A háború, melyben az emuk legyőzték az embereket

A háború, melyben az emuk legyőzték az embereket

A történelem tele van bizarrabbnál bizarrabb eseményekkel, ezek egyike pedig egyértelműen az 1932-es ausztrál emuháború, melyet az emberek hivatalosan is elvesztettek.

Az úgynevezett „Emuháború” Ausztráliában zajlott 1932-ben, és egyike azon hadműveleteknek, melyet az emberiség elvesztett egy állatfajjal szemben. A kifejezetten bizarr történelmi esemény előzménye az volt, hogy Ausztráliában a 30-as években hatványozottan megnőtt az emuk száma, eléggé ahhoz, hogy a gabonát termelni kívánó gazdák földjeit rendszeresen ellepjék, a termésüket elpusztítsák, és még a kerítéseket is megrongálják. A gazdák külön kérvényt nyújtottak be a hadügyminiszternek, hogy küldjön fegyveres erőket az állatok ellen, ő pedig eleget is tett a kérésnek. Nem sokkal később gépfegyveres osztagok kezdtek vadászni az emukra, ám sikertelenül.

Míg ugyanis az emuk megszokták az embereket annyira, hogy tűrték, hogy a közelükben állítsák fel a géppuskákat, az első lövéshangra szétszéledtek. Az emuk csapatokban tengődtek, és amikor megijedtek, mindig több, különböző irányba kezdtek futni az egyedek, a korabeli géppuskák pedig nem tudtak velük lépést tartani. Így történt, hogy minimális elpusztított emu mellett az ausztrál hadsereg csaknem 2500 töltényt pazarolt el az első héten. A hadügyminisztérium végül hivatalosan is megadta magát az emukkal szemben, az első emuháborút így elvesztették. Később, 1932 decemberében már sikeresebb hadjáratot tudhattak a magukénak, ekkor ugyanis csaknem 1000 elejtett madárról számoltak be, valamint 2500 további egyedről, mely későb belehalhatott „a háború során szerzett sérülésekbe”.

(britannica)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?