnap bevitte a városba, és a piacon eladta a tobzoskát, úgyhogy még aznap jóízűen el is fogyasztották. Így került Covidka egy addig ismeretlen világba. Először megrémült, de aztán rájött, hogy nem is olyan barátságtalan ez a hely, ahová került. Jó meleg és védett, ráadásul még élősködni is tud. Merthogy azt el is felejtettem mondani, hogy Covidka mindennél jobban szeretett élősködni. Mondhatni, ez volt a lételeme.

Hogy azonban ne húzzam el túlságosan a mesémet, ezzel egy szédületes karrier indult el Covidka számára. Egész országrészeket sikerült megbénítania, karanténba zárnia. Egyszer csak egy repülőgép fedélzetén találta magát. Akkor már volt tapasztalata az emberekkel, és tudta, hogy szeretnek utazni. Arra azonban nem gondolt, hogy Európába is eljut. Ahogy mások se.

Így lett Covidkából világjárvány.

Sztakó Zsolt

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!