Több mozgás, kevesebb tévé

g

A hosszabb életért

„Új év – új élet!” felkiáltással sokan határozzák el az év első napjaiban, hogy új fejezetet nyitnak életükben, az egészséges vagy legalább egészségesebb életmód mellé állnak. Több mozgás, kevesebb tévé, hosszabb élet. Ez a mondás olyannyira jelszóvá vált, hogy tőlünk nyugatra úgy tartják, napi tizenöt percnyi edzés három évvel hosszabbítja meg az ember élettartamát, a napi ötórás televíziónézés pedig akár több évvel rövidítheti. Ha ez utóbbi így is volna, már minden bizonnyal örök álomra szenderültem volna, de jobb félni, mint megijedni. Ép testben ép lélek – tartja a mondás –, tornázni mentünk.

Hétfőn elkezdek edzeni!

A kezdők önlelkesítő törvénye, amelyet mindnyájan jól ismerünk. Nem véletlenül! A 21. századi környezetben a stresszes, szellemileg is fárasztó munkanapok között nehéz megszabadulni berögződött szokásainktól. Holott a rendszeres testedzés, az elegendő fizikai aktivitás egészségünk alapvető védőfaktora, jó mentális és fizikai közérzetünk kulcsa. Napjaink felgyorsult élettempója közepette azonban nehéz tenni, mozdulni. A mozgásszegény életvitel miatt pedig az olajozottan működő gépezet is elfáradhat. Egyre többször érezhetjük, hogy húzódik, fáj, nem úgy működik, ahogy kellene. Itt recseg, ott ropog, ezt már rég feladtuk. Talán ezért is kevés az olyan ember, akinek ne ragadná meg figyelmét egy-egy – akrobatikus ördöngösséggel végrehajtott – precíz mozdulatsor, a szertornászok szinte légies mozgása. Testtudat, erő és kifinomultság. Ez sugárzik felőlük, belőlük.

Gimnasztikai alapgyakorlatok elsajátítása és szakszerű oktatása folyik Szerda Szabolcs felügyelete alatt is, aki fitnesz- és személyi edzőként már évek óta a Gymnastics Method rendszere alapján Szlovákiában, valamint Ausztriában tart edzéseket. A tudást, amelyet eddig a tornaműhelyekben hét lakat alatt őriztek, így válik elsajátíthatóvá.

Lassabb folyamat…

Egy jól megválasztott edzéstervhez tagadhatatlanul sok türelem és némi átgondolás is kell, hogy ne csak fellángolás legyen a mozgás elkezdése. Kétségtelen, hogy valamilyen szint elérése, megtartása, esetleg túlszárnyalása ösztönzőleg hat az emberre. A mozgások harmonikus, rendezett struktúrája segít a Gymnastics Methodnál is abban, hogy egy napot eredményesen zárjunk, és ne adjuk fel a terveinket rögvest a második hét után. Vagy, teszem azt, a harmadiknál.

Ez az edzés lassabb folyamat. Olyan módszer, mely a szertorna komplex mozgásanyagát használva fejleszti a mozgékonyságot. Sokan a gépekre ülve próbálják húzni a súlyokat. Én más elméleti szempontok szerint veszem ezt az egészet. Fontos, hogy az ízületeinknek megfelelő mozgástartományuk legyen, mielőtt belekezdünk a különböző erőelemek gyakorlásába. Először felkészítünk, mozgékonnyá teszünk és stabilizálunk fejti ki Szabolcs még az edzés előtt.

Kinek és miért ajánlott?

„Felnőttekre alkalmazták először, de tudjuk, hogy miután beülünk az iskolapadba, ízületeink mozgástartománya korlátozott mozgást végezve beszűkül. Két lányom van, és amikor az egyikőjük hazajött azzal, hogy nem jó a testtartása, a problémát nem azzal orvosoltuk, hogy ortopédhoz vittük… Több hónapi energiát és időt belefektetve, gyerekekre is alkalmazható edzéstervvel álltam elő. A kérdés inkább az volt, hogy miként fogadják. Szerencsére nem volt vele probléma” – meséli Szabolcs.

Az edzésen végzett gyakorlatok testtartásjavító hatásuk mellett a résztvevők kitartását, kondícióját és koordinációs képességét is fejlesztik. Stabil alapokra épülő sokoldalú fizikumot épít, hogy reggel munkába, iskolába menet még ne fájjon, húzódjon az megtornáztatott izom. Mint sok tanulmány is hangsúlyozza, szervezetünknek idő kell ahhoz, hogy a szokottnál nagyobb terhelést megfelelően bírjon. Fokozatosan kell ráhangolódnunk a mozgásra, az új életformára, hogy minél könnyebben vegyük az előttünk álló akadályokat, és elérjük a kitűzött célt. Legyen az egy új élet, vagy a jobb közérzet. Az edzéseken részt vevő gyerekek pedig, a visszajelzések szerint, határozottan élvezik a könnyű megterhelést. „Vannak gyerekek, akiknek óriási tehetségük van, akik rögtön képesek ülőtartásban megtartani saját testsúlyukat. Mások bátortalanabbak, és bukfencezni sem mernek. De mindenkit megvárunk, lelkileg is próbáljuk támogatni azt, aki kicsit gyengébb.”

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/8. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?