Szímő előkelő helyen az Év Faluja versenyben

<p>Frappánsabban a szakmabeliek sem tudták volna megfogalmazni annak a vendégcsalogató plakátnak a szövegét, amely az érsekújvári járásbeli Szímő szépségeit, eseményeit hirdeti a régióban. &bdquo;Szímő, ahol mindig történik valami&rdquo; &ndash; olvasható a felirat.</p>

A rendszerváltást követően a Vág menti községben napirenden voltak az események, sikeres pályázatoknak köszönhető fejlesztések. Belépni a faluba, végigsétálni a felújított utakon és tereken öröm, maradni néhány órára vagy napra és megismerni a helyiek vendégszeretetét felejthetetlen élmény.

Több szempontnak megfelelni

Az Év Faluja 2017 versenybe húsz község nevezett be. Bób János, Szímő polgármestere Solymos László környezetvédelmi minisztertől vette át a rangos második helyezésért járó díjat. A versenyt a minisztérium, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, a Falumegújítási Egyesület s a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával közösen hirdette meg. Szímő példaértékű eredményt ért el a gazdálkodás, falufejlesztés, valamint táj- és környezetvédelem terén, kellő figyelmet fordított továbbá a helyi források ésszerű kihasználására, a vidéki közösség, a partnerségek s a szellemi és tárgyi örökség megőrzésére. Jelentős szempontnak számított Jedlik Ányos fizikus, feltaláló, bencés szerzetes, Szímő szülötte hagyatékának ápolása. Színvonalas természet- és társadalomtudományi konferenciákat, díjátadó ünnepségeket rendeznek a jeles tudós tiszteletére. A Jedlik-házban emlékszobát nyitottak, melyben megtalálhatók a találmányok makettjei, a dinamó, a forgony, az elektromos kocsi. A szikvíz feltalálójának emlékét szódásszifon alakú kút őrzi a faluban, és Varga Lajosnak, a Szikvízgyártók Lovagrendje nagymesterének a jelenlétében megnyitották a helyi szikvízüzemet. A szikvíz és a fröccs feltalálója tiszteletére évente megrendezik a fröccsnapokat, melyeken rekordmennyiségű fröccsöt készítenek. Legutóbb Jedlik születésének 217. évfordulóján 217 litert kevertek be. Az ital a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének 236 literes barátságkelyhében készült, s a vendégek jelképes összeget fizettek érte. Adományaikkal minden évben jó ügyet támogatnak. Épült már játszótér, segítettek beteg kisfiút, hozzájárultak a római katolikus Szent Márton-templom felújításához. Az idei összegből az első és második világháborúban elesettek emlékművének felújítását támogatták. A Bethlen Gábor Alap 4273 euróval, a község önkormányzata 500-zal járul hozzá a felújításhoz, a fröccsnapok adományozói 700 euróval támogatták a nemes tervet. A templom előtt lévő, megszépült emlékművet a közelmúltban leplezték le újra.

 

Elfogultság nélkül nem lehet

Aki egyszer hangulatos sétát tett a Vág partján, megélte a folyópart homokfövenyén a nyarat, vagy gyönyörködött az évszakok sodrásában más-más természeti csodákat nyújtó környezet szépségében, az nem tud elfogultság nélkül beszélni Szímő környékéről. A helyiek óvatosan bánnak a természet eme adottságával, szeretnék megőrizni a táj eredeti szépségét: a part és környéke feltűnően rendes, tisztán tartott, óvják természeti értékeiket.

