Archívum

Simogató gyerekek: A digitális világ szülöttei

Pár évvel ezelőtt jött valami új. A digitális világ belépett a nappaliba, a fiatalok örömmel fogadták, az idősebbek ódzkodtak tőle. Mindenkinek a kezéhez odaragadt a táblagép meg az okostelefon, közben meg született egy nemzedék, amely már eleve ebbe csöppent bele. Amelynek természetes az érintőképernyő, az ujjakkal történő nagyítás, az online térben való létezés.
Vasárnap

2018. július 13. 00:39

Pár évvel ezelőtt jött valami új. A digitális világ belépett a nappaliba, a fiatalok örömmel fogadták, az idősebbek ódzkodtak tőle. Mindenkinek a kezéhez odaragadt a táblagép meg az okostelefon, közben meg született egy nemzedék, amely már eleve ebbe csöppent bele. Amelynek természetes az érintőképernyő, az ujjakkal történő nagyítás, az online térben való létezés.

 

Bezzeg a mi időnkben sokkal jobb volt minden. A szabadban játszottunk, egész nap gyerekek, felnőttek társaságában voltunk, szabadidőnket értelmesen tudtuk felhasználni. A mostani gyerekek meg csak simogatják a táblagépet ahelyett, hogy ugyanazt tennék, mint eleik. Mi lesz így belőlük?

 

Rossz a szülő?

Hamarabb tanulnak meg mesét elindítani a kütyün, mint beszélni. A színes ceruzát még nem tudják megfogni, de a színezőprogrammal már játszanak. A legó nem illeszkedik össze a kezükben, ugyanakkor a tableten már építenek. Míg a nagyszüők csak ismerkednek az elektronikus dolgokkal, addig a beszélni nem tudó unokák veleszületett természetességgel használják a gépeket. A felnőtt megijed, hiszen neki kellene átadnia a tudást. A feje tetejére állt minden.

A legtöbben azt állítják, hogy ők bizony nem adják gyerekük kezébe a táblagépet, sőt még a telefonjukat sem nyomkodják előtte. Félnek attól, hogy rossz szülőnek bélyegzik őket. A játszótéren és a baba-mama klubokban igyekeznek az előírt minta szerint viselkedni, de hogy otthon mit tesznek, arról senki sem tud. „Még a barátnőimnek sem merem bevallani, hogy néha bizony bekapcsolom a tévét a gyerekeknek – meséli egy kétgyermekes anyuka. – Ha azt akarom, hogy legyen ebéd, tiszta ruha, kénytelen vagyok kezükbe adni a táblagépet. Így sokkal hatékonyabban el tudom végezni a ház körüli teendőket. És igen, néha meg is vesztegetem őket, amikor hisztiznek, hogy ovi után nem nyomkodhatják az okostelefont. Nem gondolom, hogy ettől rossz anya volnék, de a többi, tökéletesnek tűnő anyuka olyan megvetéssel tud beszélni ezekről az ördögi kütyükről, hogy inkább nagyokat hallgatok, amikor rájuk terelődik a szó.”

 

Add oda!

Horváth Péter közgazdásznak és gyakorló apukának egészen más a véleménye. Nem gondolja úgy, hogy rossz, ha a gyermek tudja használni a táblagépet. „A legtöbb munkahelyen kötelezőek a számítógépes ismeretek, és sokszor már nem is elég az alapszintű használat. A jövőben még nagyobbak lesznek az elvárások, és ha a gyerekem nem halad a korral, nem fejlődik a technikával, milyen felnőtt lesz belőle? Talál majd jó munkahelyet? Nem azt mondom, hogy a gyerek csak a gépeket nyomkodja, de napi fél-egy órától nem lesz zombi. A feleségemmel is nehéz volt ezt megértetni, de látja, milyen jótékony hatásai vannak a táblagéphasználatnak. Nóra például mindent megtapogat. Kétéves, de nem lehet őt úgy felöltöztetni, hogy előtte ne adjuk kezébe a ruhát a. Miután megvizsgálta, megtapintotta az anyagot, gond nélkül felveszi. Az érintőképernyős kütyük nemcsak az informatikát teszik egyszerűbbé, hanem a tapintást is fejlesztik. Játszva lehet velük tanulni.”

 

Túl sok a jóból

Rengeteg szakember értekezik arról, milyen hatásai vannak a túl sok táblagép- és okostelefon-használatnak. Mi is megkérdeztük Érsek Szilvia pszichológust. „Volt már olyan nyolcéves kliensem, aki órákon keresztül számítógépes játékokat játszott, ha pedig megtiltották neki, vagy ki akarták kapcsolni a gépet, agresszívé vált, hazudozott, nem tudta megtartani a szabályokat: a függőség kezdeti jeleit mutatta. A függőség kialakulásán kívül a gép hosszú távon befolyásolja a kommunikációt, a figyelemzavar is megjelenhet, a gyermek mindig valamilyen villogó, zenélő, táncoló, színes ingerre vár – nem tud nyugodtan ülni és koncentrálni. A későbbiekben gondot okozhat neki a szemkontaktus, nem tud mással játszani – és nem is akar –, nem fejlődik sokrétűen. Egy telefon vagy táblagép soha nem lesz olyan, mint egy háromdimenziós játék, amelyet az összes érzékszervünkkel érzékelni tudunk, s ha a gyerek ilyennel játszik, fejlődik a teste, szellemi, valamint az érzelmi és szociális képességei is. A számítástechnikai eszközök rövid távú negatív hatásai a fej-, szemfájás, fáradékonyság, álmatlanság, nyugtalanság, rossz testtartás. Sok gyerek nehezen kezd el beszélni, vagy rossz a kiejtése, mert hiányzik az élőbeszéd.”