Bób János elmondta, hogy Morvai István után vette át a posztot, aki 1990-től 1998-ig állt a község élén. Akkoriban még viszonylag sok volt az üres, eladásra váró családi ház a faluban. Később a helyzet némileg változott, egyre nagyobb lett az érdeklődés a megszépült környezet és a folyó közelében fekvő, minden lényeges szolgáltatást kínáló Szímő iránt. Idegenforgalmi szempontból sokak számára vonzóvá vált a járási székhelytől tizenkét kilométerre fekvő község. Litomericzky Nándor Jedlik-díjas építész tervei alapján átépítették az egykori művelődési házat, melyet a község jeles szülöttéről, Jedlik Ányosról neveztek el. A főteret Szent Márton bronzszobra, Győrfi Lajos magyarországi szobrászművész alkotása díszíti. A helyiek számára emlékezetes esemény volt, amikor 2006-ban, a főtér és a művelődési ház ünnepélyes átadásán részt vett Makovecz Imre Kossuth-díjas építész. 2015 novemberében adták át az európai uniós támogatásból, mintegy egymillió euró értékben felújított járdákat, kerékpárutakat, autóbusz-megállókat. Egy hónappal korábban tartották a Hagyományok és a kultúrák találkozása a múltban és a jelenben című, határokon átnyúló projekt záró konferenciáját. 722 564 eurós támogatásból felújították a Károlyi gróf támogatásával 1893-ban épített katolikus alapiskolát. Istenes József tervezőmérnök jó érzékkel oldotta meg az igényes feladatot. A község önkormányzata a szomszédos Kamocsát, Andódot és Gútát, a magyarországi Mosonszolnok önkormányzata pedig Jánossomorját és Levél községet vonta be az együttműködésbe. Andódon Czuczor Gergely költő emlékszobáját újították fel, Kamocsán megnyitották Lukács Pál költő emlékszobáját. Mosonszolnokon tájház nyílt. A Károlyi-ház tetőterében szálláshelyek vannak a vendégeknek, az épület szomszédságában pedig azóta két újabb telket vett meg a község, hogy bővíthessék a szabadtéri színpadot, és kemencét építhessenek. Nyári táborokat szeretnének szervezni, megnyitni a Mesterségek udvarát és a tájházat.     

Biztató jövőkép

„Az egykori szímői vízimalom Turócszentmártonba, az ottani múzeumba került. Folytatni szeretnénk a tárgyalásokat arról, hogyan kaphatná vissza a község ezt az értékes, bár a folyóra már nem emelhető építményt. Egykor komp szállította a lakosokat a túlsó partra, a régi kikötő környékén érdekes látványosság, szép emlék lenne a helyiek és a hozzánk látogatók számára a vízimalom“—mondta Bób János.

Tervekből és fejlesztésekből bőven akad még a polgármester tarsolyában, aki a községházán és a képviselő-testületben egyaránt lelkes, mindenre elszánt csapattal dolgozik. A helyi ipari parkban, ahol a Tectum novum cég működik, bőven akad hely újabb befektetők, vállalkozók számára a fennmaradó hét hektárnyi területen. A közelben 2011-ben gyűjtőudvart nyitottak, s most bővíteni szeretnék. Van hol felhasználniuk a feldolgozott építési törmeléket. Szímőn 36 bérlakás van, és fontolgatják újak építését. A községhez tartozó Gúg lakóparkjának tervei 2009 óta készek, megvalósításra várnak. A tíz hektáros területen az első ütemben 83 családi ház épülhetne a közművesítést követően. A faluban a csatornahálózat mintegy hatvan százalékban épült meg, további hat utcában szeretnék folytatni a munkálatokat, ha sikeres lesz a pályázatuk. Szímőn két színvonalas iskola működik, a Jedlik Ányos Alapiskolát 117 magyar tanuló látogatja, a szlovák iskolába 52 tanuló jár. Korszerű óvodájuk van. A legutóbbi népszámláláskor az itt élők mintegy 70 százaléka vallotta magát magyarnak és 20 százaléka szlováknak, a roma lakosok hivatalos aránya 10 százalék. Ha megépül a Jednota Fogyasztási Szövetkezet új bevásárlóközpontja, a község vezetősége a régi bolt helyén roma közösségi házat nyitna, ahol számos rendezvényt, foglalkozást tarthatnának. Felújításra szorulna továbbá a községháza több mint száz éves épülete. Bób János elmondta, hogy a legközelebbi önkormányzati választásokon is vállalja az MKP színeiben a megmérettetést, mert folytatni szeretné a megkezdett munkát a dinamikusan fejlődő község élén.

Lelkesen beszél arról, hogy a felújított főút és járdák mentén újabb juharfákat ültetnek ki, és hogy év végéig számos rendezvényt, versenyt terveznek. A közelmúltban nagy sikere volt a hagyományos Vág menti találkozónak. Kiváló munkát végez a faluban a Csemadok helyi szervezete, ilyenkor tartják a Márton-napi búcsút, ünnepváró programokat terveznek, bluesfesztivált, hangulatos bálokat, és folytatják a népi akadémia előadásait. November 25-én adják át a faludíjat s a polgármesteri díjat, és sokak örömére számos sportrendezvény várható még az év végéig.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?