 

Más nyelvet beszélnek

Azok a szupergyerekek, akiknek szó szerint kisujjukban van a technika használata, előbb-utóbb iskolába mennek, és Marc Prensky szerint megváltoznak az oktatás iránti igényeik. Az amerikai professzor tanulmányában kifejti, hogy a tanároknak a diákok igényeihez kellene alkalmazkodniuk. Szerinte a „digitális bennszülötteknek”, vagyis a mai kor gyerekének az agya máshogy fejlődik, mint annak idején a miénk, ezért változtatni kellene mind a tanórák menetén, mind pedig a tananyag összeállításán. Csakhogy ezt nehéz megtenni olyan rendszerben, ahol a tanár a katedrán ülve ugyanazokat a módszereket köteles használni, mint ötven évvel ezelőtt. Nálunk interaktív táblával próbálják áthidalni a problémát az iskolákban, de az a nyugdíj felé közeledő tanár, aki most tanulja a használatát, miközben a gyerek már óvodáskorában használni tudta, hogyan maradjon hiteles? Régen az idős tanította a fiatalt, de a digitális forradalommal olyan helyzet állt elő, amelyre még nem volt példa. A számítógépek nyelve az egyiknek anyanyelve, a másiknak idegen, tanult nyelv: más a szemléletmódjuk. Nemcsak a nemzedéki különbségekkel, hanem a kommunikációs nehézségekkel is meg kell küzdeni, s közben a tananyagot is át kellene valahogy adni. Érsek Szilvia úgy véli, az iskoláskorú gyermekeknél nagy segítség lehet, ha okosan és helyesen használják az internetet. „Tanuláshoz jó, de a kikapcsolódás inkább legyen más időtöltés: sportolás, olvasás, a barátokkal való játszás stb. A tanulmányi előmenetelre rossz hatással lehet, ha az illető folyton a gépen lóg. Beszéljünk arról, hogy elsősorban mire való a telefon, hogyan és mikor használjuk, s mire figyeljünk oda; ugyanez vonatkozik a számítógépre. Amit tiltunk, arra a gyerek vágyakozik, de korlátokkal minden megoldható.”

 

Tudományos előrejelzések

Senki nem tud semmi biztosat. Röviden így lehetne összefoglalni a szakemberek álláspontját. Véleménye mindenkinek van, de a legtöbben csak találgatnak, hiszen ahhoz, hogy bizonyított hatásokról beszéljünk, fel kell nőnie ennek a nemzedéknek. Az Amerikai Pediátriai Társaság (American Academy of Pediatrics, AAP) próbálja a legátfogóbban megközelíteni a témát, cikkeket és tanulmányokat gyűjt, s alapelveit ezek tükrében aktualizálja. Abban a kezdetektől egyetértenek a tagjai, hogy amikor a gyermek aktívan használja az elektronikus berendezést, az nem olyan káros, mint amikor a háttérben szól a televízió, vagy a videó felett bambulnak. Szerintük a kétévesnél idősebbek már használhatnak fejlesztő alkalmazásokat, de törekedni kell arra, hogy ne simogassák egész nap a gépet. Érsek Szilvia szerint sokszor mi, felnőttek is belefeledkezünk a táblagép, okostelefon és számítógép használatába. Ezért nagyon fontos, hogy először magunknak állítsunk fel szabályokat, s csak aztán a gyerekeknek. Hiszen amit otthon látnak, az a példaértékű számukra.

A digitális korszakban lehetetlen kikerülni a kütyüket. Nem tiltani kell, hanem megtanulni azt, hogyan használjuk őket észszerűen. Nem baj, ha a gyerek megismerkedik velük, de jó, ha bizonyos szabályok megtartásával teszi ezt. Legyen időkeret, figyeljünk oda, milyen alkalmazásokat használ. Ez a helyzet még mindenkinek új, nem félni kell tőle, hanem a lehető legjobbat kihozni belőle.

 

 

 

Szülőé vagy saját

A Kid Industries marketingügynökség készített egy felmérést a 3–8 évesek körében. Kiderült belőle, hogy a gyerekek, 15%-a legalább egyszer használta már szülei táblagépét, és 20%-uknak saját kütyüje van. Ugyanez a felmérés azt is kimutatta, hogy a szülők háromnegyede úgy véli, a táblagépek hasznosak, készségfejlesztők, és jó hatással vannak a kreativitásra.

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.